nyelvtudás, nyelvtanulás, idegennyelvek, munkaerőpiac
nyelvtudás, nyelvtanulás, idegennyelvek, munkaerőpiac

Nyelvtanulás felnőtt fejjel? – így tedd könnyebbé

blank
blank

H I R D E T É S

Nehezen tanulsz új nyelveket? Ne izgulj, ezzel nem vagy egyedül. A felnőttek köztudottan nehezebben tanulnak új nyelvet, mint a gyerekek, akiknek az agya még sokkal rugalmasabb ezen a téren. Néhány trükköt azonban elsajátíthatsz, hogy könnyebbé tedd a nyelvtanulást.

Hónap kérdése: Te hány idegen nyelvet beszélsz?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Miért is olyan nehéz megtanulni egy idegen nyelvet? Először azt a három fő tényezőt vizsgáljuk meg, amelyek megnehezítik a nyelvtanulást, majd adunk néhány tippet is, amelyekkel megkönnyítheted az új nyelv elsajátítását.

Agyi központok kapcsolódása

Gondolkoztál már azon, hogy egyeseknek miért megy olyan könnyen a spanyol nyelv, míg mások alig tudják elmormolni, hogy “hola”? Nos, vannak olyan kutatások, amelyek azt sugallják, hogy saját agyunk egyedi „huzalozása” előre meghatározhatja azt, hogy mennyire lehetünk sikeresek a nyelvtanulásban. A McGill Egyetemen végzett vizsgálat során a résztvevők agyát egy 12 hetes intenzív francia nyelvtanfolyam előtt és után szkennelték. A kutatók megállapították, hogy a jobban teljesítő résztvevőknél erősebb kapcsolatokat találtak a beszédben és az olvasásban részt vevő agyi központok között. Bár ez azt jelentheti, hogy egyes emberek egyszerűen kognitívan jobban felkészültek a nyelvtanulásra, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne más is sikeres ebben.

Hogyan tanuljunk?

Rengeteg módja van a nyelvtanulásnak, lehet munka utáni nyelvleckék, külföldi nyelvtanulás, applikációk, beszélgetés egy külföldi rokonnal, partnerrel, külföldi munka, vagy intenzív nyelvtanfolyam is. Az azonban egyértelmű, hogy felnőttként hajlamosak vagyunk a szókincs felhalmozásával és a nyelvtani szabályok bemagolásával tanulni, de az egyre keményebb erőfeszítés nem vezet jobb eredményekhez.

Nem lehet bemagolni egy csomó szót és szabályt, és elvárni, hogy beszéljük a nyelvet! Jobb, ha a folyamatot úgy tekintjük, mint egy készség elsajátítását és nem úgy, mint egy tantárgyat. Ne félj attól, hogy valamit nem mondasz helyesen, próbáld meg intuitív módon, bátran használni a nyelvet, még akkor is, ha sokat fogsz hibázni.

A nyelvek közötti hasonlóságok

Nem könnyű megtanulni egy olyan nyelvet, amely jelentősen különbözik a sajátunktól. A kutatások azt mutatják, hogy agyunk nem közömbös a nyelvek közötti hasonlóságokok iránt, és újra felhasználja anyanyelvünk nyelvtanát és jellemzőit, hogy értelmet adjon egy hasonlóan strukturált idegen nyelvnek. Ha az anyanyelvünk jobban hasonlít az adott idegen nyelvhez akkor könnyebb dolgunk lesz.

Tippek a nyelvtanulás megkönnyítéséhez

Bár a nyelvtanulás soha nem lesz könnyű attól még lehet élvezetes és sikeres. Mit tehetsz ezért? Szerencsére nagyon sokat!

Találd meg a gyermeki örömöt


Bár az agyunk már nem olyan rugalmas, mint a gyerekeké, mi is lehetünk olyan kíváncsiak, mint ők! Az elmélyülés és a játék a kulcs, felnőttek számára pedig kiváló eszköz ehhez egy hobbihoz kapcsolódó nyelvtanfolyam elvégzése (például olasz főzőtanfolyam nyelvtanulással összekötve), vagy egy olyan külföldi tanulmányi program, amely a nyelvtanulást utazással és kulturális értékekkel kombinálja.

Kettő az egyben


Már tudsz egy idegen nyelvet? Adj magadnak egy kis előnyt azzal, hogy beleveted magad egy viszonylag hasonlóba (pl. olasz/spanyol/portugál vagy holland/német vagy norvég/svéd/dán). A korábbi tanulási tapasztalataid segíteni fognak abban, hogy ezt az új nyelvet hatékonyabban tanuld meg.

Motiváld magad


Motivációra van szükséged ahhoz, hogy új nyelvet tanulj és a motiváció következetesen összefügg a nyelvtanulás sikerével. Találd meg a saját motivációdat például azzal, hogy megveszed a repülőjegyet az utazáshoz abba az országba, ahol majd használni fogod a nyelvtudásodat.

Ne félj a kudarctól


Ne feledd, hogy egy készséget tanulsz, nem pedig egy tárgyat. Merj bátran beszélni, nem baj, ha rosszul mondod! Ne félj a kudarctól vagy a szégyentől! Békülj meg azzal, hogy az akcentusod, vagy a nyelvtani szerkezeted nem tökéletes, és nem értesz meg mindent. Hosszú távon mindez nem számít. Ami számít, az az elkötelezettség!

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S