fejlődés, imposztor szindróma, imposztor szindróma jelentése, önhibáztatás
fejlődés, imposztor szindróma, imposztor szindróma jelentése, önhibáztatás

Ezért normális, ha van egy kis imposztor szindrómád

blank
blank

Az imposztor jelenségre először a 70-es években figyeltek fel, amikor Pauline Clance és Suzanne Imes pszichológusok publikáltak egy tanulmányt a témával kapcsolatban. 

A szélhámosság érzése

Na, de mi pontosan az imposztor szindróma? Ez egyfajta hamisság érzés, amikor is az emberek azt hiszik, hogy nem elég intelligensek, tehetségek vagy kreatívak még annak ellenére sem, hogy egyébként a magas teljesítményük egészen másról árulkodik. A jelenség vizsgálata során annak idején a fentebb említett pszichológusok 150 rendkívül sikeres, főiskolai végzettséggel rendelkező nőt vetettek alá a kutatásnak és megállapították, hogy a lenyűgöző eredményeik és tapasztalataik ellenére sokan attól félnek, kiderül, nem is elég jók. Bár a 70-es években készült tanulmány mára már kissé elavult az imposztor szindróma mégis máig létező probléma, ami főleg a nőket érinti. A szakértők egyébként egyetértenek abban, hogy a szélhámosság érzése egy bizonyos pontig teljesen normális, sőt, akár motiváló is lehet, hiszen hatására az egyén egyre jobb és jobb akar lenni. Viszont mindenképpen fontos foglalkozni vele, ugyanis egy idő után hatalmas terhet jelenthet az érzés, sőt szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. 

Módszerek a leküzdésre 

Szóval, ha bebeszéled magadnak, hogy nem vagy elég jó, akkor az addig fajulhat, hogy már a legapróbb hibákon is hosszú órákat, akár napokat rágódsz majd. Az imposztor szindróma elharapózása egyértelműen gátolhatja, sőt meg is állíthatja a fejlődésedet, ezt pedig nyilvánvalóan te sem akarhatod. Viszont nyugi, vannak szuper stratégiák az imposztor szindróma leküzdésére, ezekből a módszerekből mutatunk most néhányat. 

Fogadd el! 

Ez most egy kicsit szürreálisan hangozhat, de az első és legfontosabb dolog, hogy elfogadd, teljesen sosem fogsz tudni megszabadulni az imposztor szindrómától. Az új kihívások régi félelmeket és bizonytalanságokat hozhatnak felszínre, ami nem feltétlenül baj, ha tudod ezt kezelni. A lényeg, hogy minél jobban próbáld meg megismerni a benned élő csalót, annak a hangját, így ugyanis lehetőséged lesz rá, hogy “kommunikálj” vele. Ha tudod, felismered, milyen szituációkban bújik elő az imposztor, akkor idővel azt is megtanulhatod, hogyan csendesítsd le ezt a fejedben motoszkáló gonosztevőt. 

Nem vagy egyedül 

Az imposztor szindróma gyakoribb mint gondolnád. Szóval, amikor úgy érzed egyedül vagy a problémáddal, akkor próbáld meg tudatosítani magadban, hogy ez nincs így. Hihetetlenül hangzik, de egy 116 vezérigazgató bevonásával készült tanulmány felfedte, hogy a vezetők első számú félelme az, hogy inkompetensnek találják őket. Döbbenetes, de mindez a hírességek körében is igencsak jellemző, szóval amikor rád jön a frász, akkor jó, ha tudod, nem vagy egyedül. 

Bizonyíts be, hogy a benned élő csaló téved 

A benned élő imposztor utálja a sikereid, szóval az egyik legjobb módja annak, hogy helyre tedd, ha napvilágra hozod őket. Jó ötlet lehet például létrehoznod egy dokumentumot, amiben időről időre feljegyzed a sikereid. Ezek lehetnek apró dolgok is, a lényeg, hogy megfogalmazd, mit értél el és mit tanultál ez idő alatt. Jegyezd fel azt is, hogy milyen készségekkel és képességekkel rendelkezel, amik hozzájárultak ahhoz, hogy újabb sikereket érj el. Ezeknek az eredményeknek a megörökítése, majd alkalomadtán visszaolvasása segíthet megértened, hogy igenis jól végzed a munkád és tehetséges vagy. 

Engedd el a tökéletességre való törekvést! 

Ne a tökéletességre törekedj, hanem cselekedj! A cselekvés ugyanis a legjobb módja annak, hogy legyőzd a benned élő csalót. Meg kell értened, hogy a kihívások, amelyekkel szembenézel a jövőben nem mindig lesznek könnyűek, és igen, lehet, hogy néha hibázni fogsz vagy nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogyan te azt eltervezted. Viszont tudd, a hibák nem tesznek kevésbé alkalmassá egy pozícióra, csupán arról van szó, hogy emberből vagy, aki néha hibázik. A kudarc rendben van, sőt szükséges is a sikerhez, hiszen kizárólag ezáltal lehet hosszú távon fejlődni és előrelépni az életben.

Forrás: Self
Szerző: G.P.