Az első napok okozta izgalom minden diák életében jelen van, Olvasd el ezt a 6 tippet, hogy gyermekednek jól induljon az iskolakezdés!
Fotó: Envato

6 tipp a pozitív iskolakezdéshez

blank
blank

H I R D E T É S

Az iskolakezdés ellentmondásos és zavaró érzelmeket válthat ki a gyerekekben és a szülőkben. 

Míg egyes gyerekek vagy tizenévesek izgatottan várják az iskolakezdést, mások szorongást vagy félelmet éreznek. Az iskolai izgalom az ismeretlenre való várakozástól az új barátok, tanárok, szabályok, osztálytermek és rutinok iránti érdeklődésig terjed. Bármely életkorban is van gyermeked, segíts neki ezekkel a tippekkel, hogy a lehető legjobban kezdhesse az iskolát.

Tudj meg többet gyermeked izgalmairól és aggodalmairól

Hogy áll gyermeked az iskolakezdéshez? Mi miatt izgatott? Mitől ideges? A lehetséges megoldások megvitatása előtt tisztában kell lenned az érzéseivel. Gyakran, ha lehetőséget adsz a gyermekednek arra, hogy kinyilvánítsa érzéseit, az segít enyhíteni a szorongást, és arra ösztönzi, hogy ellazuljon. Ötleteljetek ki együtt stratégiákat az aggodalmak kezelésére. Például segíts egy idősebb gyermekednek vagy tinédzserednek saját megoldásokat találni azáltal, hogy megkérdezed: „Mi segítene abban, hogy kényelmesebben érezd magad ebben a helyzetben?” Vagy ha kisgyermeked aggódik amiatt, hogy elfelejti osztálytársai nevét, alkalmazz egy stratégiákat, például bátorítsd őt, hogy kérje meg az illetőt, hogy ismételje meg a nevét, vagy mondd meg neki, hogy várjon, amíg meg nem hallja, hogy valaki más mondja ki a nevét.

Tervezz előre a nyugodt reggelek érdekében

Csökkentsd a hektikus reggelek okozta szorongását, azzal, hogy előző este készülődsz. Csomagolj ebédet és pakolj be a hátizsákba, a szükséges testnevelés óra felszereléssel. Az idősebb gyerekek az esti rutinjuk részeként csomagolhatnak egyedül az iskolába. Gondoskodj arról, hogy gyermeked kipihenje magát, a korai lefekvés időpontjainak megtervezésével és egyeztetésével. Ezt akár 1-2 héttel az iskolakezdés előtt elkezdheted, hogy gyermeked hozzászokjon az új rutinjához.

Beszéljétek meg az új elvárásokat

Segíts gyermekednek felkészülni az új rutinokra, ezzel csökkentve számára a stresszt. Beszél ezekről:

Szabályok: Mely szabályok azok, amik valószínűleg megegyeznek az ismertekkel? Milyen új szabályok lehetnek?

Napirend: Milyen időpontokban várható a szünetet, az uzsonna és az ebéd? Ki viszi, és ki hozza iskolába? Hol fogják felvenni?

Nevek tanulása: Hogyan mutatkozik be kisgyermeked a tanárainak és osztálytársainak? Milyen jó módszerek vannak az emberek nevének emlékezésére?

Gyermeked minél több dologgal tisztában van, annál kevésbé fog szorongani, ezáltal sokkal jobban fog telni az iskolakezdés számára.

Találj neki egy barátot 

Keress egy olyan barátot a környéken, aki nagyjából egykorú. Gondoskodj arról, hogy nagyobb gyermekednek vagy tizenévesednek javasold, hogy ketten menjenek együtt iskolába, és találkozzanak a szünetekben. Megnyugvást jelenthet számára, ha valaki ismerőst lát.

Tudasd vele, hogy az első nap idegeskedések átvészelésé nagy mérföldkő

 Jelezd gyermeked felé a nap végét egy speciális tevékenységgel iskola vagy vacsora után, ha nem tud ott lenni az iskola után. Vidd el fagyizni, vagy a kedvenc parkjába, vagy böngésszen könyveket a könyvtárban. Amikor a napjáról kérdezed, ne felejtsd el megtudni, hogyan érezte magát a nap folyamán, és mi segített neki, vagy mi az, ami bántotta. Ha odafigyelsz rá, és tudatod vele, hogy fontos és értékes, az megnyugvást és stabilitást ad neki.

Ügyelj az érzéseidre, és sugározz önbizalmat

A gyerekek igazán tisztában vannak szüleik érzelmeivel. Az olyan átmeneti időszakokban, mint az óvoda, az általános iskola vagy a középiskola kezdete, természetes, hogy a szülők számos érzelmet éreznek a veszteségtől a megkönnyebbülésig. Adj magadnak időt, hogy elismerd és kezeld érzéseidet. Amikor kifejezed az érzelmeid gyermeke felé, mindenképpen fejezd ki azt is, hogy bízol abban, hogy sikeres lesz.

Ha megteszed a felsorolt lépéseket, felkészíted a diákodat a sikeres kezdésre. Még azt is hallhatod, hogy gyermeked azt mondja hazafelé: „Alig várom, hogy holnap visszamehessek!”

Forrás: CHC Online
Fotó: envato.com

H I R D E T É S