allaskereses, milyen munka illik hozzam, onfejlesztes, onismeret
Fotó: Envato

Sikeres álláskeresés: ezeket a kérdéseket tegyük fel magunknak

Mert a legfontosabb, hogy a munkádban is sikeres és boldog legyél!

blank
blank

H I R D E T É S

Az álláskeresés általában egy hosszú folyamat, mégis lerövidíthetjük azzal, ha tudjuk, mit szeretnénk, és milyen irányba indulnánk el.

Az  emberek csak egy kis része tudja pontosan, hogy mi is tenné őt boldoggá a munkája kapcsán, épp ezért fontos, hogy mielőtt belevágunk az álláskeresésbe, gondoljunk át pár dolgot. Néhány egyszerű kérdés segítségével sokat segíthetünk önmagunkon, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy sikeresen megtaláljuk a nekünk megfelelő munkát. 

Az első és legfontosabb, hogy nagyjából körvonalazódjon bennünk, mi érdekel minket, mi az, amivel szívesen töltenénk a napunk nagy részét, röviden: milyen munka illik hozzám? Ezt persze nem egyszerű megfogalmazni, de mégis gondoljunk bele, hogy napi több órát kell szánnunk valamire, így előnyös, ha valamilyen szinten (vagy még jobb, ha teljesen) élvezzük is azt. Néha jobb rájönni arra, hogy mik azok a feladatok, amikkel egyáltalán nem akarunk foglalkozni, így elég gyorsan leszűkülhet a kör. Gondolkodjunk hosszútávban, mivel mi sem szeretnénk pár hónap után munkát váltani. Ha segítséget jelent, nyugodtan vessük papírra gondolatainkat, vagy hozzunk fel pro és kontra érveket, szintén írásos formában. Beszélhetünk egy számunkra bizalmas személlyel, aki lehet, hogy hasznos tanácsokkal és információkkal is ellát bennünket.

Milyen munka illik hozzám?

Tisztázzuk magunkban az erősségeinket, valamint azt, hogy melyek azok a területek, ahol fejlődést kívánunk elérni. Vegyük sorra az eddigi tanulmányainkat és megszerzett tapasztalatainkat, ezzel egy átfogó képet kapunk arról, hogy milyen munkát nyernénk meg a legnagyobb eséllyel. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy személyiségünk milyen munkahelyre passzol leginkább, és mivel tudunk hozzájárulni később egy-egy vállalat sikerességéhez. Ismerjük tehát az értékeinket, hiszen így tudjuk majd egy állásinterjún is elmondani azt, amit mi valójában képviselünk.

Munkakörülmények és a pénz

Döntsünk arról, hogy milyen feltételekkel és munkakörülmények között szeretnénk dolgozni. Ez azért fontos, mert gyorsan leszűkül a kör, ha tudjuk, hogy milyen helyen töltenénk el napjainkat. Mérlegeljük, hogy mi előnyös nekünk: ha egész nap egy fix helyen ülünk, vagy inkább a jövés-menés tesz minket boldoggá? Nem utolsó sorban a bérezésünket is gondoljuk át, hiszen alapvetően ez az, ami miatt részben vagy egészben most munkát keresünk. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy megelégszünk-e az alap fizetéssel, és, ha igen, mennyivel, vagy szükségünk van plusz juttatásokra. A cafeteria terén minek örülnénk: Szép kártya, sportolási lehetőség, üdülési opció? Érdemes tehát több mindent előre átgondolni, így valóban sokat segíthetünk magunkon.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S