munkahely, karrier, fizetes, kollegak
Fotó: Envato

Mit nevezhetünk jó munkahelynek?

blank
blank

H I R D E T É S

Az, hogy mit jelent egy jó munkahely, igen relatív és megosztó kérdés. Ám mégis léteznek olyan pozitív tényezők, melyek mindenki javát szolgálják, és az összes munkavállaló előnyére válhatnak. 

Vannak olyan emberek, akik nagyobb elvárással érkeznek egy munkahelyre, mely kiterjed mind az anyagiakra, mind az egyéb körülményekre (modern munkakörnyezet, home office lehetőség stb.). Viszont vannak olyanok is, akikben nem fogalmazódik meg előre sok minden, szimplán szeretnének normálisan keresni és jól érezni magukat az adott munkahelyen. Nézzük tehát, hogy mik azok a tényezők, amiket valljuk be, senki nem utasítana el.

Fizetés

Az első és legfontosabb a legtöbb ember számára (akármennyire szépítjük is ezt), a fizetés. Ez természetes, hiszen pénzből élünk, mi is fizetünk szinte mindenért. Épp ezért igen lényeges, hogy mennyit fizetnek egy munkahelyen, és vajon megfelelően ki tudunk-e jönni belőle egy hónapban. Ha azonban kifejezetten jól megfizetnek bennünket jó munkavégzésünkért cserébe, akkor eljuthatunk nyaralni, vagy akár félre is tehetünk váratlan kiadásokra vagy a későbbiekre. Fontos tehát egy gyors fejszámolást végezni, és, ha úgy ítéljük meg, hogy számunkra megfelelő összeget kínálnak, amiből megvalósíthatjuk elképzeléseinket, akkor ezt nevezhetjük egy ideális munkahelynek ilyen szempontból.

Béren kívüli juttatások

Az anyagiaknál maradva elmondhatjuk, hogy egyre több vállalat kínál az alap fizetés mellett különböző juttatásokat. Ez lehet Szép kártya, bónusz, de akár sportolási lehetőség is. Ezek mindenképp nagyon előnyösnek mondhatóak, és elég sokoldalúan fel is használhatóak. Általában már munkába lépésünk előtt ismertetik, ha van cafeteria, így tudjuk mérlegelni, hogy ezekkel együtt megéri-e nekünk elvállalni a felkínált vagy megpályázott munkát.

Ezek mellett mindenképpen érdemes tudni arról – akár már a bértárgyalás előtt –, hogy több olyan elem is adható a munkáltató részéről, amelyek költségalapúak, azaz a foglalkoztató számára nem bérjellegű kiadást jelent, hanem elszámolható, azaz „leköltségelhető” tétel, mint pl. a véges autó, akár egy roller, nyugdíjbiztosítás stb.

Kollégák

Nagyot tud dobni a mindennapjainkon, ha olyan kollégákkal vagyunk körülvéve, akik szimpatikusak számunkra, és ők is kedvelnek minket. A legtöbb esetben nem vagyunk mindenkivel nagyon jóban, de fontos az egészséges és harmonikus munkakapcsolat kialakítása mind a kollégákkal, mind a felettesünkkel. Rendkívül sokat számít, ha mindez megvan, hiszen akkor mi is jól érezzük magunkat, ellenben nem érezzük veszélyben pozíciónkat. Az anyagiak mellett tehát rendkívül fontos, hogy milyen emberekkel vagyunk körülvéve, hiszen nagyban meghatározzák majd a munkában töltött időnket. Sok minden járulhat tehát hozzá ahhoz, hogy mi jól érezzük magunkat egy adott helyen. Ez nagyban függ mindkét oldaltól, így részünkről is alkalmazkodást igényel, de mi tudjuk mindig mérlegelni, hogy nekünk megéri-e ez vagy sem.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S