TYCO

Futurisztikus intralogisztikai megoldások a TE Connectivitynél mobil robotikai kiegészítőkkel

blank
blank

H I R D E T É S

A termelővállalatok belső logisztikája az automatizáció sikertörténetének ígérkezik, méghozzá várhatóan már a közeli jövőben. A technológiai áttörést az autonóm mobil robotok (AMR) jelentik, amelyek emberi beavatkozás nélkül el tudják látni a feladataikat. Eközben az AMR-ek képességeinek maximális kiaknázását célzó mobil robotikai kiegészítők (MRE) – például különféle kocsik és görgős felépítmények – fejlesztése a robotikai szektor önálló és sikeres szegmensévé vált. A dán ROEQ a piac vezető szereplője, világszerte népszerű termékeit Magyarországon, a TE Connectivity passzív elektromos csatlakozókat előállító esztergomi gyárában is használják.

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) mindössze néhány év alatt forradalmasították az intralogisztikát, lehetővé téve a termelő cégek számára, hogy hatékonyan és biztonságosan automatizálják a termelőüzemeken belül a nyersanyagok és a késztermékek mozgatását. Növekvő népszerűségüket bizonyítja, hogy az ABI Research kutatásai szerint az AMR-ek világpiaca a 2020-as 800 millió dollárról 2030-ra 49 millárd dollárra fog bővülni. Az AMR-ek két legfontosabb előnye egyrészről a könnyű programozhatóság, másrészről pedig a megfelelő mobil robotikai kiegészítők (MRE) – például különféle kocsik és görgős felépítmények – révén a rendkívül sokoldalú alkalmazhatóság.

Az MRE-k nélkülözhetetlenek a robotok képességeinek megfelelő kiaknázásához. A kiegészítőket egyszerű és biztonságos mechanizmusokkal lehet a robotokhoz csatlakoztatni és használatukkal pedig kiterjeszthetők az alkalmazás lehetőségei. A felépítmények sokszínűek a rövid távú, szintbeni továbbítást segítő görgős polcoktól a rekeszek, ládák, raklapok szállítására alkalmas kocsikig és emelőkig. A megfelelő MRE-k segítségével a robotok képesek akár egy tonnányi, árut mozgatni vagy az automatizált gyártósorokkal közvetlenül kommunikáló, szállítószalagos logisztikai rendszert létehozni. Ráadásul gyakorlatilag bármilyen iparágban bevethetőek, ahol áruk és nyersanyagok mozgatására van szükség.

A mobil robotikai kiegészítők piacának vezető szereplője a dániai központú ROEQ. Az alapító mérnökök 2017-ben meglátták a forradalmi lehetőséget a Mobile Industrial Robots (MiR) piacvezető robotjaiban, ezért célirányosan ezen gyártó típusaihoz illeszkedő felépítmények tervezésébe fogtak. Ennek eredményekképpen a ROEQ sztenderdizált megoldásai minden tekintetben – hardveresen és szoftveresen – kompatibilisek a MiR robotjaival, ami komoly versenyelőnyt jelent a felhasználók számára. A ROEQ kiegészítők könnyűszerrel csatlakoztathatók az AMR-ekhez, a ROEQ Assist nevű szoftver pedig teljesen belesimul a robotok flottavezérlő programjába, így a kezelő munkatársaknak csak egy felület használatát kell megtanulni. Ez felgyorsítja a bevezetés folyamatát.

A fenti szempontok jelentős súllyal estek latba az északnyugat-magyarországi Esztergomban működő TE Connectivity számára, amikor megoldást kerestek intralogisztikai kihívásaikra. A fröccsöntött műanyagból az autóipar részére passzív elektromos csatlakozók és csatlakozóházak gyártásával és automata szerelésével foglalkozó cég anyagmozgatási rendszerei alacsony hatásfokkal működtek. Egy flexibilis, könnyen variálható és kiterjeszthető, de egyszerűen üzemeltethető rendszerre volt szükségük. Fontos szempontként szerepelt a biztonság, mert a gyárban szűkek a közlekedési utak, sűrűn változik a belső elrendezés és a feladatok, továbbá folyamatos az alapanyagok, a késztermékek és az emberek mozgása, keresztezve a robotok útvonalát.

Robotflotta, Esztergom
Robotflotta, Esztergom

A gyárban többféle megoldást teszteltek, míg végül a ROEQ robotikai kiegészítőkkel szerelt AMR-ek mellett tették le a voksukat. A hat MiR200-asból álló flotta félautomata üzemben dolgozik: a munkatársak hívják a missziókat és mozgatják a robotokra csatlakozó kocsikat a termelési területen és a raktárban. Ezért lényeges volt az egyszerű dokkolás és a könnyű kezelhetőség.

