mentalis-allapot-depresszio
mentalis-allapot-depresszio

Egyre rosszabb a munkavállalók mentális állapota

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre nagyobb probléma Magyarországon a munkavállalók mentális egészsége, egyre kevesebben képesek megbirkózni a stressz és a depresszió tüneteivel. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogyan vigyázzunk a lelki egészségünkre a munkahelyen.

Az elmúlt napokban számos online felületen elemezték itthon a Jobsgarden kutatásának eredményét, mely szerint a magyar munkavállalók mintegy harmada ítélte „inkább rossznak” a mentális állapotát, ennek okaként pedig több mint 40 százalékuk hivatkozott stresszre és depresszióra.

Az említett helyzetben egyre inkább felmerül a munkáltatók felelőssége, de nem megkerülhető a saját felelősség sem, adódik tehát a kérdés, hogy hogyan vigyázzunk a lelki egészségünkre a munkahelyen? Először is érdemes felsorolni azt, hogy melyek a munkahelyi depresszió jelei

Hogyan ismerjük fel, ha depresszióval küzdünk?

A gyakoribb jelek között, hogy szorongást váltanak ki nemcsak a munkahelyen felmerülő stresszes helyzetek, hanem már az is, hogy arra gondolunk, hogy be kell mennünk a munkahelyünkre. Szintén árulkodó jel, ha nincs elég energiánk és motivációnk a feladataink elvégzéséhez, vagy elveszítjük az érdeklődésünket olyan feladataink iránt is, amiket korábban érdekesnek és kielégítőnek találtunk. A munkahelyi depresszió jelei lehetnek olyan érzések is, mint például a 

reménytelenség, tehetetlenség, értéktelenség vagy a nyomasztó bűntudat érzése amiatt, hogy képtelenek vagyunk koncentrálni vagy figyelni a munkafeladatokra.

A depresszió későbbi fázisában már fizikai tünetek jöhetnek, ilyen a testsúly vagy az étvágy növekedése vagy csökkenése, fejfájás, fáradtság és gyomorpanaszok. Fontos tünet az is, ha egyre többet hiányzunk a munkahelyünkről, későn érünk be, vagy mi távozunk a legkorábban. A depresszió jele lehet az alvászavar, vagy a túl sok alvás is. 

Könnyen megvalósítható tippek a depresszió érzése ellen

Sokszor elkerülhetetlen a szakember segítsége, de enyhébb fázisban mi is tehetünk azért, hogy mentálisan jobb állapotba kerüljünk.  Íme néhány aranyszabály:

– Tarts ebédszünetet, és menj ki a szabadba! Menj el egy gyors sétára a szünetben, a testmozgás csodákat tesz a mentális egészséggel. Ha nincs kedved, beszéld meg magaddal, hogy ha nem esik jól, 5 perc után abba hagyhatod. Nagy eséllyel nem fogsz visszafordulni pár perc után, de ha mégis, legalább elmondhatod, hogy megpróbáltad.

– Tarts hetente egy mentális egészségnapot. Csináld azt, ami valóban feltölti a lelked! Itt nem olyan dolgokra gondolunk, mint a tv nézés. Az ehhez hasonló tevékenységek csak rövidtávú boldogságot nyújtanak, hosszútávon pedig leszívják az energiád. Például egy kirándulás valós, hosszú távú lelki feltöltődést, és energiát nyújt.

– Gyakorold a mindfulness meditációt. Ha ez túl sok macerának hangzik, ülj le egy csendes szobában 10 percre, és összpontosíts a gondolataid kizárására, próbáld meg elcsendesíteni az elméd. Akárhányszor azon kapod magad, hogy valamin gondolkozol, mondd ki magadban azt, hogy ‘gondolkodtam’. Az első pár alkalommal nem biztos, hogy eufóriát fogsz tapasztalni. Minél rendszeresebben csinálod, annál hatékonyabban képes leszel kikapcsolni a gondolataid, és ezáltal tapasztalni a meditáció pozitív hatását!

– Építs be mély légzőgyakorlatokat a napjaidba. A légzőgyakorlatok segítik lenyugtatni az elmét. Mint ahogy az imént írtuk, itt is gyakorlat teszi a mestert!

– Mondj nemet néhány apró dologra, amire eddig gondolkodás nélkül igent mondtál. Ez segíteni fog abban, hogy kevesebb stresszt élj át a nap folyamán, és több időd legyen önmagad fejlesztésére.

Fotó: Envato

H I R D E T É S