PÉcsi Közgazdaságtudományi Kar
Légifelvétel - PTE KTK

A vállalkozói ökoszisztéma optimalizálása az egyik kulcsa a regionális fejlődésnek

blank
blank

H I R D E T É S

A 2020-as év legjobb publikációjának választotta egy pécsi kutatócsoport munkáját a „Papers in Regional Science” tudományos lap. A díjat most először kapta magyar szerzeményű publikáció. A kutatás a vállalkozói ökoszisztéma optimalizálása és a regionális fejlődés összefüggéseit vizsgálja.

blank
Szerb László, egyetemi tanár

„Komoly elismerés ez mind a Pécsiközgáz, mind a kutatócsoportunk számára” – mondta el a díj kapcsán Szerb László egyetemi tanár, a publikáció első szerzője, témavezetője. „Ez a díj bizonyítja, hogy érdemes dolgozni, kutatni, publikálni, mert kemény munkával igenis be lehet kerülni a nemzetközi vérkeringésbe. Bízom benne, hogy a publikációnkból sokan fognak idézni, hiszen a citációszám az egyik fő értékmérője ezeknek a tanulmányoknak.” – tette hozzá a professzor.

A publikáció első szerzője Szerb László volt, a kutatásban részt vett még Rachel Ortega-Argilés a Birminghami Egyetem képviseletében, és Dr. Ács Zoltán az egyesült államokbeli George Mason Egyetemről, valamint Dr. Komlósi Éva a Pécsi Tudományegyetemről.

A publikáció fő témája az volt, hogy az Európai Unió innovációs politikájának a legfontosabb része az intelligens szakosodási stratégia, amely az egyes régiók, térségek néhány, magas növekedési potenciálú ágazatát helyezi a fejlesztés fókuszába. Az ún. priorizációs folyamat során a helyi gazdasági szereplők és más érdekeltek kompetenciáira, tudására, tapasztalataira és ötleteire támaszkodva kerülnek meghatározásra azok a kulcsiparágak, amelyek a régiók növekedését stimulálhatják.

Ahhoz, hogy az innovatív ötletek megvalósuljanak, és az iparágak megújuljanak, új, magas növekedési potenciálú cégekre van szükség. Az ilyen cégeket pedig ott tudják létrehozni, ahol a helyi vállalkozói ökoszisztéma megfelelően működik. A vállalkozói ökoszisztémák hiányosságai alááshatják az iparági specializációs célokat, hiszen nem jönnek létre a megújulást elősegítő gyors növekedésű vállalkozások. Ez a helyzet különösen problematikus lehet a kevésbé fejlett térségekben, ahol a prioritások kijelölése előtt a vállalkozói ökoszisztéma fejlesztése szükséges.

A Regionális Vállalkozói és Fejlődési index (REDI) segítséget nyújthat ahhoz, hogy a vállalkozói ökoszisztémák gyenge elemeinek erősítése révén az erőforrások hogyan optimalizálhatók a régiókban.

A tanulmány ezen a linken olvasható.

Fotó: PTE KTK

#kutatas #akademia #vallalkozas

H I R D E T É S