tárgyalás, soft skillek
tárgyalás, soft skillek

Soft skillek hatalma a tárgyalóasztalnál

blank
blank

H I R D E T É S

Szeretnéd tudni, hogyan érhetsz el biztos sikereket a tárgyalások során? Van néhány tippünk, amiket bevethetsz a jó eredmények érdekében.

Az üzleti tárgyalások során a soft skillek hatékony alkalmazása segíthet abban, hogy sikeres eredményt érjünk el és jó kapcsolatot építsünk ki az üzleti partnerekkel. A következő tippek segítenek a soft skillek hatékony alkalmazásában az üzleti tárgyalások során:

Kommunikálj jól!

Annak ellenére, hogy alapvetés a jó kommunikáció, nem annyira egyszerű megvalósítani. Nem véletlen, hogy nem lesz mindenki profi szónok és sokaknak még írásban is nehéz kifejezni a gondolataikat. Még tovább nehezíti a helyzetet, hogy az üzleti tárgyalások során erőteljesen kell tudnunk képviselni az érdekeinket a partnerrel szemben, vagy úgy előadni az ötleteinket, hogy az számára is szimpatikusa legyen. Fontos, hogy pontosan és világosan fejezd ki magad, használd megfelelően a testbeszédet és figyelj arra, milyen szavakat és kifejezéseket használsz. 

Hatékonyabban tudod megvalósítani a fentieket, ha empátiával és figyelemmel fordulsz a tárgyalópartnered felé. Érzékenyen reagálva az igényeire, nagyobb sikerrel érheted el a kívánt tárgyalási eredményt. 

Építs bizalmat!

A bizalom kialakítása a siker másik kulcsa. Törekedj a nyitott és őszinte kommunikációra és mindig fókuszálj üzeneteidben a közösen megvalósítható célokra és lehetőségekre. Nagyon fontos a bizalom elérésében, hogy megbízhatónak tartson a partnered. Tehát mindig figyelj a határidőkre, és a már megtett ígértek megvalósítására, valamint mindig pontos információkkal dolgozz.

Készülj a konfliktusra!

Az üzleti tárgyalások során érdemes készülni rá, hogy bizonyos esetekben ellentétes véleménnyel lesz a tárgyalópartner. Ilyenkor tudnod kell hatékonyan és határozottan kezelni a konfliktusokat. Ahhoz, hogy ez ne jelentsen gondot, elengedhetetlen a magabiztosság, bizonyos fokú rugalmasság és a megfelelő érvelés. Tanuld meg képviselni az érdekeidet anélkül, hogy a másik felet megbántanád! Fontos ilyenkor a kialakult probléma megoldására törekedni és a közös cél elérésére helyezni a hangsúlyt. 

Ragadd meg a lehetőséget!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a soft skillek hatékony alkalmazása az üzleti tárgyalások során gyakorlati ismeretet igényel. A tárgyalások alatt megszerzett tapasztalatok segítenek abban, hogy finomítsuk és javítsuk a soft skilljeinket, ezért ne féljünk a felkínálkozó lehetőséget megragadni, mert akár a kevésbé sikeres tárgyalásokból is sokat tanulhatunk.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S