angila, négynapos, munkahét
Fotó: Envato

Angliában is sikeres a 4 napos munkahét

blank
blank

H I R D E T É S

Megjöttek a világ legnagyobb 4 napos munkahét próbájának eredményei, és eddig elég ígéretesnek tűnnek.

Az Egyesült Királyságban júniusban 70 cég vett részt a 6 hónapig tartó 4 napos munkahét kísérleti programjában. Kedden a Four Day Week Global nonporfit szervezet, ami a próba szervezője, közzétette a próba félidejének eredményeit. Az összes résztvevő cég kapott egy kérdőívet, a program állapotának felmérése céljából.

A 41 cég közül, akik válaszoltak 88% válaszolta, hogy az új rendszer eddig ’’jól működik’’ és 86% válaszolta, hogy ’’valószínűleg’’, vagy ’’biztosan’’ átgondolják a 4 napos munkahét bevezetését, amint vége lesz a próbaidőszaknak. Claire Daniels az egyik résztvevő cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy:

 „A 4 napos munkahét próbaidőszaka eddig rendkívül jól alakult számunkra. A produktivitás ugyanolyan magas maradt, mint eddig volt, a csapat jóléte javult, és az üzlet pénzügyileg 44%-kal jobban teljesít.”

A 4 napos munkahét bevezetésének legnagyobb aggálya a munkavállalók kimenő teljesítményének potenciális csökkenése. Ennek ellenére a válaszadók 46% azt nyilatkozta, hogy a cég produktivitása ’’nagyjából ugyanolyan maradt”, 34%-a, hogy ’’kissé javult”, és 15% azt mondta, hogy „meglehetősen javult”.

Egy munkanap eltávolítása a hétből volt a program egyik kihívása. A kérdezett cégeket megkérték arra, hogy egy 1-től 5-ig tartó skálán válasszák ki mennyire volt ez nehéz számukra, az 1 jelentette a ’’rendkívül nagy kihívás volt”, az 5 pedig a „teljes mértékben zökkenőmentes” volt. A válaszadók 29%-a az 5-öst választotta, 49% a 4-est választotta, 20% a 3-ast.

„Büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek a próbaidőszaknak, és hogy remekül megy számunkra. Nem volt egyszerű az elején, de egy nagy változás sem az.” -mondta Nicci Russel, a Waterwise nevű részvevő cég ügyvezető igazgatója. „Mindnyájunknak sok munkájába telt, voltak hetek, amik egyszerűbbek voltak, és olyan dolgok, mint például az éves szabadság, amit nehéz volt úgy megoldani, hogy minden beleférjen, de most már minden sokkal jobban megy, mint az elején.”

„Határozottan mindannyian szeretjük azt plusz egy napot, amit az irodán kívül tölthetünk, és valóban sokkal kipihentebben térünk vissza.” Russel azt is hozzátette, hogy: „Igazán jót tett nekünk, és már most sokkal produktívabbak vagyunk.”

Egy építkezési munkásokat toborzó cég, a Girling Jones azt mondta az Insider-nek júlusban, hogy a négy napos munkahét egy pozitív élmény a dolgozóik számára.

„Az ok, amiért ezt csináljuk az az, hogy a dolgozóink láthatóan sokkal boldogabbak” – Fiona Blackwell, az említett cég ügyvezetője.

Fotó: Envato

H I R D E T É S