állásinterjú, mesélj magadról kérdés, tippek (1)
állásinterjú, mesélj magadról kérdés, tippek (1)

Így válaszolj a mesélj magadról kérdésre az állásinterjún

blank
blank

H I R D E T É S

A “mesélj magadról” az egyik leggyakoribb és talán legtrükkösebb kérdés az állásinterjún, éppen ezért most körbejárjuk, mit érdemes ilyenkor mondani és mi az, amit egyáltalán nem szabad. 

Először is nagyon fontos, hogy készülj a kérdésre: akár már otthon is elgyakorolhatod, mit felelnél erre, így nem fog váratlanul érni és nem leszel felkészületlen. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, miért akarja a leendő munkaadód, hogy mesélj magadról? Nos, ilyenkor feltehetően abban bíznak, hogy a CV-ben megadott adatokon túl egy kicsit betekintést nyerhetnek a céljaidba, prioritásaidba, ami egy egységesebb képet ad rólad, jobban segít nekik dönteni arról, te vagy-e a megfelelő jelölt. Továbbá a kérdéssel az önbizalmad is tesztelik, hiszen egy összeszedett válaszból pillanatok alatt kiderül, mennyire tudsz helytállni stresszesebb helyzetekben is. Ha álláskeresőként tisztában vagy vele, miként érdemes mesélned magadról, az nagyszerű lehetőséget kínál neked arra, hogy rávilágíts a korábbi munkatapasztalataidra, erősségeidre, s bármilyen hihetetlen, de akár ez az egyetlen kérdés lehet az, ami megnyitja előtted a vállalat kapuit.

Na, de mit nem szabad mondani? 

Arról semmiképpen se feledkezz meg, hogy hiába a könnyed kérdés, az állásinterjún mégis a profi hozzáállás a nyerő. Sokan ugyanis elkövetik azt a hibát, hogy túl személyes dolgokról kezdenek el beszélni, ami egyáltalán nem professzionális viselkedés. Hidd el, egyetlen munkaadót sem érdekli, hova jársz hétvégén bulizni, vagy szeretsz-e shoppingolni, moziba járni. Legalábbis kezdetben, az állásinterjún biztos hogy, hiszen ott a rátermettségedről kell tanúbizonyságot adnod. A korábbi munkáltatód sem érdemes ezen a pont szidni: nyilván elmesélheted, hogy eljöttél, eljönni készülsz, de inkább arra térj ki, hogy szakmai szempontból szeretnél fejlődni, ne pedig arról tarts kiselőadást, mennyire rossz volt ott neked. Még akkor sem, ha amúgy tényleg nem volt jó, ugyanis a leendő munkáltatód ebből azt a következtetést vonhatja le, hogy a tőlük való esetleges távozásod esetén, róluk is rosszakat mondasz majd. 

Oké, de akkor miről beszélj? 

A legjobb módja, hogy erre a kérdésre válaszolj, ha röviden, tömören és világosan elmagyarázod, miért vagy alkalmas az adott munkára, ami pedig a legfontosabb, hogy miért szeretnéd. Ehhez egyébként mindenképpen fontos, hogy tisztában legyél a megpályázott munkakör elvárásaival. Arról már korábban is írtunk, mennyire lényeges, hogy képben legyél a céggel, ahova jelentkezel, s ugyanilyen fontos az is, hogy a munkakörhöz tartozó elvárásokat is áttekintsd. Így ugyanis tudsz a leírtakra reflektálni, a munkaadó pedig látja, készültél. Tehát ezen a ponton beszélj a releváns képességeidről, mondd el, miért jelentkeztél erre az állásra, illetve kiemelheted a karriereddel, szakmai előmeneteleddel kapcsolatos motivációkat. Összegezve tehát a mesélj magadról kérdésre adott válasz legyen tömör. Nem kell hosszú litániát tartani arról, miért te vagy a megfelelő jelölt, csak néhány fontos részletet adj meg, amiről úgy gondolod, felkeltheti a munkaadó érdeklődését, ami alapján egy kicsit többet tudhatnak meg rólad, s ami útlevél lehet az áhított állás irányába. 

Végezetül itt egy mintaválasz 

„Három éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, ahol utazásszervezéssel foglalkozom. Levelezések, prezentációk, beszámolók elkészítésében veszek részt. Úgy gondolom, hogy a munkámban precíz és magabiztos vagyok, jó csapatjátékosnak tartom magam. A határidőket pontosan betartom, jó kommunikációs készségekkel rendelkezem, továbbá nem okoz gondot, hogy egyszerre több feladattal is zsonglőrködjem. Teljesítményértékeléseimben témavezetőm mindig megjegyzi, hogy nagyra értékeli a professzionalizmusomat és a munka iránti lelkesedésemet. Ezzel a tapasztalattal keresem most az új lehetőségemet, hogy megtegyem a következő lépést a karrierem építése érdekében.”

Forrás: Robert Half
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S