mentor
Forrás: Envato

5 helyzet, amikor érdemes coachot bevonni

blank
blank

H I R D E T É S

Divatos szakma a coaching, és egyre több vállalat ad lehetőséget a munkavállalóinak arra, hogy tanácsadó segítségével fejlessze magát. Ahhoz azonban, hogy tudatosan alkalmazzák ezt a módszert, nem árt tudni, hogy milyen helyzetek megoldásában lehet a szervezet segítségére a coach.

Az 5 leggyakoribb szituációt, amikor indokolt a coach bevonása, Semsey Zsófia tanácsadóval, a Most Pszichoterápiás Központ vezetőjével gyűjtöttük össze.

Szervezeti diagnosztika

Ha a kollégák és a vezetőség is érzi, hogy valami nem stimmel a csapattal, de valahogy mégsem derül ki, hogy hol van a probléma,  akkor egy coach bevonásával, személyes interjúkon keresztül vagy csoportos coaching segítségével kideríthető, mi áll a feszültségek hátterében. Ha megvan a probléma, akkor a megfelelő szervezetfejlesztési módszerrel tud majd továbblépni a csapat.

Kiégés

Amikor úgy érzed, hogy már mindennap nyűg bemenni dolgozni, nem vagy motivált, nem leled örömöd még a sikereidben sem, akkor lehet, hogy egy kicsit válságba került a karriered, illetve akár kiégés is állhat a háttérben. Érdemes mihamarabb jelezned a főnöködnek, ha erről van szó, hogy időben tudjatok szakértőt bevonni.

Célkitűzés

Előfordulhat, hogy elakadsz a karrieredben, nem tudod merre lenne érdemes továbblépni. Lehet, hogy csak egy beszélgetésre lenne szükséged a főnököddel, vagy új ügyfelekre, esetleg szívesen rotálódnál a szervezetben, valamilyen másik területre. A coach segíthet, hogy a bizonytalan masszából konkrét célok és ahhoz vezető lépések rajzolódjanak ki, így sokkal könnyebben fogsz megbirkózni a hétköznapokkal.

Készségfejlesztés

Kommunikáció, együttműködés, határtartás, vezetés, visszajelzés. Ha van valamilyen konkrét kompetencia, amiben szeretnél fejlődni, akkor a coach segítségével személyre szabott feladatokkal tudod elérni a célod

Konfliktuskezelés

Ahol csapat van, ott konfliktus is lehet. Rivalizálás, információhiány, ellentétes érdekek, a legjobb kollégák között is előfordulhatnak. Minél tovább marad kezeletlen a konfliktus, annál inkább elmélyülhet, így bármilyen kellemetlennek tűnik, érdemes szembenézni a problémával és egymással. Egy jó szakember, ehhez biztonságos keretet és módszertani hátteret ad, akár csoportosan, akár egyénileg vágtok bele a folyamatba.  

Nem mindenre a coaching a megfelelő megoldás

 „Ha valamilyen munkahelyi elakadás mögött például erős szorongás, trauma áll, akkor a coach felelőssége, hogy felismerve kompetencia határait tovább küldje a kollégát a megfelelő szakemberhez” – hívja fel a figyelmet Semsey Zsófia tanácsadó. „Az első és talán legnehezebb lépés mindig a probléma felismerése és tudatosítása, onnan már könnyebb továbblépni a megfelelő irányba” – tette hozzá.

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

H I R D E T É S