negyedik-ipari-forradalom-kepessegek-munkahely
negyedik-ipari-forradalom-kepessegek-munkahely

A negyedik ipari forradalom 10 elengedhetetlen képessége

blank
blank

H I R D E T É S

Mivel a negyedik ipari forradalom átalakító hatásának kellős közepén vagyunk, itt az ideje, hogy felkészüljünk a munka jövőjére. Akár 5 év múlva is azok a képességek egy harmada teljesen megváltozhat, amelyekre ma van szükségünk, állítja „A munkák jövője kutatás” melyet a Világgazdasági fórum végzett. A gyors ütemű technológiai innovációk által a többség hamarosan mesterséges intelligenciával és robotokkal oszthatja meg munkahelyét, szóval hogyan is álljunk készen erre a változásra? Kezdjük azzal, hogy beismerjük az életen át tartó tanulás fontosságát, hogy elsajátíthassuk azokat a képességeket, amelyek szükségesek lesznek a jövőbeli munkahelyi sikerek elérésében.

Kreativitás

Az emberi dolgozóknak szüksége lesz kreativitásra ahhoz, hogy felismerje a jövő adta előnyöket. Új termékeket, a feladatvégzés új módját, és a technológiáét. A robotok jelenleg versenybe sem szállhatnak az emberek kreativitásával. A jövő munkahelye új típusú gondolkodásmódot igényel, és az emberi kreativitás kulcsfontosságú.

Érzelmi intelligencia (EQ)

Egy személy képessége arra, hogy tudatosan irányítsa a saját érzelmeit, valamit, hogy felismerje másokét az érzelmi intelligencia ismérve. Magas érzelmi intelligenciájú az, aki empatikus, önazonos, és másokkal jól dolgozik össze. Egy gép nem tudja pótolni azt képességet, ami által az emberek mély kapcsolatot tudnak kialakítani egymással, ezért azokra lesz kereslet, akiknek magas az EQ-ja. 

Analitikus gondolkodás

Egy olyan személy, aki kritikus gondolkodással rendelkezik innovatív megoldásokkal rukkolhat elő, és összetett problémákat oldhat meg, jól érvelt indokokkal, a logikát követve. A kritikus gondolkodás első lépése az, hogy elemezzük a különböző forrásokból áradó információt. Miután kielemeztük, az, aki erős analitikus gondolkodó, az érzelmek helyett a logikus érvelésre támaszkodik, összegyűjti a helyzet előnyeit/hátrányait, és nyitott lesz a lehető legjobb megoldásra. Analitikus gondolkodású emberekre lesz szükség ahhoz, hogy eligazodjanak az ember/gép munkamegosztásban. A kritikus gondolkodási képességekkel rendelkező személy innovatív megoldásokat és ötleteket tud javasolni, összetett problémákat megoldani érvelés és logika segítségével, valamint érveket értékelni. A kritikai gondolkodás első lépése a különböző forrásokból származó információáramlás elemzése. 

Aktív tanulás, fejlődésre törekvő hozzáállással

A jövendő munkaerőpiacon mindenkinek szüksége lesz a folyamatos önfejlesztésre. Az, aki fejlődés orientált gondolkodással rendelkezik megérti, hogy az intelligenciájának fejlődése a csillagos ég, és tudja, hogy a fejlődésre való törekvése még több cél elérését eredményezi. Ennek okán szívesebben vállalnak el kihívásokat, sokkal inkább tanulnak a hibáikból, és aktívan keresik az új tudást.

Ítélet és döntéshozatal

Az emberi döntéshozatal bonyolultabbá válik a jövő munkahelyén. Míg a gépek és a rendelkezésre álló adatok képesek lesznek olyan információk feldolgozására, ami emberek számára lehetetlen, végső soron az embernek meg kell hoznia a döntést, felismerve a döntésnek az üzleti élet más területeire, a személyzetre és egyébre gyakorolt ​​hatását, és a munkamorált. Ahogy a technológia több alantas és hétköznapi feladatot vesz el, az embereket több magasabb szintű döntéshozatalra hagyja. 

Interperszonális kommunikációs készségek

A képesség, hogy információt osszunk meg egymással, létfontosságú lesz a negyedik ipari forradalom alatt. Ez azt jelenti, hogy az embereknek fejleszteniük kell a kommunikációjuk hatékonyságán, hogy azokat a szavakat használják, olyan hanglejtéssel, és olyan testbeszéddel, ami által a mondanivalójuk a lehető legjobban érthető a másik fék számára.

Vezetői készségek

Azok a tulajdonságok, melyeket gyakran asszociálunk a vezetői képességekként, mint például inspirálónak lenni, és segíteni másoknak abban, hogy önmaguk legjobb verziójává váljanak olyan készségek, melyekre szükségünk lesz a jövőben. Habár manapság a vállalatokban a szervezeten belüli erőviszonyok nincsen úgy meghatározva, mint régen, az egyének könnyen megkaphatnak vezetői szerepeket egyes projektek kivitelezésének idejére.

Sokszínűség és kulturális intelligencia

Ahogyan a világunk és munkahelyeink egyre nyitottabbak, és sokszínűbbek, elengedhetetlen lesz, hogy az emberek képesek legyenek tőlük különböző emberekkel együtt dolgozni, legyen az más bőrszínű, korú, nemű stb. A képesség, hogy megértsük, és képesek legyünk együtt dolgozni olyan emberekkel, akik máshogy látják a világot, nem csak a munkatársak kapcsolatán fog javítani, de az adott cég termékeit, vagy szolgáltatásainak a sokszínűségén is.

Technológiai tudás

A 4. ipari forradalmat olyan technológiai újítások táplálják, mint például a mesterséges intelligencia, a big data, a virtuális valóság, a blokkláncok. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek szüksége lesz egy bizonyos szintű kényelemre a technológia körül. A legalapvetőbb szinten a legtöbb szerepkört betöltő alkalmazottaknak hozzá kell férniük az adatokhoz, és meg kell határozniuk, hogyan járjanak el azokkal kapcsolatban. Ehhez pedig bizonyos technikai készségekre van szükség. Alapvetően mindenkinek meg kell tudnia érteni az új technológiák iparágakat, vállalkozására és munkahelyére gyakorolt ​​lehetséges hatását.

Jó alkalmazkodó készség

A jövőbeli munkahelyek gyors ütemű változása miatt az embereknek képesnek kell lenniük gyorsan alkalmazkodni az újhoz, sőt, szeretni a változást. Nem csak rugalmasnak kell lennie az agyuknak, de képesnek kell lennünk gyorsan átalalkulni az új munkahelyekhez és elvárásokhoz. A negyedik ipari forradalom egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy képesek legyünk a jót látni a változásban, és meglátni benne a lehetőséget az újításra és fejlődésre!

Fotó: Envato

H I R D E T É S