legjobb karácsonyi filmek, filmajánló
legjobb karácsonyi filmek, filmajánló

Van Karácsony Kevin nélkül 

blank
blank

H I R D E T É S

Az év végi jól megérdemelt pihenésre hangolódva most 10 klasszikus vagy inkább retro karácsonyi filmet ajánlunk, ami kompatibilis a töltött káposzta és halászlé után óhatatlanul is bekövetkező kajakómával. Az sem baj, ha bealszunk közben a kanapén és kipihenjük az év fáradalmait. Íme a nagyon is szubjektív karácsonyi filmek listája. 

1. Igazából szerelem (2003)

Főszereplők: Hugh Grant, Emma Thompson, Alan Rickman, Martine McCutcheon, Colin Firth, Liam Neeson, Keira Knightley, Rowan Atkinson, Laura Linney, Bill Nighy…

Érdekesség: Richard Curtis író-rendező 2013-ban az Elle-nek elmondta, hogy öt romantikus ötleten is gondolkodott, mielőtt úgy döntött, hogy a filmbe beépíti Markot, aki súgókártyákon keresztül vallja meg Júlia iránti szerelmét, és amelyet Bob Dylan “Subterranean Homesick Blues” című videoklipje ihletett. Az ötleteit az irodájában dolgozó nőkkel tesztelte, akiknek egyhangúan ez a javaslat tetszett a legjobban.

2. Másnap(os) Karácsony, vagy más címen: A szenteste grálja (2015)

Főszereplők: Seth Rogen, James Franco, Joseph Gordon-Levitt, Anthony Mackie

Érdekesség: Bár a film beharangózója szerint Seth Rogan a főszereplő, valójában Joseph Gordon Levitt a legfontosabb karakter. A filmben a három barát egy utat jár be karácsony előtt, de ezen az utazáson belül az egyéni karakterek saját történetei az igazán fontosak.

3. Szellemes karácsony (1988)

Főszereplők: Bill Murray, Karen Allen, Bobcat Goldthwait, John Forsythe, Carol Kane, Alfre Woodard, Michael J. Pollard, Robert Mitchum, John Glover, David Johansen

Érdekesség: Carol Kane 2018-ban a Vulture-nak elmondta, hogy a jelenetet, amelyben karaktere, a jelen karácsony szelleme balett-táncot ad elő, eredetileg egy dublőr játszotta volna, aki tapasztalt balerina. A film alkotói közül azonban J. Michael Riva végül azt javasolta, hogy Carol dublőr nélkül adja elő a jelenetet, hogy megmutathassa, milyen keményen próbálkozik megoldani a lehetetlennek tűnő feladatot.

4. A Polar Expressz (2004)

Főszereplők: A főszereplők: Daryl Sabara, Josh Hutcherson.

Érdekesség: Tom Hanks hat különböző karakter hangját adta a filmhez: a kalauz, a főszereplő fiú, a a főszereplő fiú apja, Hobo, a Dagobert bábu és a Mikulás.

5. Hull a pelyhes (1996)

Főszereplők: Arnold Schwarzenegger, Sinbad, Rita Wilson, Jake Lloyd, Phil Hartman, Jim Belushi

Érdekesség: A Hull a pelyhes premierjével egy időben korlátozott számban a filmben szereplő „Turbo Man” akciófigurákat is árusítottak.

6. Négy karácsony (2008)

Főszereplők: Vince Vaughn, Reese Witherspoon

Érdekesség: Reese Witherspoon és Vince Vaughn a forgatás előtt négy hónapon keresztül dolgoztak azon, hogy a saját ízlésükre formálják a Négy karácsony forgatókönyvét.

7. A szépség és a szörny – Varázslatos karácsony (1997)

Főszereplők: A főszereplők: Paige O’Hara, Robby Benson, Angela Lansbury, Tim Curry, Jerry Orbach, David Ogden Stiers, Bernadette Peters, Haley Joel Osment, Paul Reubens…

Érdekesség: A film két sztárja, Tim Curry és Bernadette Peters korábban már dolgozott együtt az 1982-es Annie című filmmusicalben.

8. Látástól Mikulásig (1998)

Főszereplők: A főszereplők: Gary Cole, Jonathan Taylor Thomas, Jessica Biel, Adam LaVorgna, Gary Cole

Érdekesség: A való életben a főszereplők, Jessica Biel és Adam LaVorgna egy ideig randiztak, miután a film forgatásán megismerkedtek egymással.

9. Holiday (2006)

Főszereplők: A főszereplők: Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law, Jack Black…

Érdekesség: Jack Black kezdetben nem volt elragadtatva az ötlettől, hogy egy romantikus komédiában játsszon, de úgy döntött, hogy elvállalja Miles szerepét, miután megtudta, hogy Kate Winslet partnere lesz.

10. Tapló télapó (2003)

Főszereplők: Billy Bob Thornton, Tony Cox, Lauren Graham, Bernie Mac, Brett Kelly, John Ritter, Lauren Tom…

Érdekesség: A film írói azt szerették volna, ha a filmet a Coen tetvérek rendezik. Fel is keresték a rendezőpárost, akik viszont azt válaszolták, hogy csak olyan filmet rendeznek, amit ők maguk írtak. Ellenben mindig motoszkált bennük egy sztori egy részeges Télapóról. Így hát el is olvasták a forgatókönyvet, és számos változtatást javasoltak, amelyek közül több bele is került a filmbe, de a rendezést nem vállalták el. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S