erzsebet kiralyno, meghalt, bankjegyek, penz
Fotó: Pexels

II. Erzsébet királynő halála: ez lesz az arcképével ellátott bankjegyek sorsa

blank
blank

H I R D E T É S

Ahogyan azt a Karrier Trend is megírta 2022. szeptember 8-án meghalt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója, aki 70 évig ült a trónon. Erzsébet arcképével az évek során számos bankót nyomtattak, a halálát követően pedig jogosan merül fel a kérdés: mi lesz a bankjegyek sorsa?

Mint megírtuk a királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

Új korszak

Új korszak kezdődik, ami valószínűleg a legtöbb embernek nagyon furcsa lesz, hiszen a többség életében a brit uralkodó és a királyi család megtestesítője II. Erzsébet volt. Innentől viszont nem királynője, hanem megint királya lesz a monarchiának, a koronázására készülő Károly herceg személyében.

1952-ben lett királynő

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

A bankjegyek sorsa

A királynő halálát követően a a Bank of England pénzintézet közleményben írta meg, mi vár a jövőben azokra a bankjegyekre, amelyek II. Erzsébet királynő arcával vannak ellátva. A fő kérdés nyilván, hogy lehet-e még törvényes keretek között használni a továbbiakban.

Legális fizetőeszköz

Egyébként II. Erzsébet volt az első királynő, akinek arcképe fizetőeszközökre került, a királynő halálát követően pedig sokakban felmerült a kérdés, hogy mi lesz a bankjegyek sorsa. A brit pénzintézmény a királynő csütörtöki halálhíre után felmerülő pénzügyi kérdésekre egy gyors közleményben már reagált is: “A bankjegyek, amelyeken a királynő arcmása szerepel, továbbra is legális fizetőeszközök maradnak” – írták, majd közölték:

A gyászidőszakot követően

A gyászidőszak letelte után kívánnak a forgalomban levő fizetőeszközök kapcsán újabb döntéseket hozni.

H I R D E T É S