Titkárnő
Forrás: Envato

Ez az a munkahelyi betegség, ami leginkább fenyegeti az irodistákat

blank
blank

H I R D E T É S

Ó, biztosan sokat dolgozol, hogy ínhüvelygyulladásod alakult ki, pihenned kellene – ez a leggyakoribb mondat, ami elhangzik, ha az embertől megkérdezik, „hogy vagy?”, és a megszokott „köszönöm, jól” helyett azt válaszolja, hogy őt is utolérte a kórság, ami régen tipikusan a titkárnők munkahelyi betegsége volt.

A mechanikus írógépek püfölése rendesen igénybe vette az ujjakat, a kézfejet, a megerőltetés pedig sokaknál ínhüvelygyulladásban köszönt vissza. Tipikus munkahelyi betegség az irodisták körében.

Mi okozza a bajt?

Ennek a betegségnek az a lényege, hogy az ínhüvely, amiben a kézben lévő inak futnak, begyullad. Akár apró mozgásokra is rettentő erős fájdalom nyilall a csukló környéki területre, sem emelni, sem fogni nem képes az ember. Ilyenkor döbben rá, hogy amit korábban természetesnek hitt, mármint például azt, hogy be tudja kötni a cipőjét vagy a hüvelykujja segítségével húzza fel a nadrágját, most csak leleményességgel és az átlogisztikázási képesség előhívásával oldható meg. Akkor jön ám az igazi kihívás, amikor jobb kezesként épp a jobb kezünk adja meg magát. Tulajdonképpen senki sem érezheti biztonságban magát, hiszen az ínhüvelygyulladás kortól és nemtől függetlenül bármikor megjelenhet, nem is vesszük észre, hogy a számítógépes egér vagy az okostelefon használatával micsoda igénybevételnek tesszük ki a hüvelykujjunkat. Akár napi 10–14 órát is dolgoztatjuk ezt az ujjunkat, és mindig ugyanazt a mozgást végzi – érthető, ha fellázad.

„A pihentetés a legfontosabb”

Ugyan már, nem kell neki nagy jelentőséget tulajdonítani, elmúlik magától – mondják az „okosok”, akiknek valószínűleg még soha nem volt ilyen betegségük. Hát, jelentem, ez sajnos csak a legritkább esetben illan el önszántából, sokkal inkább komoly kezelések, de legfőképpen a pihentetés jelenti a gyógyírt. Pihentesse, ez a legfontosabb – mondja az orvos is, és azt javasolja, hogy helyezzük rögzítősínbe a fájó testrészt. Vannak még gyógyszerek, csodakrémek, fájdalom- és gyulladáscsökkentő tapaszok, de ezek már kevésbé használnak, amikor rendesen beindul a folyamat. Akkor jön a fizikoterápia, masszázzsal, pakolással, gyógytornával és lézerterápiával, összesen 15 alkalom, alkalmanként másfél óra adjusztálás, és bár az OEP fizeti a kezeléseket, a költségek itt kb. 80 ezer Ft-nál tartanak. Eltelik 1-2-3, lassan négy hónap, a változás minimális. Jön az újabb ötlet: orvosi kollagén. Magánrendelés, először egy nagy adag gyulladáscsökkentő injekció (ami után végre megmozdul valami, kevésbé fáj, jobban mozog), majd egy négyalkalmas kollagéninjekció kúra. Gyógyszeres pakolás, gyulladáscsökkentő tapasz, fásli – és tényleg sokkal jobb lesz. Mintha már látszódna a fény az alagút végén. A magánorvosi vizsgálat és a kezelések árát összeadva a végösszeggel jobb nem is szembesülni.

Amit a betegség üzen…

Pedig ergonomikus billentyűt és egeret használok, mint ahogy csuklótámaszos egérpadot is. De fontos a könyök alátámasztása is, és érdemes néha szünetet tartani munka közben, hogy a kezünket más irányba is át tudjuk mozgatni. No és ne feledkezzünk meg a betegség lelki hátteréről sem. Az ínhüvelygyulladás mögött valószínűleg a túlterheltség érzése húzódik meg, amelyben az is benne lehet, hogy azt érezzük: kihasználnak bennünket. Ha pedig így van, akkor még hálásak is lehetünk azért, hogy a betegség ráirányította erre a figyelmet.

Szerző: K.T.

Fotó: Envato

#munkaegeszseg #karrier #munkavedelem #tulterheles #foglalkozasiartalom

H I R D E T É S