football, foci, sport, karrier, diploma, egyetem, focisták
football, foci, sport, karrier, diploma, egyetem, focisták

Focisták, akik az egyetemen is brillíroznak

Ők a legokosabb sztárfocisták. Van, aki latinból szerzett diplomát

blank
blank

H I R D E T É S

A napokban számos internetes portál adta hírül, hogy a Fradi 17 éves tehetsége, ifj. Lisztes Krisztián otthagyta az iskolát, indoklása szerint korábban esti iskolába járt, de nem tudta összeegyeztetni az edzéseivel. 

Hónap kérdése: Milyen tapasztalatod van az egyetem elvégzésével kapcsolatban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

„Korábban esti iskolába jártam, de nagyon nehéz volt összeegyeztetni az edzésekkel, mérkőzésekkel, edzőtáborokkal. Úgy éreztem, hogy a pályafutásom rovására megy, ezért most csak a labdarúgás van a fókuszban..” – mondta ifj. Lisztes Krisztián, a Ferencváros 17 éves focistája a Csakfocinak.

Ennek kapcsán gyűjtöttünk össze olyan angol, spanyol és olasz sztárfutballistákat, akik bajnoki címeket, BL-győzelmeket, válogatottjukkal európa-bajnoki címeket szereztek és az egyetemi diploma megszerzése sem ment a pályafutásuk rovására. 

Kétdiplomás világbajnokok

Itt van például Andres Iniesta, minden idők legtöbb trófeát elnyert spanyol labdarúgója. Az irányító középpályás 2018-ig játszott a Barcelonában, kilenceres spanyol bajnok, hatszoros Spanyol kupa-győztes, hétszeres Spanyol Szuperkupa-győztes, négyszeres UEFA-bajnokok ligája győztes és háromszoros Európai szuperkupa-győztes. A spanyol válogatottal pedig kétszeres Európa-bajnok, 2010-ben világbajnoki címet szerzett. A pályán az egyik legokosabb játékosként ismert Iniesta a pályán kívül is intelligens ember. Két diplomával rendelkezik, az egyiket biológiából, a másikat sporttudományból szerezte. 

A szintén spanyol Juan Mata a Chelsea, majd a 2022-ig a Manchester United alapembere volt, a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját és FA kupát nyert, az MU-val Európa Ligát és szintén FA-kupát, a spanyol válogatottal pedig világbajnok és európa bajnok lett. Iniestához hasonlóan Mata is két egyetemi diplomát szerzett. A spanyol sztár számos jótékonysági akciójának köszönhetően jelenleg az egyik legkedveltebb sportoló, és egyben az egyik legokosabb is. Még a Chelsea-nél szerzett PR-kommunikációs diplomát, a Manchester Unitednél pedig sporttudományi és pénzügyi területen szerzett újabbat.

Mesterközgazdász és nyolc nyelven beszélő PR szakember csatája

Giorgio Chiellini, a Juventus kőkemény középső védője számos bajnoki címet és BL ezüstöt szerzett csapatával, 2020-ban pedig az olasz válogatottal európabajnok lett. Chiellini a Torinói Egyetemen szerzett közgazdasági alapdiplomát, majd nem sokkal később a mesterképzést is elvégezte. Chiellini a pályán gyakran vívott nagy csatákat az Inter kötött izom, kétméteres csatárával, Romelu Lukakuval, őket nézve kevesen gondoltak arra, hogy egy mesterközgazdász és nyolc nyelven beszélő PR szakember csap éppen össze. Romelu Lukaku hasonlóan Chiellini-hez nem csak a testére, hanem az agyára is gyúr, egy született nyelvész-zseni. Anyanyelvi szinten beszéli az angol, spanyol, holland, francia, portugál, francia, német, szuahéli és kongói nyelveket. Lukaku egyetemi tanulmányait is okosan választotta, fantasztikus nyelvtudása kiegészíti PR- és turisztikai diplomáját.

BL-győztes IQ-bajnokok 

A Chelsea legendás futballistája és későbbi edzője Frank Lampard jóval 150 feletti IQ-val büszkélkedhet. Bryan English, a Chelsea kluborvosa igencsak elcsodálkozott, amikor Lampard még 2009-ben elvégezte az intelligenciatesztet: “Frank Lampard az egyik legmagasabb pontszámot érte el, amit a teszteket végző cég valaha is rögzített. És magasabbat, mint én” – állapította meg.. Frankie ki is használta az eszét nemcsak a pályán, hanem az egyetemi padban is, latinból (!) szerzett mesterdiplomát.

Végül pedig ne feledkezzünk meg Gerard Pique-ről sem, aki a föld azon kevés emberi közé tartozik, akinek 170-es (!) az IQ-ja. A Barcelona korábbi védőjét senkinek sem kell bemutatni – főleg amióta elvált Shakira-tól – azt azonban érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a Bajnokok Ligájában és a védelemben mozgott otthonosan, hanem a világ egyik legrangosabb magánegyetemén, az ESADE-n tanult közgazdaságtant.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S