tuldigitalizacio-kepernyo-digitalis-munkahely
tuldigitalizacio-kepernyo-digitalis-munkahely

Belefulladunk az alkalmazásokba – kiégést okoz a „túldigitalizálás”

blank
blank

H I R D E T É S

A modern munkavállaló a napjának jelentős részét azzal tölti, hogy váltogat a különböző alkalmazások és weboldalak között, egyes felmérések szerint akár 1200 alkalommal is megtörténik mindez nap mint nap. Sokan fáradnak bele a túlzott digitális jelenlétbe, és mutatják a kiégés klasszikus tüneteit.

A munkahelyi kiégés okai között számos tényezőt sorol fel a szakirodalom, azonban most olyan okokra is fény derült, amire talán nem is gondolnánk, pedig ott van az orrunk előtt. Egy átlagos nagyvállalatnál egy munkavállalónak 187 alkalmazás van telepítve a gépére, ezek között váltogatva telik el a munkanapja. A digitalizáció elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor a remélt előnyök már nem múlják felül a belőle származó hátrányokat ha az ember mentális egészségéről beszélünk.  

Ezzel töltjük az éves munkaidőnk közel 10%-át

A Harvard Business Review augusztusban közzétett tanulmánya, amelyről a Bloomberg is beszámolt, megállapította, hogy a munkavállalók naponta akár 1200 alkalommal is váltogatnak a különböző alkalmazások és weboldalak között. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók hetente mintegy négy órát töltenek azzal, hogy átváltanak egy új alkalmazásra és utána megint egy újabbra. Egy év alatt ez öt munkahetet tesz ki, vagyis az éves munkaidő 9%-át.

Az OKTA szoftveróriás a Bloombergnek elmondta, hogy ügyfelei tavaly 89 alkalmazást telepítettek, 2015-ben még „csak” 58 alkalmazást. A nagyvállalatok most átlagosan 187 alkalmazással dolgoznak. A WalkMe felmérése szerint ezeknek az alkalmazásoknak közel 30%-a nem képvisel hozzáadott értéket, gyakorlatilag feleslegesen telepítik és használják őket.

Maga alá teremt a lavina

A legnagyobb probléma viszont az, hogy a digitális lavina maga alá temeti a fáradt, frusztrált munkavállalókat. A WalkMe szerint a nagyvállalatoknál átlagosan 76 alkalmazott távozott az elmúlt évben a “technológiai frusztráció” miatt.

A világjárvány miatti otthoni munkavégzés is felturbózta a szoftverpiacot, a befektetők rekordösszegű, 90 milliárd dollárt fektettek az ígéretes startupokba. A különböző alkalmazások hasznát azonban lerontja a használatukkal járó adminisztráció és az, hogy egész nap, újra meg újra csak váltogatunk a különböző alkalmazások között. 

Van-e digitális megoldás a digitális fáradtságra?

Hogy mennyire csak az appoktól várjuk a megoldást, arra jó példa az is, amit Tori Paulman, a Gartner munkavállalói élményt vizsgáló technológiai csoportjának vezető elemzője mesélt a Bloombergnek. Egy HR-menedzser ugyanis azt kérdezte tőle, hogy van-e olyan alkalmazás, amely segíti a munkavállalókat abban, hogy jobban tudják kezelni azt a fáradságot, vagy kiégést, amit az alkalmazások közötti folyamatos váltogatás okoz?

Az, hogy egyre többen látják a mindent elárasztó alkalmazások világának képtelenségét, még nem hozza el egyhamar a változást. A szoftverbiznisz ugyanis olyan óriási üzlet, ami nem ereszti el a cégeket és a munkavállalókat.

Szerző: K.T.
Kép: Envato

H I R D E T É S