Ősz
Ősz, stressz

Ezért stresszesebb az őszi szezon a munkában!

blank
blank

Egyéni megítélés, hogy melyik évszakot kedveljük. Az ősz az elmúlást, a sötétebb időszakot jelenti, amely a hangulatukban is megmutatkozhat.

Az őszi szezon számos okból stresszesebb lehet a munkavállalók számára, mint a többi évszak. Nézzük csak, hogy miért!

Nyári szabadságból való visszatérés

A nyár általában a szabadságok, nyaralások időszaka. Ilyenkor kapcsolódhatunk ki igazán és kipihenhetjük a magunk mögött tudott évet. Az ősz beköszöntével azonban vissza kell térni munkába. Már önmagában ez elég lehet a feszültséghez, de az elmaradt feladatok, halasztott döntések és felgyűlt teendők is terhet rónak ránk.

Iskolakezdés és családi terhek

Sok dolgozó számára az ősz nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is új kihívásokat tartogat. Az iskolakezdés, az iskolai programok, a gyermekek szállítása, a házi feladatok koordinálása mind extra időt és energiát igényelnek, ami nehezíti az egyensúly megtartását a munka és a családi élet között.

Rövidebb napok és időjárás változása

A nappalok rövidebbé válásával kevesebb természetes fényhez jutunk. Az időjárás is gyakran hűvösebbre, esősebbre fordul, ami hatással van a hangulatunkra is. Ugyanakkor  fáradtabbnak érezhetjük magunkat és ingerlékennyé válhatunk.

Szezonális depresszió

Az évente, nagyjából ugyanabban az időszakban jelentkező depressziós tüneteket mutató állapotot a hidegebb időjárás, a kevés napfény is előidézheti, amely kihatással lehet a magánéletre éppúgy, mint a munkára.

Év végi célok teljesítése

Az ősz az év végi hajrá kezdetét is jelenti. A vállalatok és dolgozók számára egyre nagyobb figyelmet kapnak a kitűzött célok megvalósítása, a projektek befejezése és a minél nagyobb bevétel. Ezek hatalmas nyomással nehezedhetnek a dolgozó vállára. 

Új projektek indulása

Sok szervezet esetében az ősz az új projektek, kezdeményezések indítását is jelenti. A munkahelyeken is visszaáll az aktívabb, intenzívebb munkamenet. Ha a csemete iskolába indítása mellett, a napi munkára és az új célok és stratégiák kidolgozására is figyelmet kell fordítani, az plusz stresszt okozhat.

Közeledő ünnepek miatti nyomás

Az ősz vége felé sokan kezdenek készülni az ünnepi szezonra, ami a munkahelyen is nyomást gyakorolhat. Az ünnepi szabadságok megszervezése, a megnövekedett munkahelyi elvárások és a magánéleti béke meg- és fenntartása is fokozhatja a feszültséget.

Pénzügyi év végi zárás

Az ősz gyakran az üzleti év utolsó szakaszát jelenti, amelynek vonzata lehet a pénzügyi zárások és éves jelentések elkészítése. Ez különösen stresszes lehet azoknak, akik pénzügyi, számviteli vagy projektmenedzsment területen dolgoznak.

Új elvárások és változások

Egyes cégek esetében már ősszel megkezdődik a következő év tervezése, ami új stratégiákat, szervezeti átalakításokat és elvárásokat jelenthet. Az új irányvonalakhoz való alkalmazkodás szintén feszültségforrás lehet.

Szerző: Rónai Márta
Kép forrása: Pixabay