Fáradt szem
Forrás: Envato

Egész nap gép előtt ülsz? Te is kérhetsz munkahelyi támogatást szemüvegre

blank
blank

H I R D E T É S

Az irodai munkát végzők a munkaidőben is 8-12 órát töltenek a számítógép előtt. Aztán még otthon is bekapcsolják a laptopot, így naponta akár 14-16 órát is eltölthetünk a különböző monitorok előtt. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy bizonyos helyzetekben jár nekünk a szemüveg.

A „jár neked a szemüveg” fórum 2019 októberében országos felmérést készített arról, hogy az intenzív számítógép-használat mennyire károsítja az emberek életminőségét és látását. A felmérésből kiderült, hogy az irodai munkát végzők 92 százaléka egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy az 50/1999. (XI. 3.) EüM. rendelet szerint támogatást igényelhetnek a munkáltatótól éles látást (dioptriás) biztosító szemüveg vagy kékfény-szűrős monitorszemüveg beszerzéséhez.

Egyes szakemberek szerint a rendszeres, egész napos monitorbámulás a szemünket, látásunkat is tönkreteheti, úgynevezett számítógépes látási szindrómát okoz. Más szakvélemény szerint a számítógép és általában a képernyők használata nem “teszi tönkre a szemet”, hanem fárasztja a látás működését és ezen keresztül a teljes idegrendszeri működést.

„Az infokommunikációs eszközök monitorjából és a LED-es égőkből kibocsátott nagy energiájú kék fény szemre gyakorolt káros hatásairól szóló figyelmeztetéseket nem vesszük elég komolyan, pedig a magyar lakosság jelentős részét érinti a probléma.” – mondta Sigmond István optometrista.

Hogyan hat a mentális egészségre és a pihenésre a szem terhelése?

„Az, hogy hosszú ideig statikusan közelre nézünk, önmagában fárasztó hatás, és a gyakran ehhez társuló esetleges dioptriahiba pedig további nagyon komoly terhelést eredményez. A testtartás, a mozgásnélküliség további olyan plusz terhelést rónak a látásirányítás idegrendszeri mechanizmusára, amiből az következik, hogy fájnak, kipirosodnak, szúrnak a szemek, amit kontrollálni kell.” – mondta a szakember.

„A szemvizsgálat során azt kell megnézni, hogy dioptria szempontjából a látásminőség, látásélesség rendben van-e, vagy szorul valamiféle korrekcióra. Ha nincs rendben a látási rendszer, akkor az más idegrendszeri területekről is energiát vesz el, ezzel romlik a közérzetünk, és csökken a teljesítményünk is. Gyakori tapasztalat a képernyő előtt ülő, irodai munkát végzőknél a fizikai fáradtság, amit gyakran a szem rejtett vagy nem megfelelően korrigált dioptriahibája okoz.” – hívta fel a figyelmet az optometrista.

Nyak-és fejfájás, alvásproblémák, idegesség, szédülés, hátfájdalom, hunyorgás, csökkent látásélesség – ezek mind olyan testi tünetek, melyek mögött a szem problémája állhat.

A terhelés csökkenthető a megfelelő munkakörülményekkel

Meddig terjed a munkáltató felelőssége és jogos elvárása az elvégzett munka minőségével kapcsolatban?- merül fel a kérdés.

„Minél távolabbról nézünk egy képernyőt, annál kevésbé terhelőbb a dolog. Tehát fontos a képernyő és a szem között távolság. Emellett nem árt, ha 40-50 percenként tartunk egy rövid szünetet. Ennek a lehetőségét és a dolgozók kétévenkénti szemvizsgálatának támogatását jogszabály írja elő a munkaadók számára.” – emlékeztetett Sigmond István.

Fotó: Envato

#szemuveg #munkahelyiegeszseg #munkavedelem #irodaimunka #tamogatas

H I R D E T É S