A cég jelenleg három ROEQ TMC300 top modult, 15 ROEQ 300E Easy-Pull-Out kocsit és 10 easy locking megoldású dokkolót használ. A kocsik szabadalmaztatott rögzítőmechanizmusa pontos és biztonságos csatlakozást tesz lehetővé mind a robothoz, mind a dokkolóhoz. A szoftver egyúttal folyamatos nyomon követést biztosít: bármikor ellenőrizhető, hogy az adott kocsi melyik robothoz vagy dokkolóhoz kapcsolódik. A missziók végpontjain – a termelési területen és a raktárban – a munkatársak könnyen le tudják oldani a kocsikat a robotokról és kézi erővel mozgatni.

A tapasztalatok szerint a ROEQ kocsik rendkívül stabilak és biztonságosak. A TE Connectivity üzemében egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a robotok balesetet okoztak vagy anyagi kárt csináltak volna. Használatukkal ráadásul megnövelhető az AMR-rek hasznos teherbírása, növelve az anyagmozgatás hatékonyságát. Az eszközök látványosan felgyorsították az intralogisztika tempóját, tették mindezt kedvező megtérülési mutatók mellett.

Nem elhanyagolható előny az üzembiztonság. A TE Connectivity tapasztalatai szerint a ROEQ eszközök gyakorlatilag nem igényelnek javítást vagy karbantartást. A beüzemelésben és az esetleges problémák megoldásában pedig a vállalat magyarországi partnere, a VFP Systems nyújt gyors segítséget. A TE a kedvező eredmények hatására épülő új gyártócsarnokát már a ROEQ felépítményekkel szerelt mobil robotok képességeire optimalizálva tervezte meg.

A videós esettanulmány az alábbi linken érhető el: www.youtube.com/watch?v=479WOG_1Q9Q

A TE Connectivity-ről

A TE Connectivity egy 14 milliárd dolláros technológiai és termelő vállalat, mely egy biztonságosabb, fenntarthatóbb, produktívabb és magasabb szintű kapcsolatokat létrehozó jövő megteremtésén dolgozik.

Globális vezető vállalatként dolgozóikkal, vevőikkel, mérnöki központjaikkal és gyártó egységeikkel a világ minden táján jelen vannak. Termékeik több mint 75 éve segítik a közlekedést, az ipari alkalmazások, a kommunikációs iparágak fejlődését.

A TE Connectivity esztergomi üzemében közel 1600 fő munkatársukkal gyártanak az autóipar számára alkatrészeket, melyek az autók működését, kényelmi, és biztonsági szolgáltatásait hívatottak biztosítani.  A TE Connectivity 140 országot átölelő hálózatának tagjaként kiemelten fontosnak tartják ügyfeleik minél magasabb technológiai színvonalon történő kiszolgálását.

Nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos fejlesztésre, a TE Connectivity és a munkavállalók elköteleződése kulcsfontosságú ahhoz, hogy balesetmentes kultúrát és fenntartható folyamatokat érjenek el.

Az esettanulmány elkészítésekor a TE Connectivity esztergomi gyárában a pandémiával kapcsolatos összes előírás teljesült.

A ROEQ-ről

A ROEQ mobil robotok számára fejleszt eszközöket, amelyek hatékonyan hidalják át a raktár és a gyártás közti távolságot, lehetővé téve az ipar számára, hogy teljesen automatizált belső logisztikát valósítson meg a raktár és a gyárterület között. A 2017-ben alakult ROEQ egy 100%-ban dán tulajdonban lévő vállalat, és a robotok alkatrészeinek nagy részét is dán vállalatok szállítják. A REOEQ jelenleg közel 40 országban fejleszti, gyártja és értékesíti termékeit több mint 100 forgalmazóján keresztül. A céget állandó innovácó jellemzi, rendszeresen megújítja és továbbfejleszti termékkínálatát. Legújabb termékeik a ROEQ TMS-C1500 és a ROEQ S-Cart1500, amelyeket a nagy MiR robotok hasznos terhelésének nagymértékű növelésére fejlesztettek ki. Ez a kombináció lehetővé teszi, hogy a MiR500 és a MiR600 800 kg -os terheket szállítson, valamint a MiR1000 és a MiR1350 AMR-ek telepítését olyan alkalmazásokban, amelyek hasznos terhelése legfeljebb 1500 kg.

A ROEQ top modulokra, kocsikra, polcokra, emelőkre és görgőkre is kiterjedő megoldásainak széles körével lehetővé teszi, hogy a MiR robotok kocsikat, raklapokat, vagy a gyártósorról munkadarabokat vegyenek fel, szállítsanak el, majd adjanak le emberi közbeavatkozás nélkül. A ROEQ felszereléseket az ipari és a logisztikai, valamint az egészségügyi szektorban alkalmazzák.

(x)

#robotika #termeles #automatizacio #munkavedelem #logisztika

H I R D E T É S