Németország, kulfoldi munka, külföldi munka, kulfoldi munkak
Németország, kulfoldi munka, külföldi munka, kulfoldi munkak

Németország legkeresettebb szakmái

blank
blank

H I R D E T É S

A magyarok számára nemcsak régebben volt vonzó Németország és az ottani (munka)lehetőségek, hanem a mai napig sokan találják meg ott számításaikat. Tudjuk, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, mégis nagyobb lehetőségeket tartogathat, mint hazánk. Legalábbis sokan indulnak szerencsét próbálni.

Hónap kérdése: Egy tökéletes világban hányszor járnál be az irodába dolgozni?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Az, hogy miért lehet olyan vonzó Németország több minden befolyásolhatja. A magyarok számára azért vonzó, mert Európa közepén helyezkedik el, vagyis az EU-s országokból érkezők számára könnyen megközelíthető. Az első és talán leglényegesebb a gazdasági lehetőség. Azaz nagyobb munkalehetőséget kínál, mint Magyarország, fejlett a munkaerőpiaca is és a bérek is magasabbak, mint idehaza. A jobb fizetés mellett az egyéb juttatások terén is jobbak a német mutatók és azt is számításba veszik a külföldön dolgozók, hogy egy adott nemzet jóléti rendszere milyen. Nos, Németországon magas szintű az egészségügyi ellátás és emellett még nyugdíjat, valamint munkanélküli segélyt is biztosít. Nemcsak bővelkedik munkalehetőségekben, hanem számos iparágban fejlődési lehetősége van a külföldi munkavállalónak. A gazdasági és szakmai okokon túl persze fontos szempont lehet a nyelv elsajátítása vagy alaposabb ismerete, de kalandvágy kielégítésétől kezdve a tapasztalatszerzésen át egészen a sokszínű szórakozási lehetőségekig bármi vonzóvá teheti.

Ha mennél, mit csinálnál?

A munka felől megközelítve azt lehet elmondani, hogy az adatok szerint 2012 és 2017 között közel 3 millióval nőtt a német lakosság száma és a gazdaság is folyamatosan fejlődik, azonban vannak területek, amelyeken munkaerőhiány jelentkezik. A hiány pótlását a külföldről érkező, megfelelő munkaerővel is igyekeznek helyre billenteni.

A magyarok többsége nemcsak a munkalehetőség miatt indul Németországba. Olyan munkahelyet keresnek, ahol a kinti ideiglenes életmód megfelelő, vagyis megéri kint élni és dolgozni. Nem elégszenek meg a hazaival azonos bérrel, hiszen akkor nincs értelme idegen országban botladozni.

Keresett szakmák Németországban

Van néhány terület, amely külföldi munkavállalókat – köztük magyarokat – is vár. 

Egészségügy: az egészségügyben dolgozók közül az orvosok is választhatják Németországot és nemcsak a magasabb bér miatt, hanem a karrierben való fejlődés is szempont lehet. Természetesen feltétel, hogy az orvos oklevele a némettel azonos értéket képviselje. Az egészségügyben dolgozó mentősök, ápolók és gondozók is könnyebben találhatnak maguknak munkát. Természetesen a munkakör betöltéséhez nem elegendő a megfelelő szaktudás, minimum nyelvismeret nélkül nem tudnak megfelelően dolgozni.

Mérnöki ágak: az építőipar, a gépjárműipar, az információs területek, a távközlési és az elektronika területén a legnagyobb hiány mérnökök terén tapasztalható, ezért ezekre a területekre nagy erőkkel keresik és várják az akár külföldi munkavállalókat is, hiszen jól megfizetik munkájukat. 

Műszaki vonal: a villanyszerelők, gépészek, gépjárműszerelők, hegesztők keresettek Németországban, mert az ipari szektor folyamatosan fejlődik, így azzal együtt a munkaerőre is egyre nagyobb igény van.

Banki szféra: talán nem az a terület, ahol a nagy meggazdagodás várható, mégis jól fizető és jó munkahelyet biztosítanak.

Informatika: a modern tudomány és technológia mellett egyre csak nő a kereslet a megfelelő tudással bíró informatikusok, rendszergazdák, szoftverfejlesztők iránt és ez csak emelkedni fog.

Logisztika: raktárosokra, fuvarozási és logisztikai szakemberek is szükség van, így az ebben jártas munkavállalók megtalálhatják a helyüket Németországban, hiszen az ország központi elhelyezkedése miatt logisztikai szempontból fontos.

Szociális ágazat és oktatás: ezekre a szakemberekre is nagy az igény. Keresettek a nyelvtanárok, tolmácsok és fordítók a turizmus és az üzleti kapcsolatok miatt is.

Épületgépészet: a klímaszerelők, vízvezeték és gázszerelők előtt is nyitva áll Németország kapuja. Az energiahatékonyságra való törekvés csak még nagyobb keresletet generál. 

Élelmiszeripar: az élelmiszerfeldolgozás, a szállítás területén dolgozók is megtalálhatják német munkahelyüket.

Értékesítés: beszerzőként, értékesítőként, ügynökként is karriert lehet Németországban befutni, de ehhez jó nyelvtudás és szakmai ismeret is szükséges. 

Együttműködve: polyglot.hu

Szerző: Rónai Márta

H I R D E T É S