Ősz állás
Ősz állás

Az őszi álláskeresés pozitív előnyei

blank
blank

Az ősz beindítja az életünket. Az iskolakezdés és a nyári szabadságolás után újra a munka világában találjuk magunkat. Akkor sem kell elkeseredni, ha épp állást keresel. Ősszel sem lehetetlen, sőt!

Sokan a nyár elejét gondolják karrierjük vízválasztójaként és a felmondások egy része is ilyenkor történik meg. Úgy gondolják, hogy a nyári szünetben lesz idejük új állást keresni és mire megérkezik az ősz, már egy új munkahelyen találják magukat.

A kényszerű vagy az előre eltervezett munkahely- vagy karrierváltás azonban nem biztos, hogy egybe esik a számításokkal. Akkor sem szabad kétségbe esni, ha még nem találtunk új munkahelyet. Biztatásul összegyűjtöttük, hogy milyen előnye van annak, ha ősszel kényszerülünk munkát keresni.

Kisebb verseny a jelentkezők között

Többen úgy vélik, hogy a nyár sokkal nagyobb lehetőségeket tartogat az álláskeresésben, pedig az ősz csendesebb, mégis termékenyebb időszakot kínál. Az az általános, hogy ősszel inkább a meglevő munkánkra vagy tanulmányainkra koncentrálunk, így az álláskeresési aktivitás általában visszaesik. A munkáltatóknak így kevesebb jelentkező közül kell választaniuk. Ez azt is jelenti, hogy könnyebben ki lehet tűnni a kevesebb pályázó közül. Vagyis nagyobb az esély arra, hogy a jelentkezés eléri a döntéshozók figyelmét.

Állásbörzék kínálata

Országszerte több állásbörze kerül megrendezésre ebben az időszakban, amely akkor is remek tájékozódási és informálódási lehetőséget kínál, ha van munkánk, ám az aktív munkakeresők nagyobb eséllyel találhatják meg számításaikat.

Lehetőségek az év végi hajrá előtt

Az őszi hónapokban sok vállalat készül az év végi hajrára. A munkáltatók gyakran új munkaerőt keresnek, hogy felkészüljenek a megnövekedett terhelésre. Ez remek lehetőséget kínál azoknak, akik ebben az időszakban keresnek állást.  

Új üzleti célok meghatározása

Az év vége felé közeledve sok vállalat felülvizsgálja az éves célkitűzéseit, amely gyakran új terveket is jelent. Ilyenkor felmerülhet az is, hogy a tervek megvalósításához nem elegendő a meglévő munkaerő, ezért új munkavállalókat keresnek.

Lehetőség a személyes megújulásra

Az ősz sokak számára az újrakezdés időszaka, habár nagyon sokan az elmúlást látják benne. Az emberek ilyenkor visszatérnek a nyári szabadságról, tele vannak energiával és ambícióval és ez elengedő löketet adhat ahhoz is, hogy munka frontján is változás álljon be.

Felkészülés a következő évre

Ha még ősszel bekerülünk egy új munkahely légkörébe, akkor jó eséllyel még abban az évben magunkénak érezhetjük azt és a munkatársak közé is beilleszkedünk. Ez azért is fontos, mert a következő évet már erős alapokról indíthatjuk.

Kapcsolat a HR-esekkel

A nyári szabadságolás a HR-eseket is érinti és aki nyáron keres munkát, könnyebben ütközhet nehézségekbe. Ősszel visszaáll a normál munkarend és a toborzási folyamatok is gördülékenyebben és gyorsabban folyhatnak.

Több szezonális álláslehetőség

Bizonyos ágazaton belül ősszel nagyobb a munkaerő iránti kereslet. Ez pedig jó hír azoknak, akik állást keresnek. Ugyan gyakorta rövidebb időszakra szóló állások lehetnek ezek, de akár megalapozhatják az állandó pozíciót is.

Szerző: Rónai Márta
Kép forrása: