szakmak, karácsony, munka, karácsonykor
szakmak, karácsony, munka, karácsonykor

Gondoljunk rájuk! – ők karácsonykor is dolgoznak

szakmák, ahol karácsonykor is dolgoznak

blank
blank

H I R D E T É S

Orvosok, ápolók, rendőrök, tűzoltók, mentősök, taxisok, vendéglátósok és az újságírók: akik ezekben a szakmákban dolgoznak, azoknak gyakran a karácsony is ugyanolyan munkanapokat jelent, mint az év bármelyik más része.

Az alábbi összeállítással azok előtt tisztelgünk, akiknek karácsonykor is dolgozniuk kell. A meghitt családi ünneplés helyett szolgálnak, vagy szolgáltatnak akkor is, amikor minden elcsendesedik és mindenki más ünnepel. 

1) Orvosok, ápolók és kórházi személyzet

Az orvosi hivatás képviselői hétvégén és ünnepnapokon, így sokszor karácsonykor is kénytelenek távol lenni a szeretteiktől. Az egészségügyben soha nincs szünet, az emberek biztonságos ellátását mindig garantálni kell. A Magyar Orvosi Kamara tájékoztatása szerint ráadásul az  ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70%-a garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90%-ra megy fel.

2) Rendőrök és tűzoltók

Bűncselekmények és katasztrófák minden nap történnek: sajnos a karácsony sem más, mint az év bármely más napja. Tűzestek is történnek az év minden napján, szerencsére a tűzoltók minden egyes nap készenlétben vannak. Sőt, karácsonykor még inkább ébernek kell lenniük, mert a lakástüzek sajnálatos módon ebben az időszakban megszaporodnak. Gyertyát gyújtunk, csillagszórózunk és ez a hangulatos tevékenység néha lakástüzek kialakulásához vezethet. 

3) Autómentők

Az autók folyamatosan lerobbannak, még karácsony napján is. Szerencsére sok autómentős 24 órában rendelkezésre áll, így sosincs hiány olyan cégekből, amelyek hajlandóak elvontatni az autónkat. És sokszor működik sajnos a sokat emlegetett Murphy törvény is: ami el tud romlani, az el is romlik és gyakran hozzátehetjük azt is, hogy mindig a legrosszabbkor romlik el.

4) Vendéglátósok

A szállodák karácsonyi ajánlataikban gyakran kínálnak szentestére és karácsony első két napjára „varázslatos” ajánlatokat. Sokszor teljes kihasználtsággal működnek a hotelek ünnepekkor és a recepciósok, szobalányok, szakácsok és felszolgálók még többet dolgoznak, mint az év más napjain.  A vendéglátóiparban ez az év legforgalmasabb időszaka, ami teljes lendülettel zajlik, gondoljunk tehát az itt dolgozókra is, amíg mi ünnepelhetünk.

5) Híradósok és riporterek

Több száz műsorvezetőnek, riporternek és produkciós munkatársnak kell dolgoznia karácsonykor, hiszen minden nap minden percében rengeteg tartalom készül, és ez alól a karácsony napja sem kivétel. Természetesnek vesszük, hogy ilyenkor is értesülhetünk a legfrissebb hírekről a televízió előtt ülve, rádiót hallgatva, vagy online portálokat böngészve: ehhez azonban az kell, hogy az újságírók karácsonykor is dolgozzanak.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S