Dilemma
Forrás: Envato

Karrierkrízis: 5 módszer, amely segíthet a döntéshozatalban

blank
blank

H I R D E T É S

Egy-egy, a karrierünket – és ezzel együtt persze az egész életünket – érintő nagy döntést meghozni nem egyszerű dolog. Valószínűleg minden dolgozó ember számára ismerős a szituáció, mikor mereven maga elé bámulva sorolja az előnyöket és a hátrányokat, oda-vissza számba vesz minden lehetőséget, mégsem jut dűlőre önmagával. Hogy ezt elkerüljük, jöjjön néhány tuti tipp, amik által könnyebb lehet a folyamat.

Szinte nincs olyan munkavállaló, aki számára nem okozott még gondot a döntéshozatal, ráadásul az is előfordulhat, hogy még azután is marad a bizonytalanság, hogy elvileg elhatároztuk magunkat. Szerencsére, aki tanácsot és támogatást keres, gyorsan megtalálhatja azt: könyveket, online coachingokat, cikkeket, szemináriumokat. Mindazonáltal nem árt szem előtt tartani, hogy nem vagyunk egyformák, vagyis a módszerek közül sem mindegyik válhat be mindenkinél. Álljon itt néhány tipp, amik segíthetnek, ha a karrier a tét.

A klasszikus: pro-kontra lista

A módszer nagy előnye, hogy könnyű megvalósítani: vegyünk egy darab papírt, és húzzunk egy vonalat a közepére fentről lefelé. Soroljuk fel egy oszlopba, pontról pontra, mi szól a döntés mellett, a másik oldalra pedig, milyen érveket tudunk felhozni ellene. Érdemes lehet súlyozni is.

Vizuális típusoknak: „döntési vászon”

A Business Model Canvas (magyarul üzleti modell vászon) módszer különösen elterjedt az üzleti tervek elkészítésében és a projektmenedzsmentben, ez alapján pedig elkészíthető a Decision Canvas (döntési vászon), hiszen számos helyzetben alkalmas az elképzelés. A dolog lényege, hogy a pro-kontra listánál részletesebb, viszont a vizuális megjelenés miatt jól láthatók az összefüggések.

A 10-10-10 módszer

Vannak olyan döntések, amiket egész egyszerűen túlmisztifikálunk, holott jóval kevésbé fontosak, mint hisszük. A módszer alkalmas arra, hogy megtudjuk, nem tulajdonítunk-e túl nagy jelentőséget a helyzetnek. Ehhez képzeljük magunk elé kicsit a jövőt és tegyük fel a következő kérdéseket: Milyen hatással lesz rám a döntésem 10 perc múlva? 10 hónap múlva? 10 év múlva?

Ha sietős, jöhet a fegyverteszt!

A döntéshozatalban csodákra képes, ha mesterségesen egy kis nyomást helyezünk magunkra azzal, hogy saját határidőt szabunk. Sajnos azonban gyakran nem tartjuk azt be. Erre is van megoldás: az úgynevezett fegyverteszt módszer. Így működik: üljünk le valakivel szemben, akiben megbízunk. A segítő pisztolyt formál a kezéből, és azzal fenyeget, hogy elsüti azt, ha 15 másodperc alatt nem születik döntés. Őrülten hangzik? Egy kicsit az is. A módszer mögött meghúzódó gondolat azonban zseniális, szó szerint a megérzéseket célozza.

Aki bátor, a döntést a véletlenre is bízhatja

Persze csak akkor, ha már némileg előkészült. Például egy előző módszer alapján már csak két lehetséges válaszra szűkítettük a kört. Ha ezeknek körülbelül egyenlő előnyei és hátrányai vannak, vagy mindkettő nagyszerű, akkor nyugodtan hagyhatjuk, hogy a sors döntsön: dobjunk fel egy érmét, használjunk netes véletlenszám-generátort, vagy hasonlót.

Alapvetően, bármilyen módszert is alkalmazunk, a lehető legkedvezőbb keretfeltételeket kell megteremtenünk magunknak a helyes döntés meghozatalához, hiszen talán a karrierünk, a siker a tét. Először is, pihenjük ki magunkat, mert a fáradtság elhomályosítja az érzékeket! Összpontosítsunk, szánjunk tudatosan időt a kérdésre és ne engedjük elterelni a figyelmünket! Mindemellett pedig legyünk kiegyensúlyozottak, mielőtt határozunk: igyunk, együnk valami finomat, esetleg sportoljunk kicsit, vegyünk egy kellemes fürdőt!

Forrás: https://www.monster.de/karriereberatung/artikel/entscheidungsfindung-methoden

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

H I R D E T É S