Ideje a felmondásnak?
Forrás: Envato

Felmondhatunk-e az első munkanapunk után?

blank
blank

H I R D E T É S

A válasz arra a kérdésre, hogy benyújthatjuk-e felmondásunkat már az első munkanapunkon, nagyon egyszerű: természetesen igen, ha csak a szerződésünk másról nem rendelkezik.

Általában a legtöbb munkahelyen biztosítva van a próbaidő, így dönthetünk úgy, hogy egy napból leszűrtük azt, hogy nem a megfelelő helyen vagyunk és beadjuk a felmondást. A próbaidő tehát előnyös, így, ha tehetjük, ragaszkodjunk hozzá.

Nézzük először azokat az eseteket, ahol mindenképp reális, ha azonnal otthagyjuk új munkánkat

Ha már egy nap alatt észrevesszük, hogy a munka vagy a körülmények teljesen eltérnek az ígérttől, akkor jobb, ha teszünk valamit. Rákérdezhetünk vagy elmondhatjuk, hogy nem erre számítottunk, és, ha úgy látjuk, hogy ez nem kerül megoldásra, akkor dönthetünk a felmondás mellett, hiszen nem csak nekünk, de munkáltatónknak is tartania kell magát a megbeszéltekhez. Ugyanez igaz a szerződésre, ahol szembesülhetünk azzal, hogy nem azt írták le, ami az előzetes interjún elhangzott. Ilyen sajnos előfordul, így, ha tudunk rajta változtatni, akkor tegyük meg. Ha azonban nem rugalmasak ezzel kapcsolatban, akkor nem kötelességünk maradni.

Mindezeknél talán még fontosabb, hogy mentálisan rendben legyünk munkahelyünkön is. Ha már az első nap negatív hatások, netán zaklatás ér bennünket, akkor valóban nem ott van a helyünk. Ugyanez igaz arra, ha szemtanúi vagyunk ilyennek, de nem tesznek ez ellen semmit. Mentális egészségünk megőrzése az egyik legfontosabb, így ebben munkáltatónknak is partnernek kell lennie. Emellett fontos, hogy legális körülmények között végezzük munkánkat, melyhez elengedhetetlen a szerződés megléte. Ennek hiányában semmiképp ne vállaljuk el a ránk bízott feladatot, mert mi jöhetünk ki rosszul a szituációból.

Vannak azonban olyan esetek, ahol érdemes a maradás mellett dönteni, és esélyt adni

Az első nap senki számára nem könnyű, hiszen új környezetben, új emberekkel és feladatokkal találkozunk. A munka nem biztos, hogy pontosan olyan, mint amilyenre számítottunk, de sokszor megéri rugalmasnak lenni. Gondoljuk arra, hogy mi a célunk (bevétel növelés, tapasztalatszerzés, szakmai gyakorlat, stb.), és, hogy ezen célok eléréséhez mit kell itt teljesítenünk. Ha kollégáink elsőre nem szimpatikusak, az sem feltétlenül probléma, hiszen nem mindig ideális első látásra ítélni. Lehetséges, hogy valaki először zárkózott és nem szól hozzánk, de később mégis jó kapcsolatot ápolunk majd vele.

Minden esetben fontos a kommunikáció és a kompromisszum, hiszen mindkét fél számára ez egy teljesen új szituáció. Nem csak nekünk kell alkalmazkodni, de a felettesünknek és kollégáinknak is hozzánk kell szokniuk. Nem feltétlenül mutat jól a későbbiekben, ha egy napot töltöttünk el valahol, mégis vannak olyan helyzetek, amikor nincs más választásunk. Helyezzük előtérbe saját érdekeinket, és eszerint döntsük el, hogy hogyan tovább.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

H I R D E T É S