blank

Robot vagy kobot? A munkahely szempontjából nem mindegy

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus-járvány számos cégnél gyorsította fel az automatizációt, mert a kieső munkaerőt valahogyan pótolniuk kellett. Ha az automatizáció robotokkal történik, végzetes lehet a munkahelyi kultúra számára. Más a helyzet azonban a kobotokkal, ezekkel az automatizált csapatjátékosokkal, amelyek nem az emberek helyett, hanem az emberek mellett dolgoznak.

A kérdés azért is egyre égetőbb, mert az Association for Advancing Automation  szerint 2021 első kilenc hónapjában az észak-amerikai gyárak és más ipari felhasználók rekordszámú, 29 ezer robotot rendeltek, ami 37%-os növekedést jelent éves szinten. A munkaerő-hiányon túl egyes szervezetek lehetőségként tekintenek az automatizálás felgyorsítására, és az emberi munkaerő további csökkentésére.

Automatizáció a kényszer árnyékában

Ira S. Wolfe, a Recruiting in the Age of Googlization (Toborzás a Google/izáció korában) című könyv szerzője szerint nem ideális az olyan automatizálás, ami kényszer hatására, reflexszerűen történik.

Véleménye szerint, ha olyan kényszerhelyzet alakul ki, amire csak azt lehet mondani, hogy “nem találunk munkaerőt, ezért automatizálnunk kell”, az katasztrofális hatással jár a munkahelyi kultúra számára.

Wolfe ehelyett arra ösztönzi az automatizált technológiában érdekelt vállalatokat, hogy mindezt gondos munkaerő-fejlesztésen keresztül, és inkább kobotok, mint robotok alkalmazásával tegyék meg. Mivel az előbbiek olyan automatizált csapatjátékosok, amelyek az emberek mellett, és nem helyettük dolgoznak.

“Azok a vállalatok teljesítenek igazán jól, ahol az emberek állnak elől és mögöttük, őket segítve alkalmazzák az automatizációt” – mondta Wolfe. Természetesen számos olyan iparág van, ahol nem helyettesíthetőek az ipari robotok, de a kooperatív robotok, ma már egyre több feladatot képesek elvégezni.

A kobotok előnyei

  • Az első és legegyértelműbb különbség, a biztonság: a kobotok beépített biztonsági funkciókkal rendelkeznek, így biztonsági kerítések nélkül, az alkalmazottak közvetlen közelében képesek dolgozni – egyfajta segédként támogatják embertársaikat a veszélyes, fárasztó vagy monoton munkafolyamatokban. Ha akadályt észlelnek – legyen szó a legenyhébb ütközésről, például egy emberi kar érintéséről – a kobotok azonnal leállnak, megelőzve ezzel az esetleges sérüléseket.
  • az emberrel együttműködve végzi feladatát, olyanokat is, amiket egyedül egy ipari robot nem tud teljesíteni.- együttműködésen alapuló eszköz lévén, az automatizációval sem kell megválni a munkatársaktól, hanem azok munkáját teszi hatékonyabbá
  • könnyen átvezényelhetők és több gyártó feladatot tudnak elvégezni.

Hogy mekkora különbséget jelent egy automatizált technológia esetében az, hogy képes-e kooperálni az emberrel, azt jól érzékelteti az a Netflix legújabb sci-fi-vígjátéka, a 2045-ben játszódó Bigbug is, ahol az emberellenes technológiát képviselő Yonyxok és a gazdáikat védő házi robotok állnak szembe egymással. Érdemes megnézni.

Szerző: K.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S