franciaorszag, munkakultura, munkavallalo, kulfoldi munka
Fotó: Envato

Így dolgoznak a franciák

blank
blank

H I R D E T É S

A vállalati kultúra szinte egy országban sem egyezik, és vannak olyanok, amelyek kitűnnek a többi közül. Ami egyes országokban teljesen normális, az a világ másik végén elfogadhatatlannak számíthat.
Mindnyájan megszoktuk, és ismerjük saját országunk munkával kapcsolatos szokásait. Mi azonban most bemutatunk olyan országokat, amelyek szokásai teljesen különböznek miénktől. Jöjjenek a francia szokások!

A kikapcsol(ód)áshoz való jog 

Több munkakultúra közül egyértelműen megállapítható, hogy a franciák azok, akik valóban elsajátították a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Ezt a kifejezést manapság nagyon divatos lett használni, viszont kevés országban látjuk, hogy ténylegesen gyakorolják is. Franciaországban nemcsak az emberek szeretnék, hogy ez a jelenség létezzen, hanem a kormány által meghozott intézkedések is segítik azt. 

A címben említett törvény leveszi a munkavállalók válláról azt a stresszt, amit sokan éreznek magukon, a munkaidő befejeztével. Az online kommunikáció manapság teljesen beépült a vállalati kultúrába, nagy terhet rakva a dolgozókra.

Ez a törvény kimondja, hogy bármelyik cégnek, ami több mint 50 embert foglalkoztat, tilos kapcsolatba lépnie dolgozóival munkaidejük letelte után. Nincs e-mail, telefonhívás,  vagy kommunikációs appon keresztüli megkeresés. 

A szintén törvény által előírt 35 órás munkahét miatt más nemzetek azt gondolhatják, a franciák lusták, pedig szimplán számukra a produktivitás sokkal fontosabb, mint az óraszám. Túlórázni annak érdekében, hogy határidőn belül készüljenek el, nem ördögtől való, viszont ez számukra nem a kemény munkával egyenlő, csupán annyit jelent, hogy

az addigi befektetett munkájuk nem volt elég hatékony.

Nem mellesleg a fizetett szabadság hossza esetükben 25 és 37 nap között mozog, úgy, hogy egyébként Európában a franciáknak van a legtöbb nemzeti ünnepe, számosítva 32, ami 5 nappal több például miénkhez képest.

franciaorszag, munkakultura, munkavallalo, kulfoldi munka
Fotó: Envato

Életöröm, de kevesebb barátsággal

A legmeghökkentőbb szokás a francia munkakultúrában egy szóval összefoglalható: alkohol. Munkahelyi kávézókban többek között kapható sör és bor, amit a munkavállalók étkezéseik közben élvezhetnek. És ha már étkezésről van szó, érdemes megemlíteni, hogy a francia dolgozók szünete néha 2 órába is telhet.

Fontos számukra, hogy valóban élvezzék az életet, erre van is egy kifejezésük, a ’joie de vivre’, melynek jelentése az életöröm.

Mivel számukra ez nagyon fontos, délután 6 óráig képesek munkahelyükön maradni, csak hogy hosszabb szünetük lehessen, amibe gyakran egy háromfogásos ebéd is belefér. A kollégák viszonya viszont sokkal tartózkodóbb mint más országokban. Nem vitatják meg egymással magánéletüket. Sőt, még képet sem tartanak szeretteikről iróasztalaikon. Persze kialakulhatnak barátságok a munkahelyen, ez viszont több időbe telik, mint más országokban.

Nem zavarják egymást feleslegesen

A franciák szeretnek előre tervezni. Ha például hirtelen odalépsz egy kollégád elé azzal a céllal, hogy beszéljetek meg valamit a munkával kapcsolatban, biztosan furcsálló tekintetekkel fogsz szembenézni. Ugyanis, a megbeszélések időpontját két héttel előre le kell beszélni, az időpont közeledtét pedig készségesen jelzik a munkatársak egymás felé.  A kollégák egymást kézfogással köszöntik, melyet a tradicionális arcra adott francia csók követ.

Nem szeretik idejüket vesztegetni, ritka az, ha a megbeszélések határozott cél nélkül zajlanak.

Ezek a tárgyalások inkább a döntések meghozataláról szólnak, mint sem közös ötletelésről. Produktív viták kialakulhatnak, de a végső döntést mindig a senior menedzserek hozzák meg. 

Szerző: Schneider Charlott
Fotó: Envato

H I R D E T É S