barbie, barbie film
barbie, barbie film

Barbie-történelem – az ikonikus baba elképesztő karrierje

blank
blank

H I R D E T É S

Barbie, vagyis teljes nevén Barbara Millicent Roberts 1959 márciusában 9-én „született”, ekkor jelent meg ugyanis először a nyilvánosság előtt – egy játékkiállításon – fekete-fehér csíkos fürdőruhában, piros ajkakkal és pimasz szőke lófarokkal. 

Hónap kérdése: Te szereted a munkád?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A hosszú lábú, 29 centiméter magas műanyag figura volt az első felnőtt vonásokkal rendelkező, tömegesen gyártott játékbaba az Egyesült Államokban és akkor még senki sem gondolta volna, hogy évtizedek alatt a történelem legikonikusabb játékbabájává válik.

Németországból jött a karakter ötlete

Alkotója saját lányáról nevezte el teremtményét, Ruth Handler, a Mattel, Inc. játékgyártó cég társalapítója volt, férjével, Elliottal együtt. Ruth Handler onnan vette az inspirációt a baba megalkotásához, hogy a lánya, Barbara felnőtt nőket ábrázoló papírbabákkal játszott. Ekkor jött rá, hogy a játékpiacon nincs olyan színvonalas termék, ami lehetővé teszi a kislányok számára, hogy elképzeljék a jövőjüket felnőtt nőként. 

A játékbaba megjelenését a Bild Lilli nevű babáról mintázták. A Bild Lilli egy német grafikus, Reinhard Beuthien figurája, mely a Bild újság hasábjain jelent meg vicces karikatúraként 1953 és 1961 között. Lilli egy magas, szőke, csinos, öntudatos nőt ábrázolt, aki a csáberejét is bevetette a férfiaknál a céljai eléréséért. A karaktert hatalmas népszerűsége miatt nemsokára játékfiguraként is kiadták, erre figyelt fel egy európai útján Ruth Handler, aki a Lilli babákat utánozva kezdte el a baba gyártásat és forgalmazását. A Mattel megvásárolta Lilli jogait, Handler pedig megalkotta saját változatát.

Az első Barbie baba bemutatkozása 

Barbie hivatalos születésnapja 1959. március 9., ekkor mutatták be hivatalosan a világnak. Handler mindig is a kor szépségideáljának tekintette őt. Az első baba az 1950-es évek sztárjainak öltözködését utánozta, Elizabeth Taylor és Marilyn Monroe divatját követve. Az első évben 300 000 babát adtak el. Az első babákat 3 dollárért adták el, ma egy újszerű állapotban lévő elsőgenerációs babáért már több mint 25 000 dollárt is el lehet kérni.

Ken, Midge és Skipper is érkezik

1961-ben barátja is lett, Ken Carson. A férfi játékbaba Ruth Handler fiáról kapta a nevét. A Barbie család hamarosan új tagokkal bővült, Barbie legjobb barátnőjét, Midge Hadley-t 1963-ban mutatták be, egy évvel később, 1964-ben pedig „megszületett” Barbie kishúga, Skipper Roberts is. Nemsokára megjelentek a „celeb” babák is a Mattel-nél, 1967-ben a szupermodell Twiggy lett az első híresség, akiről Barbie-t készítettek. Később többek között Cher, Audrey Hepburn, Diana Ross és JK Rowling is csatlakozott a sorához. Később bejött az etnikai szál is, bár korábban is voltak afroamerikai babák a kollekcióban – köztük Barbie barátnője, Christie, akit először 1968-ban mutattak be -, a hivatalos afroamerikai Barbie csak 1980-ban készült el, egy latina Barbie mellett. 

Szingli évek

A hírességek szakítási hulláma 2004-ben egy olyan kampányra készette a Mattelt, hogy Barbie és Ken is külön utakon folytassák. A vagyonmegosztás nem jelnthetett gondot, hiszen a Barbie-álomház mindig is Barbie tulajdonát képezte, Ken pedig a cabrióval vigasztalódhatott. Hét év különélés után azonban Barbie és Ken újra egymásra talált.

Barbie és a feminizmus

2018-ban a Mattel új kollekciót adott ki, amelyben három úttörő, történelmet író nő – Melia Earhart, Frida Kahlo és Katherine Johnson – szerepelt. Earhart volt az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, és az első ember, aki egyedül repült Hawaiiról az amerikai szárazföldre. Frida Kahlo nemcsak festőművész volt, hanem az egyik első feminista aktivista is, aki ma is hatással van a női mozgalmakra. Johnson – akit Barack Obama elnök 2015-ben a Szabadság Elnöki Érdeméremmel tüntettek ki – fizikus, űrkutató és matematikus volt a NASA-nál. Az ő számításain alapult Alan Shepherd történelmi űrrepülése, és az Apollo-11 holdraszállása.

2019-ben, Barbie születésének 60. évfordulója alkalmából a Mattel újraalkotta a babák alakját, kisebb melleket, kevésbé vékony derekat és vastagabb karokat adva a babáknak. Ez a kiegészítés csak a legújabb „facelift” volt a kibővített, a testformák szélesebb skáláját felvonultató termékcsaládjában.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S