Karriertervezés
Forrás: Envato

„Hol látja magát 5 év múlva?” – a kérdés, melyet saját magunknak sem árt feltenni

blank
blank

H I R D E T É S

A karriertervezés fogalma néha elcsépeltnek tűnik. Hiszen ki tudja, mi lesz öt év múlva, ha még a következő hét programját sem látjuk magunk előtt? De ez nem is feltétlenül a konkrét célokról szól. Cikkünkből kiderül, miért jó, ha magunknak is feltesszük a „millió dolláros” kérdést.

A jövőbeli karrier megtervezésének kérdése igazi klasszikusnak számít az állásinterjúkon – még akkor is, ha néhányunk számára kissé elavultnak tűnik. Mert az eddig a szakmai előmenetelre vonatkozó, íratlan szabályok gyakorlatilag teljesen átalakultak, mondhatni megszűntek. A mostaniakhoz hasonló, bizonytalan időkben főként érvényes: a legtöbb munkavállaló inkább sodródik az árral.

De szerencsére a toborzók ilyenkor nem részletes jövőképre kíváncsiak, inkább azt akarják megtudni, milyen ambícióink vannak, illetve spontán módon vagy konkrét célok alapján döntjük-e el, merre halad a karrierünk. Ez ugyanis sokat elárul az ember személyiségéről, fejlődési potenciáljáról. Pontosan ezért nem árt magunknak megválaszolni a kérdést, lehetőleg még az állásinterjú előtt.

Szakmai célok meghatározása: mennyire kell konkrétnak lenniük?

Foglalkoztatási státuszunktól függően könnyebb vagy nehezebb ezt meghatározni. Ha éppen elégedetlenek vagyunk a helyünkkel, vagy nincsen munkánk, valószínűleg máshol képzeljük el magunkat 5 év múlva. Ezt megpróbálhatjuk konkretizálni úgy, hogy feltesszük magunknak a következő kérdéseket: Milyen tevékenység és munkaviszony legyen? Mennyi felelősséget vállalnánk? Teljes-, vagy inkább részmunkaidő a vonzóbb?

Fedezzük fel rejtett vágyainkat!

Ha éppen nagyon elégedettek vagyunk és nem tudjuk elképzelni, hogy bármi változzon, akkor valószínűleg 5 év múlva ugyanitt leszünk, már ami a munkát illeti. Mindazonáltal nem árt választ adni a fenti felvetésekre és megfigyelni, melyeknél kezdünk el töprengeni. Talán így olyan álmokat is felfedezünk, melyekről korábban nem volt tudomásunk.

Kis lépésekkel a célokig

A felsorolt kérdések mind a kívánságainkat célozza meg. Megválaszolásuk után reménykedhetünk benne, hogy maguktól valóra válnak az álmok, vagy a vágyainkat célokká alakíthatjuk át és tehetünk értük. Mivel a munkaerőpiaci elhelyezkedés komplex folyamat, melynek során nem minden elérhető egyetlen lépésben, nem árt köztes célokat is kijelölni, melyek elvezetnek a sikerhez és szakmai boldogsághoz.

A miért kulcsfontosságú

Talán a köztes célok elérése sem olyan egyszerű, ami frusztrációhoz vezet. Ezért mindig szem előtt kell tartani, miért is csináljuk azt, amit. Hol látjuk magunkat 5 év múlva? Mire törekszünk? És mindenekelőtt: Miért fontos az adott cél a számunkra?

Forrás: https://www.karriere.at/blog/wo-siehst-du-dich-in-5-jahren.html

Szerző: T.M.

Fotó: Envato

H I R D E T É S