Freelancer
Freelancer apa dolgozik, a kisfia az asztalon ül mellette

Távmunka olcsóbban, környezetbarát módon

blank
blank

H I R D E T É S

Napjaink egyik fő kérdése, hogy hosszútávon miként tudjuk kielégíteni a háztartásokban egyre növekvő energia igényt. A családok egyre több elektronikai eszközre és háztartási gépre ruháznak be, valamint a változékony időjárási viszonyok miatt az ingatlanok hűtése és fűtése is rengetek energiát használ. Az utóbbi időben elterjedt az online oktatás és az otthoni munkavégzés is, mely nagyban hozzájárul a háztartások költségeinek növeléséhez, főként energetikai szempontból.

Már nemcsak a jövő nemzedéke miatt, de önmagunk érdekében is szükséges változtatni. Háttérbe szorítani a pazarlást, a felhalmozást, és előnyben részesíteni az újrahasznosítást és a takarékoskodást. Számos olyan megoldás létezik, ami ugyan lehet, hogy kezdetben nagyobb kiadással jár, ám hosszútávon maximálisan kifizetődő, nem csak anyagilag, de környezetünk számára is.

Napelem

A napelemet hazánkban is sokan ismerik, de még mindig nem terjedt el széleskörűen az alkalmazása, holott a megújuló energiaforrások közül ezt nevezhetjük az egyik legköltséghatékonyabb alternatívának. Ha napközben is otthon tartózkodunk, akkor jóval több vizet fogyasztunk, illetve télen elengedhetetlen fűtenünk. Ha az irodán kívül kell megoldanunk a munkavégzést, akkor otthon kell gondoskodnunk a megfelelő környezet kialakításához.

Ha úgy döntünk, hogy takarékosabbá tesszük otthoni munkakörnyezetünket, választhatunk napkollektort, mellyel a víz melegítését oldhatjuk meg, ám ennél még hatékonyabb a napelemes rendszer, ami költség és energiatermelés szempontjából jobban megéri. Ha ezt a módot választjuk, akkor villamos energia alapú rendszerhez lesz szükségünk. Nem csak a víz felmelegítése, de a fűtésünk is megoldott a téli időszakban. Ehhez választhatunk elektromos radiátort vagy padlófűtést, amiknek köszönhetően gazdaságosan, de gyorsan teremthetünk meleget otthonunkban.

Kisebb, de annál hasznosabb változtatások

Ha nem szeretnénk nagyobb beruházásokba kezdeni, akkor is könnyedén hozzá tudunk járulni környezetünk megóvásához. Egyszerű változtatásokkal saját otthonunkat is energiatakarékossá tudjuk tenni. Ha világításnak LED izzókat választunk, akkor azzal nem csak pénzt spórolunk, de nem kell gyakran az izzó cserén sem gondolkoznunk. Ennek oka, hogy költséghatékonyságuk mellett igen hosszú élettartammal bírnak, amennyiben a megfelelő minőséget választjuk ki. A hagyományos izzókhoz képest háromszor annyi ideig bírják, ellenben harmada annyi szén-dioxidot bocsátanak ki. Mivel az otthon dolgozók számára elengedhetetlen a megfelelő fény biztosítása, így ez egy rendkívül hatékony befektetés. Ennek ellenére, ha nincs szükségünk épp az égő lámpára, akkor ugyanúgy fontos, hogy kapcsoljuk le minden esetben magunk után.

A megfelelő szigetelés elengedhetetlen egy ingatlannál, különösen, ha egész nap otthon tartózkodunk. Bármennyire is takarékosan fűtünk/hűtünk, egy rossz minőségű szigetelés a hő nagy részét ki is engedheti, amely nagy költséget jelent számunkra. Ugyan ez is költséges beruházás, de érdemes lehetőség szerint a lista elejére venni, hiszen 2-4 éven belül megtérül, és nem érhet minket kellemetlenség semmilyen időjárási viszontagságban. A megfelelő szigetelőanyag magas minőségű, és a munkálatok magában foglalják a falak, a homlokzat, a padló és a tető szigetelését is. Ügyeljünk tehát, hogy teljeskörű munkát végeztessünk, hiszen ez teszi otthonunkat energiatakarékossá.

A megújuló energia a legolcsóbb és legbiztonságosabb, és hosszútávon az egyetlen megoldás arra, hogy élhető jövőt biztosítsunk. A túlzott energiafogyasztás rendkívül káros, és számos tényezőre kihat, köztünk a levegőre és a vízre, melyek alapvető lételemeink.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

#fenntarthatosag #energia #tavmunka

H I R D E T É S