jövő szakmái, legkeresettebb szakmák, karrier, digitalizáció
jövő szakmái, legkeresettebb szakmák, karrier, digitalizáció

A jövő új szakmáiban diploma nélkül is sikeresek lehetünk

blank
blank

H I R D E T É S

Az automatizáció és a digitalizáció gyors fejlődése miatt egyre több olyan szakma jelenik meg, melyhez diploma helyett inkább készségekre lesz szükségünk.  

Hónap kérdése: Milyen tapasztalatod van az egyetem elvégzésével kapcsolatban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A világ sok esetben gyorsabban változik egy-egy új technológia betörésével, mint ahogy azt le tudnánk követni például a szabályozás vagy a tudásátadás tekintetében. Éppen ezért egyre több szakterület és karrierút fog kialakulni, melyeknek az alapja már nem a hosszú évek alatt az oktatásban megszerzett tudás lesz, hanem a változásokat minél gyorsabban és hatékonyabban megérteni és adaptálni képes személyek tudnak előtérbe kerülni. A diploma nélküli szakmákhoz való hozzáférés lehetővé tétele és a szakmai képzések bővítése pedig segíthet az embereknek, hogy a jövőben még több lehetőséget találjanak maguk előtt a munka világában.

AI tréner

A mesterséges intelligencia gyors fejlődése és a hétköznapi használatba való beépülése miatt egy teljesen új terület kezd kibontakozni a munka világában. Már most látható, hogy olyan szakmai réteg van kialakulóban, akik az AI jelenleg elérhető formáit tesztelve teszik magukévá a tudást és építik be a már meglévő szakmákba. Őket hívhatjuk akár AI trénereknek is. Ők azok a szakemberek, akik a gépi tanulás és mesterséges intelligencia rendszerek tanításával foglalkoznak. A munka gyakran áll az adatok előkészítéséből, az AI modellek építéséből és működtetéséből. 

Emellett fontos észrevenni, hogy éppen a számos területre betörő mesterséges intelligenciának köszönhetően olyan tevékenységeket készíttethetünk el programok segítségével pár gombnyomással, melyekhez korábban minimum néhány speciális tanfolyamot kellett volna elvégeznünk (pl.: képszerkesztés, filmkészítés vagy a szövegírás minden formája). Most viszont elég azt megtanulnunk, melyik programmal mit készíthetünk és hogyan. Erre fókuszálnak az AI trénerek is. 

Fenntarthatósági tanácsadó

A fenntarthatóság és a környezetvédelem olyan téma, ami már kikerülhetetlen a mindennapok során mind a vállalatok, mind az egyes személyek esetében. Éppen ezért szükség van olyan szakértőkre, akik segítenek a fenntartható üzleti és gazdasági gyakorlatok kialakításában. Ez viszont egy olyan terület, amire direkt nem vonatkozik képzés, sőt Greta Thurnberg a legjobb példa arra, hogy úgy lehetünk ebben szakértők, hogy elmélyülünk a téma minden részletében és önállóan szerezzük meg a tudást, miközben minden változást nyomon követünk és értelmezzük ezek hatásait. 

Kiberbiztonsági szakemberek

Az online biztonság egyre nagyobb problémát jelent a vállalatok és az egyének számára. Sajnos ez egy olyan terület, melyre egyelőre nem fektetünk túl nagy hangsúlyt akkor, amikor megtanuljuk a gépeket, programokat használni. Gond nélkül adunk ki magunkról adatokat. Mára azonban egyértelmű, hogy ezt a területet is meg kell tanulnunk kezelni, ezért itt olyan szakemberek tudnak karriert építeni, akik értik, hogyan működik mindez a valóságban. Azt, hogy mik történnek az adatainkkal és hogyan lehet visszaélni azokkal. Tudásukkal képesek megvédeni a szervezeteket és az egyéneket a kiberbűnözőktől, ami egyre nagyobb értéket képvisel.

Egyedi termékek tervezői

A személyre szabott, egyedi termékek iránti kereslet egyre növekszik az élet minden részén, ezért olyan területen is van lehetőségünk komoly karriert befutni, ahol azokra a szakemberekre van szükség, akik képesek felismerni az igényeket és létrehozni ezeket a termékeket. A világban zajló folyamatok alapján erre már nem is kell olyan hosszú ideig várnunk. 

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S