halálzónája
halálzónája

Ki ér rá dolgozni délután négy és hat között?

blank
blank

H I R D E T É S

Egy kutatás szerint ez a munkaidő „halálzónája”.

Érdekes jelenségre világít rá cikkében az Insider, amikor azt vizsgálják, hogyan borult fel a hagyományos 8-től 4-ig, vagy 9-től 5-ig tartó munka világa és melyek azok az időszakok, amikor szinte senkinek sincs ideje dolgozni..

A vezetők szerint a délután 4 és 6 óra közötti időszak most a munkaidő legnagyobb „halálzónája”, ilyenkor az alkalmazottak sietnek a városba, hogy elintézzék ügyes-bajos dolgaikat, vagy elhozzák a gyereket az iskolából és elvigyék sportolni, vagy egyéb különórára. Később azonban bepótolják a kiesett időt, sokan este ülnek le újra a gép elé, hogy befejezzék a munkát.

Hármas csúcs a munkaidőben

A világjárvány és annak a munkára gyakorolt hatásai sok szempontból átalakította az irodában dolgozó alkalmazottak munkanapját, többek között a munkaidő megváltoztatásával. Újabban arra figyeltek fel a kutatók, hogy a nap folyamán „hármas csúcs” figyelhető meg. A Microsoft kutatói egy tanulmányban megállapították, hogy

alkalmazottaik korábban KÉT TERMELÉKENYSÉGI CSÚCSOT MUTATTAK EGY NAP ALATT – A BILLENTYŰZET AKTIVITÁSÁVAL MÉRVE – AZ EGYIKET DÉLELŐTT 11 ÓRA KÖRÜL, A MÁSIKAT PEDIG DÉLUTÁN 3 ÓRA KÖRÜL, DE A TANULMÁNYBAN RÉSZT VEVŐ MICROSOFT ALKALMAZOTTAK NAGYJÁBÓL 30%-ÁNAK VOLT EGY HARMADIK TERMELÉKENYSÉGI CSÚCSA IS, ESTE 10 ÓRA KÖRÜL.

A változó munkarend ugyanakkor pozitív és negatív következményekkel is járhat a munkavállalók számára. Egyénként nagy szükségünk van arra, hogy rugalmasan rendelkezhessünk az időnkkel és olyan alapvető feladatokat tudjunk megoldani munkaidőben, mint, hogy elhozzuk a gyereket az iskolából, de lehet, hogy egy gyermektelen kollégánknak éppen akkor lenne szüksége olyan információkra a munkájához, amit csak tőlünk kaphat meg. Ezzel kapcsolatban Colette Stallbaumer, a Microsoft Future of Work kezdeményezésének vezérigazgatója szerint ezzel kapcsolatban a legfontosabb kérdés az, hogyan érjük el, hogy az, ami számunkra rugalmasságot jelent, az a másik kollégánknak ne okozzon problémát, vagy embert próbáló pluszfeladatot.

Mindenki más környezetben próbál produktív lenni

Fontos szempont az is, hogy mindenkinek mást jelent a munka-magánélet egyensúlya a hétköznapokban. Akinek nincs gyereke, szeretne végezni a napi munkájával legkésőbb délután öt körül, hogy utána élvezhesse a szabadidejét, a hobbiját, sportolhasson, vagy a barátaival lehessen.  A dolgozó szülőknek viszont be kell iktatnia a munkanapokba néhány órát, amikor a család ügyeit intézik és utána újra visszaülnek a gép elé, hogy befejezzék a munkát, ez gyakran már az esti órákban történik. „Egy cég minden egyes tagja más-más környezetben próbál produktív lenni” – állapította meg Mary Czerwinski, a Microsoft kutatási vezetője. Véleménye szerint mindenkinek teret kell adni, hogy a saját feltételei szerint dolgozhasson. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S