generációk, munkahely
generációk, munkahely

Generációk a munkahelyen – ezekre nagyon figyelj!

generációk, munkahely

blank
blank

H I R D E T É S

Fiatalon kihívást jelenthet kapcsolatot teremteni olyan munkatársakkal, akik idősebbek, és az életük nagyon különböző szakaszában vannak mint mi. Ezek a kapcsolatok azonban gyakran szakmai lehetőségekhez vezetnek és jobb szakemberré is tehetnek téged!

Lehetőségek a kapcsolatteremtésre

Az első lépés a megfelelő gondolkodásmód. Könnyű azt hinni, hogy nem tudunk kapcsolatot teremteni a nálunk idősebb emberekkel. Elvégre más generáció vagyunk. Olyan tapasztalatokkal rendelkezünk, amelyek eltérő prioritásokat, meggyőződéseket és értékeket eredményeznek. De minél idősebb, tapasztaltabb egy kolléga, valószínűleg annál nagyobb befolyással és hatalommal rendelkezik a cégnél. Tekints úgy rájuk, mint bármelyik más, fiatalabb kollégádra, akikkel együtt dolgozol.

Próbálj túllépni ezeken az érzéseken

A legjobb, ha valaki veszi a lapot egy-egy poénnál és a humor kapcsol össze titeket. De nem mindig ilyen egyszerű. Ilyenkor jobb, ha kérdésekkel kezded. Hogyan kerültek a jelenlegi pozíciójukba? Milyen hobbik érdeklik őket? Az egyszerű beszélgetésindító panelek segíthetnek a közös pontok felkutatásában. Egy közös kávézás vagy egy virtuális találkozó remek módja annak, hogy valakit személyesen megismerj. Miután kialakult a bizalom alapja, kihasználhatod ezeket a lehetőségeket az eszmecserére, sőt, akár inspirálhatjátok, motiválhatjátok is egymást.

Sokszor – főleg ha open office irodában vagytok – hallhatod ahogy az idősebb kollégáid egymással beszélgetnek. Jegyezd meg azokat a témákat, érdeklődési köröket és értékeket, amelyek fontosak a számukra – ugyanúgy, ahogy bármelyik barátoddal tennéd. Ez azt mutatja majd, hogy udvarias vagy, figyelmes és törődsz velük. 

Nem mindenki lesz a barátod

Ahogy az életben, úgy a munkahelyen is bizonyos emberekhez könnyebben fogsz kapcsolódni, mint másokhoz. Előfordulhat, hogy végül néhány kiválasztott emberrel irodai barátságot kötsz, a többiekkel pedig inkább szakmai munkakapcsolatokat alakítasz ki. Ezek nem zárják ki egymást, de hasznos lehet megérteni a különbséget. Az irodai barátságok általában közös személyes érdeklődési körökben gyökereznek, és táplálhatják a munkahelyi közösség és összetartozás érzését. A munkakapcsolatok gyakran közös szakmai érdekeken alapulnak és segíthetik a karrierépítést. Mindkét típusú kapcsolat értékes, és érdemes folytatni.

Érdemes megpróbálni

Bár a fenti lépések megtétele kezdetben nyomasztónak vagy ijesztőnek tűnhet, érdemes megpróbálni. Néha a munkahelyi kapcsolatok kialakítása komoly kihívást jelenthet. Ha nem merünk közeledni, akkor elszigeteltnek érezzük magunkat, és még azt is fontolóra vesszük, hogy otthagyjuk a munkahelyünket. 

Ha megteszed az első lépéseket, olyan munkatársakkal is fogsz találkozni, különösen idősebbekkel, akik nem lesznek annyira érdekeltek a kapcsolatteremtésben, mint te. De lesznek olyanok is, akik hajlandóak lesznek erőfeszítéseket tenni, és ezek a kapcsolatok megváltoztathatják az életünket. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S