A szakszervezetek részvétele kulcsfontosságú az ENSZ reformjának és az Agenda 2030 végrehajtásában. A munkavállalói szervezeteknek aktívabbaknak kell lenniük az ENSZ fenntartható fejlődési folyamataiban, hangsúlyozniuk kell tapasztalataikat, kilátásaikat a gazdasággal, a foglalkoztatással és a munkahelyekkel, a szociális védelemmel, a szociális párbeszéddel és a kollektív tárgyalásokkal, a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatban. – hangsúlyozza a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).  

A szakszervezeteknek proaktívnak kell lenniük, és rendelkezniük kell az ENSZ Együttműködési Kereteinek megfogalmazásához, végrehajtásához, nyomon követéséhez és értékeléséhez szükséges ismeretekkel és eszközökkel. – mondja az ILO Munkavállalói Irodájának igazgatója. Maria Helena ANDRE hangsúlyozza, hogy az ILO továbbra is támogatja a szakszervezetek azon erőfeszítéseit, hogy a munkavállalók szempontjai megfelelő helyet kapjanak az Agenda 2030 / SDG pontjai között.

Nemzetközi felmérések alapján a szakszervezetek egyetértenek abban, hogy a biztonságosabb munkakörnyezet biztosításának és a munkahelyteremtés ösztönzésének fő prioritásként kell megjelenni az SDG célok meghatározásánál. Ennek fényében a legtöbb szakszervezeti vezető arra számít, hogy munkája a jövőben nagyobb hangsúlyt kap.

A Munkaügyi Szervezet elvárásai a szakszervezetekkel szemben

A szervezet regionális és nemzeti szinten is konzultációt szorgalmaz a szakszervezetek és a munkavállalói szervezetek között annak érdekében, hogy aktívan részt vegyenek az Agenda 2030 / SDG folyamataiban, kezeljék azokat a társadalmi és gazdasági kihívásokat, amelyek a gazdaságokat és a munkavállalókat sújtották már világjárvány előtt is.

Fontosnak tartja a munkavállalók ismereteinek bővítését az ENSZ együttműködési keretrendszerről, az Agenda 2030 / SDG célokról.

Forrás: ILO

#ENSZ #ilo #szakszervezetek #sdg #fenntarthatosag #munkakornyezet #munkahely

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét