munka, mentalis egeszseg, munkaegeszseg, teljesitmeny
Fotó: Envato

5 reggeli rituálé, hogy jól kezdődjön a munka

blank
blank

H I R D E T É S

Lehet, hogy túl nagy erőfeszítés lenne mind az öt reggeli rituálé elvégzése, de már egy vagy kettő is hozzájárulhat a sikeres munkanaphoz. Próbáld ki az egyes tanácsokat váltakozó napokon, míg meg nem találod azt, ami nálad a legjobban működik!

Íme az öt jó gyakorlat, ami pozitív irányba terelheti a munkanapodat, és segíthet megőrizni a mentális egészségedet, és segítheti a munkát.

1. Tervezd meg a napodat!

Állíts fel prioritásokat jegyzetek és naptárkészítés segítségével. Tölts időt heti és havi célok kitűzésére, kreatív ötletek megvalósítására! Tervezd meg a saját projektjeid következő lépéseit, mielőtt nekifognál a munkahelyi projekteknek. Nem kell feltétlenül meg is valósítani minden célkitűzést, amit meghatároztál, ennél sokkal fontosabb jelentősége van a tervezésnek: segít abban, hogy koncentráljunk és összeszedjük a gondolatainkat.

2. Szánj időt a meditációra!

Ennek egyszerű módja lehet, ha egy mantrát ismételgetünk hangosan, majd suttogva, majd csendben, ujjmozdulatokkal együtt. Az ismétlődő fizikai és mentális gyakorlatok elvégzésével a kutatások szerint csökken a depresszió és a a szorongás. Bármilyen típusú meditációt is végzel – például egyszerűen csak a légzésedre koncentrálsz néhány percig -, segít megtisztítani a gondolataidat, hogy pozitív hangulatban állj neki a munkanapodnak.

karriertrend_munkaegeszseg_honapja_970x250

3. Iktass be testmozgást a munka előtt!

Kockázatos megvárni a testmozgással a munkaidő végét, mivel valószínűleg fáradtabb leszel, és más dolgok is versengenek a figyelmedért. A kora reggeli edzés biztosítja, hogy még a munka és egyéb kötelezettségek előtt végezzünk ezzel a fontos teendővel. Ügyeljünk arra is, hogy az edzés előtt vagy után hagyjunk elég időt az egészséges reggeli elfogyasztására. Bár nagy lehet a kísértés, hogy kihagyjuk, amikor sok a dolgunk, ez azonban nem éri meg, mert ha üres tankkal kezdjük a napot, gyorsan fáradtnak és motiválatlannak érezhetjük magunkat a munkahelyen.

4. A rossz napok negatív gondolatokkal kezdődnek

Az egyik legjobb reggeli rituálé, amely segít elkerülni a rossz munkanapot – és ez független attól, hogy otthonról, vagy az irodából dolgozol – ha a hála érzésére összpontosítassz. Ez furcsán hangzik, de nagyon egyszerű.. Megválaszthatjuk azt, hogy mire gondolunk. A negatív gondolatokkal pont azt semmisítjük meg, amiért boldogok és hálásak lehetünk. A “hála rituáléja” lehet például az is, hogy leírsz három olyan dolgot, ami különösen jól sikerült, vagy felidézed azokat az embereket és helyzeteket, amelyekért hálás lehetsz az életben.

5. Minőségi olvasás a hírfolyam-pörgetés helyett

A befogadott információk nagy része a negativitást és a stresszt erősíti. legyen szó egy idegesítő e-mailről, a Facebook hírfolyamunkon megjelenő felzaklató posztokról, vagy egy családi erőszaktól és háborús mészárlástól hemzsegő híradóról. A közösségi média és a napi hírek nem a megfelelő tartalmak arra, hogy jól kezdődjön a nap. Ehelyett válassz valami rövid, inspiráló olvasmányt, amely segít, hogy energikusnak és erősnek érezd magad. Legyen az egy önsegítő könyv, vagy szépirodalom, a lényeg, hogy jó érzéssel töltsön el. 

Szerző: K.T.

Fotó: Envato

H I R D E T É S