erzsébet királynő, meghalt, uralkodo, anglia
Fotó: Wikipédia

Meghalt II. Erzsébet királynő – 70 évig volt a britek uralkodója

blank
blank

H I R D E T É S

Meghalt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtökön a Buckingham-palota.

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

70 éve ült a trónon

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Sokat betegeskedett az utóbbi időben

A királnyő az elmúlt időszakban már sokat betegeskedett, a minap találkozott a frissen megválasztott brit miniszterelnökkel Liz Trussal, majd ezt követően arról jöttek a hírek, hogy Erzsébetet nagyon megviselte a beiktatás, így lemondja a programjait. Ezután pedig kiderült aggasztó az állapota, sürgős orvosi felügyeletre szorul. A királynő Skóciában, Balmoralban tartózkodott, ahova elindult a család minden tagja, az eseményeket élőben közvetítette a BBC és a CNN is. A királnyő halálhírét szeptember 8-án, csütörtök este, helyi idő szerint fél 7-kor jelentette be a Buckingham palota.

Élete

Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének (a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak) elsőszülött gyermekeként. Édesapja 1936-ban lépett a trónra, fivére, VIII. Eduárd király lemondását követően. Közfeladatok ellátására és első hivatalos szerepléseire a második világháború alatt került sor. Erzsébet egyébként még kamasz volt, amikor kitört a második világháború. Segédszerelőként, illetve tehergépkocsi vezetőként, ő volt a brit királyi család egyetlen olyan női tagja, aki csatlakozott a fegyveres erőkhöz.

Házassága Fülöp herceggel

1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig. Kapcsolatukból négy gyermek született: a trónörökös Károly walesi herceg, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. Bár házasságuk nem volt mindig zökkenőmentes, mindvégig kitartottak egymás mellett.

25 évesen lett királnyő

Amikor édesapja 1952 februárjában meghalt, az akkor 25 éves Erzsébet 7 nemzetközösségi ország királynője lett: Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon, valamint a Nemzetközösség feje. Alkotmányos uralkodóként beiktatása óta országa olyan jelentős politikai változásokat élt át, mint az Észak-írországi konfliktus, az Európai Közösségekhez való csatlakozás vagy éppen az Európai Unióból való kilépés. Címeinek száma folyamatosan változott az idők során, ahogyan birodalmának országai köztársasággá váltak. Erzsébet a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon, egyúttal az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő monarchája volt. Uralkodása alatt a brit királyi család számos válságot élt át, ám a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége folyamatosan magas tudott maradni.

Az utódlás

Erzsébet halálát követően a fia, Károly herceg lesz az uralkodó. A királynő még 2022. év elején beszélt pontosan a trónudódlásról, akkor azt mondta, szeretné, ha Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné felvegye majd a királynéi címet a trónöröklés után. Károly trónra kerülésével a brit himnusz szövege is megváltozik, hiszen eddig God save the Queen, azaz Isten óvd a királynőt volt a szöveg, ám ez God save the Kingre, vagyis Isten óvd a királyra változik. Ennél viszont jóval problémásabb, hogy Nagy-Britanniában, továbbá Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon le kell fokozatosan cserélni az összes, Erzsébet arcmását ábrázoló pénzérmét és bankjegyet olyanokra, amelyeken már az új király portréja látható majd. Károlyt királlyá a királynő halálának másnapján nevezik majd ki egy szerény ceremónia keretében, amely alatt például a testvérei kezet csókolnak neki, majd uralkodói nevet választ. Ha megtartja a sajátját, ő lesz III. Károly király, felesége pedig Kamilla királynéként folytatja életét, ám több nap, akár egy-másfél év is eltelhet, amíg végül ténylegesen meg is koronázzák.

A gyászidő

Erzsébet királnyő halálával most 12 napos gyászidő veszi kezdetét Nagy-Britanniában. Ez idő alatt a közszolgálati csatornákon nem lesz majd látható kabaré, standup és hasonló könnyed műsor, de Új-Zélandon például a közszolgálati rádióban ebben a 12 napban nem játszanak majd punkzenét és a Queen együttes egyetlen dalát sem. Valamint a királnyőt a temetés előtti négy napban a Westminster-apátságban ravatalozzák fel, hogy a nép leróhassa a tiszteletét, majd a Windsor-kastély kápolnájában helyezik örök nyugalomra.

Érdekességek

  • II. Erzsébet 2015. szeptember 9-én ükanyját, Viktória királynőt felülmúlva, Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodója lett.
  • A királynő ereiben magyar vér is csörgedezik, egyik ükanyja, Rhédey Klaudia magyar volt. Apai nagyanyjának (Teck Máriának) apai nagyanyja volt Rhédey Klaudia erdélyi grófnő.
  • 1926. április 21-én született, a Bruton Street 17. alatti lakásban, amelyet a II. világháborúban bombatámadás ért.
  • 1944-ben kapta ajándékba a 18. születésnapjára az első corgi kutyáját, az utolsó 2018-ban pusztult el.
  • A királynő fő rezidenciái, mint a Buckingham-palota és Windsori kastély, illetve a koronaékszerek és a rezidenciákban található műtárgyak (The Royal Collection) az erre a célra létrehozott alapítványok tulajdonában vannak. Ezzel szemben a skóciai Balmoral és Sandringham kastélyok a királynő személyes tulajdonát képezik. Az összesen 7,3 milliárd font értékűre becsült koronabirtokokat a The Crown Estate[ kezeli, a királynő ezek felett sem rendelkezhet személyesen és a birtokokból származó jövedelmét be kell szolgáltatnia a brit költségvetésnek.

Fotó: Erzsébet királnyő, Wikipédia

H I R D E T É S