Plastic Garbage Environmental Pollution Problem in the Sea

Végre sikerült: teljesen lebomló, „önmagát megevő” műanyagot gyártottak

blank
blank

H I R D E T É S

Évente mintegy 8 millió tonna műanyaghulladék távozik az óceánokba csak a tengerparti nemzetek háztartásaiból. A plasztikok gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, amelyek erősebbé, rugalmasabbá és tartósabbá teszik őket. Sok meghosszabbíthatja a termékek élettartamát is, így, ha feleslegessé válnak és a kukába – legrosszabb esetben a természetbe – kerülnek, egyes becslések szerint a lebomlás legalább 400 évig tarthat. Tudósok évtizedek óta dolgoznak valóban lebomló, környezetbarát műanyagon, de eddig nem jártak túl sok sikerrel. A Kaliforniai Egyetem szakértői viszont most áttörést érhettek el a technológiában.

A jelenleg kapható, lebomlóként reklámozott műanyagokkal még mindig elég sok probléma van mind gyártás, mind pedig a konkrét lebomlás során. Egészen mostanáig nem sikerült olyan technológiát fejleszteni, ami tényleg környezetbarát műanyagot eredményez, nincsenek mérgező melléktermékei, és valóban 100 százalékig le is bomlik, nem csak néhány komponense. A jelenleg piacon lévő megoldások politejsavból (PLA) készülnek, ami biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, rendszerint növényekből készítik. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből lehet előállítani. Ezek általában ugyanúgy a kommunális hulladékban végzik, és egyáltalán nem bomlanak le gyorsabban, mint a hagyományos műanyagok, maximum kevesebb káros végterméket hagynak maguk után.

A Kaliforniai Egyetem azonban most végre áttörést érhetett el a probléma megoldásában. A kutatók olyan egyszer használatos műanyagot fejlesztettek, amely hő és víz hatására teljesen lebomlik. A módszer titka egy enzim, ami csak akkor indul be, ha az anyagot nedvesség vagy napsütés éri. A szakértők szerint a megoldás tökéletes lehet olyan tárgyak kiváltására is, mint a műanyag evőeszközök vagy zacskók. Sőt, az úttörő innováció mögött álló kutatók úgy gondolják, hogy akár ragasztókban is használható lenne, így néhány egyszerű elektronika eszköz könnyen szétszerelhető, és alkatrészeiket újra felhasználhatók lennének.

A kutatók által kifejlesztett random heteropolimerek úgy tartják egyben az enzimeket, hogy a műanyag szerkezete ne sérüljön, ezért a szakértők szerint rengeteg, korábban hagyományos műanyaggal készülő eszközt lehet vele helyettesíteni. Nagy előnye, hogy az izzadásra például nem reagál, és arra sem, ha valami csak egy kicsit párás vagy nedves, így amiatt nem kell aggódni, hogy teljesen hétköznapi körülmények között bomlani kezd.

A kutatást részben az amerikai hadsereg finanszírozta – a Study Finds cikke szerint számukra is hasznos lehet a viszonylag rövid időtávon belül lebomló, sokoldalú műanyag. A kutatók a fiatalabb generációt is megcéloznák vele, akik szeretnének környezettudatosabban élni a mindennapokban, és kevesebb egyszer használatos, hagyományos műanyagot használni.

A Kaliforniai Egyetem szakértői megjegyezték, hogy ha olyan műanyaghelyettesítőket használunk, amelyek nem kedvezőbbek a hagyományos műanyagnál, akkor hiába készülnek növényi alapanyagokból, nem leszünk velük előrébb.

Forrás: https://www.nationalgeographic.com, https://www.studyfinds.org

Szerző: T.M.

#fenntarthatosag #kornyezetvedelem #innovacio #kutatas

H I R D E T É S