stressz, munkahely, egeszség, életmód
Fotó: Envato

Munkahelyi stresszkezelés – Íme, 3 egyszerű megoldás

blank
blank

H I R D E T É S

Ha folyamatosan stresszelünk a munkahelyünkön, akkor az bizony komoly probléma és hatással lehet a teljesítményünkre, valamint az egészségünkre is. 

Kutatások bizonyítják, hogy az USA-ban a munkavállalók több mint harmada krónikus stresszben szenved, s bár pontos számot nem tudunk, de nagy eséllyel itthon sem sokkal jobb a helyzet. Ha valaki megállás nélkül stresszel, akkor az negatív hatással lehet a mindennapokra, arról pedig már nem is beszélve, hogy a munkahelyen nyújtott teljesítmény is csökkenhet. Éppen ezért felmerül a kérdés: hogyan lehet a negatív stresszt elűzni, hatékonyan kezelni? 

Elegendő mennyiségű alvás 

Ez rettenetesen triviálisnak tűnhet, pedig az egyik legjobb megoldás. A kialvatlanság ugyanis gátolja azt, hogy megfelelő módon birkózzunk meg a minket ért stresszel. Ha nem alszunk eleget, akkor olyan helyzeteket is túlreagálhatunk, amikor valójában nem is történik semmi. Ahhoz, hogy a teljesítőképességünk a csúcson pörögjön, igenis aludni kell. Egy felnőtt ember számára a 7-8 alvás elengedhetetlen, éppen ezért érdemes kialakítani egy napi rutint: ha ugyanakkor fekszünk és kelünk majdnem mindennap, akkor a stressz is csökkenni fog, ez szinte biztos. 

A táplálkozás kérdése 

Ez szintén egy olyan dolog, hogy egyértelműnek tűnhet, pedig nem mindenki számára az. Sőt, sokan pont azért kezdenek el egészségtelenül enni, mert stresszelnek. Ennek persze nagyon egyszerű a magyarázata: ha nagy mennyiségű stressz ér bennünket, akkor az agyunk a kortizol nevű hormont kezdi el kibocsátani, s ez az oka annak, hogy a sós, zsíros és édes ételeket, tehát a nagyon rossz szénhidrátokat kívánjuk. Ezek az ételek viszont csak átmenetileg pörgetnek fel, aztán a vércukorszintünk nullára esik és kezdődik minden elölről. Ördögi kör ez, amin csak mi tudunk változtatni. Válasszunk ezek helyett az ételek helyett inkább magas rosttartalmú gyümölcsöket, zöldségeket, magas fehérjetartalmú húsokat. Részesítsük előnyben az ún. szuperételeket, úgy mint az avokádó, az étcsokoládé, a fekete áfonya, a spirulina vagy éppen a maca gyökér. Ezek ugyanis tele van antioxidánsokkal, amik végső soron jobb kedvre is derítenek bennünket. 

Mozogni jó, mozogni hasznos 

A mozgás kérdése, csakúgy mint az előző két tippünk, olyasvalami, amit mindenki szerint nagyon fontos, mégis csak kevesen vannak azok, akik tényleg rendszeresen beiktatják a sportot a mindennapjaikba. A legtöbbe időhiányra, fáradtságra hivatkoznak, pedig a helyzet az, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szán. Ha pedig rendszeresen mozgunk, akkor bizony a fáradtság is egészen más értelmet nyer, ugyanis fittebbek és energikusabbak leszünk, aminek hatására a napi feladatokkal is egyszerűbben küzdünk meg. A stressz oldásában pedig már akár 30 perc mozgás is elegendő lenne, ezt pedig egyáltalán nem is lehetetlen beépíteni a napi rutinba. Ha úgy érezzük, hogy egyszer nagyobb a nyomás, a feszültség csak nő, akkor álljunk fel egy picit a gép elől, sétáljunk egyet akár a ház körül, nyújtóztassuk meg magunkat, sőt akár még jógázhatunk is. Az internet tele van 10-15 perces jógagyakorlatokkal, ennyit mindenkinek ki kell tudnia szorítani a napjából, akár munka közben is. Már csak azért is, mert ha monitor előtt dolgozunk, akkor óránként 10 perc szünet jár nekünk.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S