munka maganelet egyensulya, kutatas, eletmod, eletminoseg
Fotó: Envato

Munka és magánélet egyensúlya – ez a 10 legjobb város a világon

blank
blank

H I R D E T É S

Azon városok között, ahol a legjobb élni és dolgozni, túlnyomó többségben vannak az észak-európai és a német városok, az USA városai pedig messze elmaradnak.

A sorrendet olyan tényezők alapján állították fel, mint például a biztonság, a távmunka lehetősége, a levegőminőség és az infláció. Egy friss elemzés szerint

a norvég főváros, Oslo a világ legjobb városa a munka és a magánélet egyensúlya szempontjából.

A listát összeállító KISI nevű cég szerint a munka és a magánélet egyensúlya szempontjából legjobb hat város mind európai és egyetlen amerikai város sem került be az első tízbe.

blank
Kerékpártároló egy utcában, Osloban (Fotó: Envato)

Szempontok a munkában és a magánéletben

A rangsort olyan tényezők alapján állította fel, mint

a biztonság, az egészségügyi ellátás, a távmunka-lehetősége és a fizetett szülői szabadság napjainak száma.

A sorrend összeállításánál figyelembe vették a parkok és a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségek számát, a levegőminőséget és az inflációt is.

Ezek alapján a 10 legjobb város sorrendje így alakult: Oslo, Bern, Helsinki, Zürich, Koppenhága, Genf, Ottawa, Sydney, Stuttgart és München. 

A lista első 30 városának közel egyharmadát németországi városok teszik ki. Az USA városai között a 32. helyen végzett Seattle bizonyult a legjobbnak, Budapest pedig az 54. helyen van.

De nézzük, hogy miért is lett Oslo a legjobb?

A KISI adatai szerint az oslói munkavállalók évente átlagosan 25 nap szabadságot vesznek ki, és akinek van gyermeke, az 20-30 nap fizetett szülői szabadságot is kaphat. A városban számos cég kínál lehetőséget a távmunkára, magas színvonalú az egészségügyi ellátás és nem utolsósorban mindenki számára elérhető. Oslo a levegő minősége terén is magas pontszámot ért el. Ehhez persze az is kell, hogy a közösségi közlekedés is kitűnő, minden ágazatot – metró, busz, villamos és komp – lefed a közös jegyrendszer, amely a vonaljeggyel korlátlan számú átszállást tesz lehetővé egy órán belül. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S