Kényelmetlen munkapóz
Forrás: Envato

Így teszi tönkre a testünket a home office, és így lehet tenni ellene

blank
blank

H I R D E T É S

Közel két éve már annak, hogy berobbant Magyarországon is a koronavírus járvány, ezzel egyidejűleg pedig számos cég küldte home officeba a munkavállalóit. Azonban az otthoni munkavégzésnek a számos előnyön túl, rengeteg hátulütője is van, az egyik ilyen pedig talán az, hogy az otthoni munkabázis nem minden esetben olyan kényelmes, mint az irodai.

Mindenki, aki irodában dolgozik tudja, hogy az ülőmunka képes durván kikészíteni a testet, ez azonban a home office esetén fokozottan igaz, pláne, ha az otthoni munkabázisunk esetén nem fordítottunk különös figyelmet a kényelemre. Persze, ha az elmúlt két év során szinte végig otthonról dolgoztunk, akkor mostanra már jó eséllyel beszereztünk egy megfelelő ergonómiai kialakítású széket, s talán már nem a kanapén fetrengve dolgozunk, de az első néhány hónapban ez egészen biztosan nem így volt.

Vannak előnyei a home officenak, de…

Saját példánkból kiindulva, a járvány kitörésének kezdetén még mind hinni akartuk, hogy ez csupán átmeneti állapot, s heteken belül visszatérhetünk a rendes kerékvágásba. Arra azonban talán senki, vagy csak kevesen számítottak, hogy a járvány csitulásának ellenére sem citálnak vissza minket az irodába, ugyanis a cégek jelentős része felfedezte a home officeban rejlő előnyöket. Továbbá, a munkavállalók számára is alapvetően kényelmessé vált a teljes otthoni munkavégzés, vagy éppen a hibrid megoldás, vagyis pár nap otthonról, pár nap az irodából.

Azonban, ha huzamosabb ideig otthoni keretek között dolgozunk, akkor nagyon fontos, hogy kialakítsunk egy olyan munkaállomást, ami nem teszi tönkre a testünket. A krónikus hát, váll, akár kar és lábfájdalom az irodai dolgozók rákfenéje alapesetben is, de ha otthon, esetleg tényleg a kanapén fetrengve akarjuk abszolválni a feladatainkat, akkor egyáltalán nem csoda, ha az ízületeink hamar bemondják az unalmast. Van egy ismerősünk, akinek a nyirokrendszerét kezdte ki a home office, ugyanis az állandó üléstől, fekvéstől és mozgásszegény életmódtól egész egyszerűen lelassult a keringése, ugyanis annyi napi mozgása sem volt, hogy bemegy a munkahelyére majd haza.

Az otthoni iroda

Persze tisztában vagyunk azzal, hogy egy otthoni iroda kialakítása nem olcsó mulatság, azonban hosszútávon mindenképpen megéri, már ha az a cél, hogy megőrizzük az egészségünket. Az otthoni irodából, mint ahogyan azt már korábban is említettük, nem hiányozhat egy ergonomikus kialakítású szék, de talán pontosan ugyanilyen fontos egy jó íróasztal is, ami akár lehet állítható magasságú. A székünk lehetőség szerint legyen forgós, s próbáljunk meg egy olyan darabot választani, ami tökéletesen megtámasztja a gerincünket, ez azért is kiemelten lényeges, mert a rossz kiképzésű irodai székek nem csupán kényelmetlenek, de hosszútávon visszafordíthatatlan keringési rendellenességhez vezethetnek. Az íróasztal esetén pedig az a tökéletes darab, amin mind függőleges, mint pedig vízszintes alkartartással is kényelmesen tudunk dolgozni.

Szeretnél még tippeket olvasni azzal kapcsolatban, hogyan maradhatsz egészséges, ha home officeból dolgozol? Akkor tart velünk egy következő cikkünkben ugyanis a mozgás fontosságát fogjuk hangsúlyozni.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S