húsmentes, vegán, életmód, életmódváltás
húsmentes, vegán, életmód, életmódváltás

Négy hiba, amiért felhagyunk a húsmentes élettel

blank
blank

H I R D E T É S

Megvan az elhatározás, hogy egy ideig elhagyod a húst, mégis azt veszed észre, hogy túl nagy kihívás elé állítottad magad?

Húsmentesség, de hogyan? Munka mellett, munkahelyen, családra főzve és ebédet rendelve sem könnyű tartani magunkat az elhatározáshoz, hogy kerüljük a húst. Ha nem vagyunk kellőképpen felkészültek vagy tudatosak, esetleg nem az etikai döntés miatt mondtunk le a húsevésről, akkor könnyen elcsábulhatunk. Mi ezekbe a „hibákba” estünk bele. És ti?

Mivel pótoljunk?

Ha nem eszel húst, akkor hogyan pótlod a fehérjét? A kérdés, amit mindenkinek feltettek már, akiről kiderült, hogy nem fogyaszt húst. Természetesen semmi ok aggodalomra, a protein számtalan formában pótolható, kezdve a hüvelyesekkel, olajos magvakkal, de a növények közül kiemelkedik a brokkoli, a kelkáposzta és a gomba is.

Ennek ellenére a nem megfelelően összeállított étrend vagy a munkakörülményekből adódó lehetőségek (nincs honnan rendelni, nincs hol enni, hektikus időbeosztás stb.) miatt sokszor nehezen vagy hosszútávon egyáltalán nem tartható a húsmentes étrend. Próbálkozni persze mindig lehet és érdemes is nyitott szemmel járni, mivel sose tudni, mikor futunk bele egy olyan lehetőségbe, ami megkönnyíti a húsmentesség megtartását.

Fokozatosság hiánya

Felkészületlenül, információk nélkül majdnem biztos, hogy kudarcra van írélve a húsmentesség megtartása hosszútávon. Sőt a helytelen étrend kialakítása egészségügyi problémákhoz is vezethet. Éppen ezért az ilyen jellegű életmódváltások előtt is ajánlott utánaolvasni a témának, vagy egy szakemberrel konzultálni. Szintén problémát szokott jelenteni, ha átmenet nélkül, hirtelen hagyjuk el a húst. Könnyebb dolgunk van, ha fokozatosan építünk be húsmentes napokat, recepteket és ezeket növelve hagyunk fel a húsevéssel.

Mennyiségek és minőség

Sok nehézséget okozhat a hús nélküli étrendben, hogy megváltozik a teltségérzet. Más mennyiségektől fogunk jól lakni, de a húsmentes ételek ritkán terhelik meg úgy a gyomrot, mint az állati fehérjéből álló menük, hiszen azok többnyire zsírosabbak és lassabban emészthetőek. Gyakori ellenérv tehát, hogy hús nélkül nem lehet jóllakni. Ez egyáltalán nincs így, azonban ehhez szükség van a fehérje megfelelő minőségű pótlására. A szójafasírt, tofus ételek, vagy a brokkolis zölsdégpogácsa, vega chilis bab és hasonló finomságok remek alternatívák és még a szellemi vagy nehéz fizikai munkát végzők számára is kielégítő ételek.  

Gyors munkahelyi ebédek

Városa válogatja, de egyelőre azt lehet mondani, hogy szegényes a kínálat a tápanyagban gazdag, laktató húsmentes ételekből az éttermek választékában. Még inkább igaz ez a napi/heti menük vagy az ételrendelős lehetőségek kínálata között böngészve. Ez azt is jelent, ha nem készülünk előre, kénytelenek leszünk a nem túl laktató saláták vagy a tápanyagban nem igazán gazdag rántott zöldségek skálájáról választani, esetleg elképzelésünket feladva húsos ételt rendelni.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S