CV
Forrás: Envato

Ez történik, amikor nem válaszol senki a beküldött önéletrajzodra

blank
blank

H I R D E T É S

Itt a válasz a kérdésre, amit annyiszor tettél már fel csalódottan. Kiválasztási tanácsadónk elmeséli, mi történhetett, ha nem kapsz választ álláspályázatodra.

Újra ellenőrzöd, hogy megvan-e minden, nincs helyesírási hiba, önéletrajz csatolva, kísérőlevél jobb, mint valaha. Izgatottan nyomod le a küldés gombot, innentől kezdve folyamatosan frissíted a levelezésed. Eltelik egy nap, kettő, de hát ez normális, az ilyesmi időbe telik. Egy hét után már kezded magad rosszul érezni, a tizedik nap környékén haragszol, és nagyjából két hét után feladod. Ismerős? Szeretnéd tudni, mi történik ilyenkor a másik oldalon? Papp Viktória toborzási tanácsadóval jártuk körül a témát.

Először is meg kell különböztetni, a cél helyet, vagyis, hogy hova érkezik be az álláspályázat. Ha egy HR közvetítő cégnél landol az önéletrajzod, jó eséllyel hamar visszajelzést kapsz.

„A beérkezett önéletrajzok általában 1-2 napon belül feldolgozásra kerülnek és erről e-mailt is küldünk a feladónak. A következő lépés a szűrés: akik sajnos nem rendelkeznek megfelelő kvalitásokkal, e-mailben kapnak erről visszajelzést. A releváns jelentkezőkkel viszont már a feldolgozás folyamata alatt felvesszük a kapcsolatot. Egy telefonos előszűrés során néhány kérdés segítségével megfeleltetjük őket a megbízók által támasztott elvárásoknak, ha pedig minden jól ment, már szervezzük is az első interjút” – mondta el Papp Viktória, a JobCapital vezető tanácsadója.

A folyamat hasonló akkor is, ha direktben pályázol egy cég álláshirdetésére, azonban a feldolgozás itt lassabb lehet.

„Amíg egy HR szolgáltatásokat nyújtó cég szükség esetén több toborzót is tud allokálni egy adott pozíció mielőbbi betöltésére, addig egy multinál vagy nagyvállalatnál kevesebb HR-es kolléga látja el a cég teljes toborzási-kiválasztási feladatait az összes nyitott pozíció esetében. Emiatt fordulhat elő, hogy elmarad a sikertelenül pályázók kiértesítése, vagy ritkán az is, hogy egyszerűen elkeveredik egy-egy önéletrajz” – magyarázza Viktória. 

A KKV-k esetében még nehezebb a helyzet. Sokszor egyáltalán nincs külön HR-es, hanem valamelyik magasabb beosztású vezető végzi el a kiválasztást, így sok jelentkező esetén sajnos végképp nincs idő az elutasító e-mailek megírására.

Mit tehetsz, ha nem kapsz visszajelzést?

„Mind voltunk már a „másik oldalon”, tudjuk, hogy nagyon megterhelő ez a folyamat. Egy hét elteltével érdemes telefonon érdeklődni a pályázat felől, akár a cég központi számán, akár a HR osztálynál, ha ez elérhető. A proaktivitással csak nyerhet a jelölt, hiszen egy rövid telefonbeszélgetés – egy rosszul sikerült önéletrajz ellenére – felkeltheti a kiválasztásért felelős kolléga érdeklődését, vagy lehetőség van arra is, hogy egy másik nyitott pozíciót kínáljanak fel a pályázónak” – bíztatott a szakértő.

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

#oneletrajz #hr #karrier #allas #toborzas #kivalasztas

H I R D E T É S