gyakornok, palyakezdo, tudatos munkavallalo, szakma
Fotó: Envato

Miért legyél te is gyakornok?

blank
blank

H I R D E T É S

Egyetem alatt munkát vállalni bizony nem a legkönnyebb döntés vagy feladat, mégis annyi pluszt adhat az életünkhöz, hogy nem is gondolnánk elsőre. 

Már az egyetem kezdetével érdemes körbenézni a munkaerőpiacon, hiszen számtalan lehetőség és nyitott pozíció vár a jövőbeli gyakornokokra. Ugyan sokszor valóban a könnyebb út lenne kizárólag a tanulásra koncentrálni, és szabadidőnket úgy eltölteni, ahogy azt szeretnénk, mégis számtalan szépsége van annak, ha már ennyi idősen megtanuljuk beosztani az időnket, na meg a pénzünket. Mert, hogy igen, gyakornokként már ilyen fiatalon saját keresethez juthatunk, és elkezdhetjük független életünket élni. Ez egyrészt szüleinknek is nagy könnyebbség, másrészt elég hamar kiismerhetjük magunkat a pénzügyeink területén is. Garantáltan semmihez sem hasonlítható érzés, amikor megkapjuk, majd elköltjük az első fizetésünket, amiért maximálisan, csakis mi dolgozunk meg. 

A tudatos munkavállalás bölcsője?

Megtanuljuk, hogy az életünk egyik mozgatórugója bizony a tudatosság, amely mindenre kiterjed. Kétszer átgondoljuk majd, hogy a kemény munkával megkeresett pénzünket mire költjük, hiszen már mégsem olyan könnyen jött összeg ez, mint, amikor családtagjaink egy kis zsebpénzzel áldanak meg minket. Az anyagiakon túl ne menjünk el amellett sem, hogy értékes szakmai tapasztalatokra tehetünk szert, amiből később profitálni tudunk. Nagyon jól mutat az önéletrajzunkban, hogy már egyetem alatt dolgoztunk, és nem friss diplomával a kezünkben próbáljuk ki magunkat a munka világában először. Mire vége az egyetemnek, már van elég tapasztalatunk ahhoz, hogy tudjuk, nagyjából milyen munka érdekelne, amit szívesen végeznénk főállásban is. Ha maradunk azon a pályán, amin gyakornokként is érvényesültünk, akkor nem kell majd a nulláról kezdenünk. Amennyiben viszont teljesen elkanyarodnánk ettől, úgy legalább volt pár évünk kitapasztalni, hogy mi az, amit semmiképp nem szeretnénk csinálni. Egy állásinterjún tehát maximálisan előnyt élvezünk, ha van már a hátunk mögött munkatapasztalat.

Az aranyat érő kapcsolatok

Ne feledkezzünk meg az emberi kapcsolatokról sem, amiket gyakornoki éveink alatt kialakíthatunk. Fiatalon rugalmas az ember, és nyitott a világra, így olyan emberekkel is közel kerülhetünk akár barátilag, akár szakmailag egymáshoz, akikkel nem lett volna egyébként lehetőségünk. A munkahelyen több korosztállyal, több személyiségtípussal megismerkedhetünk, ami a jövőben újabb kapukat nyithat ki számunkra. Sokat megtanulhatunk ezen értékes éveink során, mind önmagunkról, mind másokról. Kiváló lehetőség arra, hogy elinduljunk egy irányba, és saját bőrünkön tapasztalva megadjuk a lehetőséget magunknak, hogy később még nagyobb sikereket érjünk el munkáink kapcsán. Azt nem mondhatjuk, hogy mindenki menjen gyakornoknak, hiszen vannak olyan egyetemek, ahol az órarend ezt nem teszi lehetővé. Viszont, ha mégis olyan szakon tanulunk, ahol nem reggeltől estig ülünk az iskolapadban, vagy nem a kötelező gyakorlatokon veszünk részt, akkor mindenképp érdemes gyakornoknak jelentkezni bármilyen vállalathoz. Ha nem válik be egy adott cég, ne rekedjünk meg, merjünk változtatni. A lényeg, hogy olyan tapasztalatokra tehessünk szert, amit csupán az egyetem önmagában nem nyújthatna.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S