karácsony, maradékmentés, maradékból
karácsony, maradékmentés, maradékból

Így előzd meg a karácsonyi élelmiszerpazarlást!

blank
blank

H I R D E T É S

Az ünnepek alatt gyakran akár háromszor annyi étel is készülhet, mint amennyi szükséges. A karácsonyra különösen igaz ez, hiszen ha vendégül látjuk a szeretteinket, senki sem szeretné ha nem jutna mindenkinek bőségesen a finomságokból és ilyenkor hajlamosak vagyunk túlbiztosítani a helyzetet.

A minőségi élelmiszer egyre drágább kincs, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogyan vásárolhatnánk tudatosabban. Karácsony tájékán a környezetvédelemi és a jótékonysági szervezetek kampányai is rengeteg tippet adnak. Arra ösztönöznek minket, hogy az ünnepek alatt ne pazaroljuk feleslegesen az élelmiszereket, és a lehető legjobban használjuk ki a megmaradt ételeket. Érdemes tehát karácsony előtt kiüríteni a hűtőnket és belegondolni abba, hogy az üzletek csak 1-2 napig lesznek csak zárva, ezért nem kell felhalmozni feleslegesen. És ha túl sok étel készült a karácsonyi ebédre, akkor akár csomagolhatunk is a családtagoknak a maradékból, hogy semmi se vesszen kárba. Íme 5+1 egyszerű, de fontos jó tanács:

1. Tervezz előre!

Ha ti látjátok vendégül a családot, szánj időt arra, hogy mindent jó előre megtervezz. A rágcsálnivalóktól az előételeken át a fő fogásig gondolj át alaposan mindent. Hányan jönnek vacsorára? Kinek mi a kedvence? Mi az az étel amiből várhatóan több vagy kevesebb adag fogy majd el?

2. Óvatosan az akciókkal!

Ne csábuljon el a szupermarketekben olyan ajánlatoktól, amire igazából nincs is szükséged! A nagy kiszerelésben olcsóbb élelmiszerek pazarlásra csábítanak és csak később jössz rá, hogy igazából nincs is szükséged ilyen nagy mennyiségre ezekből az élelmiszerekből.

3. Beszéljétek meg, hogy ki mit hoz!

Gyakran megesik, hogy a rokonaid, akiket meghívsz karácsonyra óriási adag süteménnyel érkeznek, amikor tudják jól hogy te is biztosan sütöttél valami finomat az ünnepre. A jó szándékú és nagylelkű vendégek gyakran túlzásba eshetnek, és ezzel tovább növelhetik a karácsonyi élelmiszerpazarlás problémáját. Ezért az ünnepek előtt érdemes megbeszélni pontosan, hogy ki és mit hoz majd az ebédre vagy a vacsorára. 

4. Tervezd meg a tárolást!

A tárolás a legfontosabb. Tárold a húst biztonságosan, ideális esetben a hűtőszekrényben. A krumpli  a spájzban is eláll. A zöldségek a hűtőszekrény frissen tartó rekeszében több mint egy hétig elállnak főzés előtt. A gyümölcsök jól mutatnak egy ünnepi gyümölcstálban, de ha nem fogyasztjuk el őket néhány napon belül, megromlanak. Tarts félretett gyümölcsöt a hűtőben, és folyamatosan töltsd fel a tálat. Ha elég hideg van és nincs elég hely a hűtőszekrényben, fontold meg a kinti tárolást a teraszon, vagy az erkélyen. 

5. Szabadíts fel helyet a fagyasztóban az ünnepek előtt

Kezdj el már most felszabadítani helyet a fagyasztóban. A megmaradt húsokat, zöldségeket és még a sütemények is lefagyaszthatod!

+ 1. Alkoss új ételeket a maradékból!

A megmaradt bejgli, vagy kaszinótojás kiváló alapanyag lehet számos izgalmas finomság elkészítéséhez. Legyél kreatív, az interneten is számos kiváló receptet találsz maradékból készült töltött bagettek, hússaláták, rakott tészták elkészítéséhez. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S