Hiányszakmák, amikkel biztos jól lehet keresni
Hiányszakmák, amikkel biztos jól lehet keresni

Hiányszakmák, amikkel biztos jól lehet keresni

blank
blank

H I R D E T É S

Szeretnél olyan állást, amiben könnyen el tudsz helyezkedni és a fizetéseddel is meg leszel elégedve? Érdemes a hiányszakmák közül válogatni. Mutatjuk, mik azok!

Hónap kérdése: Milyen tapasztalatod van az egyetem elvégzésével kapcsolatban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A munkaerőpiac folyamatosan változik, ezért az egyes szakmák iránti kereslet is időről időre csökken vagy növekszik. A hiányszakmáknak azonban mindig nagy jelentősége van a gazdaság szempontjából, hiszen ezek a szakmák olyan területeken nyújtanak szolgáltatást, amelyekre nagy kereslet van és kritikusak a gazdasági fejlődés szempontjából. Az alábbiakban a legjelentősebb hiányszakmák közül mutatunk be néhány területet, és megvizsgáljuk, hogy miért érdemes ezekre az ágazatokra fókuszálni a továbbtanulás során.

Mérnöki pálya

A mérnökökre mindig nagy igény van a gazdaság számos területén. Ezzel a végzettséggel az egyes ágazatokon belül is viszonylag nagy mozgástere van a munkavállalóknak. A szakmai megbecsülés mellett a kereseti lehetőségek is rendkívül vonzóak lehetnek ezeken a területeken. Ez egy olyan szakma, amely iránt továbbra is nagy az érdeklődés és számos lehetőséget kínál a karrierépítésre.

Egészségügyi szektor

Az egészségügyi szakmák, például az ápolók, orvosok és fogorvosok, szintén a legkeresettebb szakmák közé tartoznak. A gyógyítás mellett a preventív jellegű ellátásra is fokozatosan egyre nagyobb hangsúly kerül, így egészségügyi szektorban dolgozók nélkülözhetetlenek az emberek jólétéhez és az egész gazdaság működéséhez. További előny, hogy az egészségügyi szakmák számos lehetőséget kínálnak a szakmai fejlődésre, valamint sokan találnak benne kihívást és értelmet, amennyiben valódi hivatásként tudják azt megélni.

IT szakemberek

Az informatikai szakmák, mint például a szoftvertervezők, programozók és rendszergazdák, a digitális gazdaság fejlődésével egyre fontosabbá válnak. Az informatika már az élet minden területén jelen van, és a digitális átállás további lehetőségeket kínál a szektorban dolgozó szakemberek számára. Az IT területen dolgozók felelősek az új technológiák és rendszerek tervezéséért, fejlesztéséért és karbantartásáért, ami rendkívül fontos a vállalatok hatékony működése és a szolgáltatások biztonsága szempontjából. Az informatikai szakmák gyorsan fejlődnek, így az állandó tanulás és a szakmai továbbképzés is kulcsfontosságú ebben az ágazatban, ami egyben azt is jelenti, hogy biztos meg tudjuk tartáni azt az ágazatot, ami számunkra a legvonzóbb, valamint igazodhatunk az aktuális kereslethez a munkaerőpiacon és könnyen átképezhetjük magunkat.

Vendéglátóipari szakmák

A vendéglátóiparban dolgozó szakemberek munkája, mint például a szakácsok, pincérek és más vendéglátók, hosszú évek óta a legkeresettebb szakmák közé tartoznak. Az élelmiszeripar és a turizmus szorosan összekapcsolódik, így a vendéglátóipar kulcsfontosságú szerepet játszik a turizmus fejlődésében és a gazdaság egészének növekedésében. Ezzel együtt azonban az év egyes részein, szezononként is eltérő lehet a területen dolgozó munkaerő mennyiségére. 

Műszaki szakmák

Számos műszaki szakma van, melyek mindig kelendőek a munkaerőpiacon. Ilyen például az autószerelő, a lakatosok, CNC esztergályos, villanyszerelők stb. Az autóipar, a közlekedési ágazat és az építőipar számos műszaki szakembert alkalmaz, ezért ezen a területen sem kell aggódni amiatt, hogy lesz-e munkalehetőség. 

+1: Piackutató, piacelemző

A kereskedelemben kulcsfontosságú pozíció ez, hiszen a piackutató segít a vállalkozásnak kitalálni, hogyan, kinek és milyen áron értékesítsen. Ehhez a munkához analitikus és kritikus gondolkodás szükséges. Fontos az is, hogy szeressünk adatokkal, grafikonokkal dolgozni, hiszen ez teszi majd ki a munkánk nagy részét.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S