felmérés, hónap kérdése, karrier trend, önfoglalkoztatás
felmérés, hónap kérdése, karrier trend, önfoglalkoztatás

Kiderült: ennyien lennének a saját maguk főnökei

blank
blank

H I R D E T É S

Te szívesen lennél önmagad főnöke? – tettük fel a hónap kérdését a karriertrend.hu olvasóinak. A több mint 800 válaszadó közül mintegy 29% mondta azt, hogy már a saját főnöke és szereti is ezt a helyzetet, míg 24% válaszolta azt, hogy igen, szeretne a saját főnöke lenni, de még fél meglépni. 

Mintegy 24% szavazott arra, hogy nem vonzza az önfoglalkoztatás lehetősége, míg a válaszadók 19%-a szeretne a saját főnöke lenni, de ez sajnos nem lehetséges a választott szakmájában. A legkevesebben – mintegy 4% – azok voltak, akik már önfoglalkoztatók, de inkább beosztottak lennének..

blank

A válaszokból mindenképpen kitűnik, hogy Magyarországon is sokakat inspirál, az a lehetőség, hogy önfoglalkoztatók legyenek. Ennek az egyik lehetséges útja az, hogy egy készség vagy hobbi köré építik fel a vállalkozásukat, míg mások megnézik, hogy milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe az emberek, hogy megtalálják a piaci rést, amit vállalkozásukkal betölthetnek. Vannak olyanok is, akik úgy döntenek, hogy szabadúszóként dolgoznak, és maguk választják meg, kinek és mikor akarnak dolgozni.

Ezek az előnyei, ha te vagy a saját főnököd

Az első és legfontosabb talán az, hogy te határozod meg a saját munkaidődet.
A rugalmas munkaidő valószínűleg mindenki számára nagy vonzerőt jelent, aki a saját főnöke szeretne lenni. Ha például kisgyermekes szülő vagy és úgy érzed, hogy nem tudod menedzselni a család ügyeit kötött munkaidőben, akkor még vonzóbb lehet ez a lehetőség.

Előnyt jelenthet az is, hogy nem kell a főnöködtől fizetésemelést kérned, hanem magadat kell jobban hajtanod, ha több pénzt akarsz. A saját főnöködként „mindössze” annyit kell tenned, hogy emeld az elvárásaidat saját magad irányába és elvileg nincs határa annak, hogy mennyit kereshetsz.

Szintén vonzó lehet, hogy te irányítod a döntéseket. Mindannyiunknak volt már dolga valamikor egy „mérgező” munkatárssal, akivel gyötrelmes volt együtt dolgozni.  A saját főnöködnek lenni azt is jelenti, hogy többé nem mondják meg neked, hogy mit csinálj. Nincs több menedzser, akivel „meetingelsz” naphosszat és nincs több munkatárs, aki megkérdőjelez téged. Ha te vagy felelős a döntéshozatalért, az azt is jelenti, hogy minden eredményért te kapod az elismerést.

Az önfoglalkoztatás természetesen hátrányokkal is jár

Az, hogy nincs állandó fizetés, vagy juttatások, talán az egyik legnagyobb hátránya annak, ha valaki a saját főnöke. Ha egy nagy megbízásod megszűnik, vagy egy stabil ügyfeled úgy dönt, hogy házon belül oldja meg azt a munkát, amire korábban veled szerződött, az komoly nehézségeket okozhat.  Mindenképpen szükség van ezért olyan stratégiákra, amelyekkel kezelheted ezt a bizonytalanságot.

Ahhoz, hogy a saját főnököd legyél, nem csak a döntéseket kell irányítanod, hanem azokat végre is kell hajtanod. A hálózatépítés, a marketing, a portfólió vagy weboldal építése, a közösségi médiában való megjelenés, az iparági trendek előtt járás, az anyagok megvásárlása és a számlák kifizetése mind rád hárul.

Ezeket az adminisztratív feladatokat, valamint az állandó fizetés hiányát is figyelembe kell venned, amikor kiszámítod, mennyit kell keresned és ezért mennyit kell dolgoznod? És ehhez még hozzá jön az is, hogy mindig, mindenhol új lehetőségeket kell keresned és kapcsolatokat kell építened. Mielőtt belevágsz, győződj meg róla, hogy van elég lendületed ehhez a kihíváshoz!

Szinte bármilyen készségből karriert csinálhatsz

Az önfoglalkoztatásra a legjobbak azok a munkák, amelyeket valamennyire rugalmas időbeosztással lehet végezni. Ilyenek például a szövegírás, marketing tanácsadás, grafikus tervezés, honlaptervezés, házi gyermekfelügyelet, fotózás, vagy a szépségipar területe, akár kozmetikusként, fodrászként vagy körömépítőként. De ilyen a coaching területe is, ahol különböző témákban tanácsadással, személyes, segítő és fejlesztő tevékenységgel foglalkozol. De lehetsz ingatlanügynök, party- vagy esküvőszervező, személyi edző is. Akár önállóan szeretnél dolgozni, akár csapatot toborozni, több száz olyan állást találsz, ahol a saját főnököd lehetsz. 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S