munkahelyi szemelyiseg, szemelyisegtipus, pszichologia, onismeret
Fotó: Envato

Négy személyiségtípus, négy munkastílus

Milyen az élet egy munkahelyen a szangvinikusoknak és a kolerikusoknak, valamint a melankolikusoknak és a flegmatikusoknak?

blank
blank

H I R D E T É S

Hippokratész nevét mindenki ismeri. Neki köszönhetjük 2+2 személyiségtípus megnevezését. Ezek pedig a munkastílussal is összefüggenek.

Hippokratész úgy vélte, hogy az emberek négy személyiségtípusba sorolhatók, és ez a munkában ugyanúgy fontos, mint az élet más területein. Elképzelése szerint léteznek az extrovertáltak és az introvertáltak, ezek a kifejezések egészen biztosan nem ismeretlenek senki számára, hiszen a mai korban is alkalmazzuk őket. Az extrovertált személyiségek kifelé fordulnak, energikusak, tevékenyek, céljuk, hogy a környezetükben valamiféle változást érjenek el, míg az introvertáltak inkább befelé fordulnak, passzívabbak, elmélkedőbbek, céljuk pedig a világ megértése.

Hippokratész azonban nem állt meg ennyinél, ugyanis elgondolása szerint mind az extrovertált, mind introvertált személyiségdimenzión belül létezik két-két típus. Előbbin belül találhatók a szangvinikusok és a kolerikusok, míg az utóbbi csoporton belül a melankolikusokat és a flegmatikusokat különböztetjük meg. 

A szangvinikus személyiségtípus 

A szangvinikus személyiségek azok, akik gyorsan reagálnak a dolgokra, gyorsan fejezik ki az érzéseiket, azonban a lelkesedésük csak rövid ideig tart. Például egy új ötletet örömmel támogatnak, de könnyen lehet, hogy néhány napon belül azt is elfelejtik, hogy volt ilyenről szó. A szangvinikusok magabiztosak, optimisták, kreatívak és barátságokat, így a munkában is szép sikereket érhetnek. Ahhoz, hogy növelni tudják a hatékonyságukat jó megoldás lehet, külső segítséget kérnek és azt el is fogadják. A szangvinikus szeret beszámolni a sikereiről, szereti, ha bátorítják, ráadásul ő az a típus, akit kvázi mindenki szeret, aki mindenkivel jól kijön. 

A kolerikus személyiségtípus 

A kolerikusok szintén gyorsan reagálnak mindenre, azonban a szangvinikusokkal ellentétben a lelkesedésük tovább tart. Ha a fejükbe vesznek valamit, akkor azt tűzön-vízen átviszik és megvalósítják. A kolerikus személyiség erős temperamentummal bír, ugyanakkor néha indulatos és nyugtalan. Továbbá tele van ambícióval, nagyon független és céltudatos, domináns személyiség. A kolerikus tekintélyt parancsoló és nagyon határozott, valódi vezető típus. Azonban ezt a személyiségtípus fenyegetheti a kiégés veszélye, a munkában ugyanis rövid időn belül azon kaphatják magukat, hogy mindent ők csinálnak. Kolerikusként fontos, hogy nyugodtak és összeszedettek legyünk, merjük kiadni a kezünk közül a feladatokat. Legyünk türelmesek és segítőkészek a kollégákkal és fogadjuk meg jó tanácsként: nem kell mindent egyedül csinálnunk! 

A melankolikus személyiségtípus 

Az introvertáltak egyik csoportjába tartoznak a melankolikusok, akik ugyan befelé fordulóak, ugyanakkor nagyon teljesítményorientáltak is. Csendes, érzékeny típus, tele van empátiával, továbbá nagyon precíz és lelkiismeretes az élet minden területén. A melankolikusoknak sok időbe telik, mire kitalálják, hogyan is vihetnek célba egy adott projektet, azonban semmi sem tántoríthatja el őket attól, hogy megoldják. Napjaikat terv szerint élik, mindent tökéletesen akarnak csinálni, gondosan ügyelnek a részletekre. A melankolikusok bár komoly, rendszerető emberek, mégis gazdag képzelőerővel barnak, számos zenész, költő és író is ebbe a személyiségtípusba tartozik. 

A flegmatikus személyiségtípus 

A flegmatikusok nem szeretik a konfliktusokat, nem is nagyon keverednek vitába senkivel sem, éppen ezért a nézeteltéréseket is nehezen oldják meg. Ők azok, akik nagyon nehezen vágnak bele valamibe, a munkájukat is a lehető legkényelmesebben végzik, számukra pedig ez teljesen tökéletes. Nem igazán lehet őket motiválni semmivel sem, talán csak akkor, ha más személyistípussal kell együtt dolgozzanak, akkor új lendületet kaphatnak. A flegmatikusok ugyanakkor nagyon összeszedettek, kedvesek, lelkiismeretesek, problémamentes munkaerőnek számítanak, bár gyakran megkapják, hogy nem elég lelkesek, vagy éppen lusták.

Forrás: Colour Works

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S