multbeli hivatasok, kihalt szakmak, regi foglalkozasok, eltunt mestersegek
multbeli hivatasok, kihalt szakmak, regi foglalkozasok, eltunt mestersegek

5 munka, ami ma már egyáltalán nem létezik

blank
blank

H I R D E T É S

A múltban sok olyan foglalkozás létezett, amely akkoriban mindennaposnak, sőt népszerűnek számított, mára viszont nemes egyszerűséggel kihalt. A munkakörök jelentős része a technológia fejlődésével veszett a feledés homályába, ezeket szedtük most össze. 

Távíró 

A távíró vagy távíró-kezelők a Morse-kód küldéséért és fogadásáért felelős távíró berendezések kezeléséért voltak felelősek. A távíró a modern kor egyik első technológiai foglalkozása volt, ahogy viszont ezek a berendezések elavulttá váltak, úgy a foglalkozás is gyakorlatilag megszűnt létezni. 

Lámpagyújtó 

Az elektromos utcai lámpák megjelenése előtt lámpagyújtó járta körbe a várost és oltotta fel a gáztüzelésű utcai lámpákat. Amikor viszont a városok, települések a gázlámpákat elektromos izzókra cserélték a lámpagyújtók is munkanélkülivé váltak. 

Liftkezelő 

A liftkezelő volt felelős a lifajtók manuális bezárásáért és kinyitásáért. A kor előrehaladtával azonban az épületekben sorra jelentek meg a modernebb liftek, így a liftkezelők alkalmazása indokolatlanná vált. Hiszen ma már magunk nyomhatjuk meg a lifteket működtető gombokat, ráadásul az ajtók is a legtöbb esetben automatikusan nyílnak és csukódnak. 

Tejesember 

A pasztőrözött tej és a háztartási hűtőszekrények térnyerése előtt a tejesemberek naponta szállítottak tejet az ügyfelek otthonába, hogy megakadályozzák a romlást. Miután azonban az otthoni hűtők egyre szélesebb körben elterjedtek, a foglalkozás szépen lassan megszűnt. 

Írógép-szerelő 

Az írógép-szerelő olyan szerelő volt, aki egy sor billentyű leütésével diagnosztizálta és javította a mechanikus írógépeket. Ahogy viszont az emberek áttértek a számítógépekre és a digitális nyomtatókra, úgy az írógépek és a hozzá kapcsolódó szakmák is eltűntek. 

Forrás: Indeed 
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S