passzív agresszív, főnök, mérgező főnök, toxikus munkahely, rossz főnök, passzív-agresszív
passzív agresszív, főnök, mérgező főnök, toxikus munkahely, rossz főnök, passzív-agresszív

5 jel, hogy a főnököd passzív-agresszív

blank
blank

H I R D E T É S

A mérgező munkahelyi környezetről már itt, a KarrierTrend oldalán is írtunk, most pedig körbejárjuk, honnan tudhatod, hogy a főnököd passzív-agresszív.

„Csak viccelek”

A főnök rád zúdított egy adag sértegetést, majd közölte, hogy csak viccelt, sőt még nevetett is rajta egy nagyot. Nos, egy-egy alkalommal ez talán még hihető is, de ha gyakran csinálja, akkor valószínűleg egy passzív-agresszív főnökkel van dolgod. A szakértők szerint ez is a munkahelyi zaklatás egyik formája, hiszen a főnök a humor áljáca mögé bújva használt téged élő boxzsáknak. 

Nem ad egyértelmű visszajelzéseket 

A munkád során nyilvánvalóan te is vársz visszajelzéseket azzal kapcsolatban, jól csinálod-e, amit csinálsz, sőt a legtöbb vállalat az év végén, év elején egy teljesítményértékeléssel is készül, ezzel is segítve a munkavállalók további boldogulását a cégnél. Viszont, ha te olyan visszajelzéseket kapsz, amiket nem feltétlenül tudsz dekódolni, mert nem egyértelműek, az szintén arra engedhet következtetni, hogy a főnököd passzív-agresszív. Ezzel ugyanis a főnök azt a benyomást keltheti benned, hogy elrontottál valamit, fejlődni pedig nem tudsz mert, nem kapsz használható, konkrét információkat. 

Nem vállalja a felelősséget 

A főnököd mindenkit felelősségre von, de saját magát sosem? Ez tipikus passzív-agresszív tulajdonság, amikor valaki mindenképpen bűnbakot akar keresni, úgy, hogy közben nem kizárt, ő maga hibázott. Persze bele is nyugodhatsz, hogy a főnököd úgy véli, rá nem vonatkoznak a szabályok, de akár lassan új munka után is nézhetsz, mert hosszú távon egy ilyen környezet lássuk be, nem túl barátságos, ráadásul a munkamorálod is negatív irányban befolyásolhatja. 

Bonyolult szabályok 

A passzív-agresszív emberek szeretik a bonyolult, értelmetlen szabályokat, mert ezek az irányelvek teszik lehetővé a számukra, hogy alkalomadtán felkérdezzenek bizonyos témákkal kapcsolatban. Ők azok, akiknek sosem lesz úgy jó, ahogy csinálod, hiszen az általuk létrehozott értelmezhetetlen szabályoknak képtelenség megfelelni. Ha nálatok is jellemző, hogy a főnök vasszigorral akar betartatni valamit, ami egyértelműen butaság, akkor nagyon valószínű, hogy egy passzív-agresszív személy áll az élen. 

Haragot tart 

Hónapokkal ezelőtt elrontottál valamit, de a főnök még midig szemmel láthatóan dühös rád? A fejedre olvassa a hibát, esetleg negatív példaként emleget a többi kolléga előtt? Ez egyértelműen passzív-agresszív viselkedés, ráadásul szintén a zaklatás egyik formája, amit nem vagy köteles eltűrni. Ilyenkor érdemes négyszemközt beszélned a főnököddel, hátha jobb belátásra tudod téríteni, ha viszont ez nem sikerül és a helyzet sem változik, akkor célszerű lehet új állás után nézned, mert egy ilyen helyzet idegőrlő lehet és mentálisan nagyon nyomasztó. 

Forrás: Business Insider 
Szerző: G.P. 

H I R D E T É S