negynapos munkahet, munkaeropiac, munkavallalo, munkaltato
Fotó: Envato

Pécsen is startol a négynapos munkahét

Egyre elfogadottabb a négynapos munkahét?

blank
blank

H I R D E T É S

Szombathely után egy pécsi vállalkozás is kísérletezni kezdett július elejétől a négynapos munkahéttel, a munkavállalók örömére.

Amint azt a Karrier Trend is megírta a szombathelyi önkormányzatnál a négynapos munkahét bevezetését készítik elő, nemrégiben pedig a Telekom is bejelentette, pilot projektet indítanak a négynapos munkarend megvalósíthatóságát vizsgálva. Mostanra pedig nagyon új fest, hogy egyre több hazai vállalat kacérkodik ezzel a gondolattal, friss közleményükben egy pécsi mikrovállalkozás közölte, július 1-től átáll a jövő modelljére: változatlan fizetés mellett a cég összes dolgozója ezentúl szabadon gazdálkodhat a pénteki napjával.

Megváltozott körülmények 

Amint azt portálunk is már több ízben boncolgatta a koronavírus okozta kényszer elhozta a munkavégzés körülményeinek forradalmát. A cégek a pandémia időszaka alatt kénytelenek voltak átállni a távmunkára, azonban az eleinte átmeneti megoldásnak hitt döntésről kiderült, működik, így a vírus helyzet enyhülését követően is számos vállalat tartotta meg a lehetőséget, vagy szorgalmazta a hibrid munkavégzést. Hovatovább mindez lassacskán alapelvárássá is vált, a munkaadók egyre többször hirdetik meg nyitott pozícióikat a home office lehetőségével, de a leendő munkavállalók sem restek rákérdezni egy-egy állásinterjún, hogy mi is a helyzet a távmunkával. A folyamatosan változó munkaerőpiacot pedig mostanra egy egész új téma, egész pontosan a négynapos munkahét kérdése foglalkoztatja. Bár egyelőre kevés a bátor vállalkozó és a valós hazai tapasztalat, ennek ellenére mégis megkerülhetetlen lépcsőfoknak tűnik a csökkentett munkaidő bevezetése. 

Külföldi példák 

Külföldön példának okán egyre több vállalat dönt a négynapos munkahét bevezetése mellett, amint azt portálunk is megírta az USA-ban már több cég is kísérletezik a négynapos munkahét bevezetésével, az új munkarendtől pedig a dolgozók teljesítmény javulását várják. Sőt, Kaliforniában nem csak kísérleteznek, ugyanis az államgyűlésen beterjesztett törvény értelmében az 500 vagy az annál több munkavállalót foglalkoztató cégek hivatalos munkahetét 32 órára csökkentették. Az innovatív megoldás azonban nem csak az amerikaiak fantáziáját izgatja, tavaly nyáron Izlandon próbálták ki ezt a fajta munkarendet, a következtetés szerint pedig a négynapos munkahét elsöprő sikert aratott, az országban tíz alkalmazottból nyolc azóta teljes mértékben átállt a heti négy napra. 

Itthoni szárnypróbálgatások 

Bár azt hihetnék, hogy Magyarország ebben a kérdésben lemarad, de az igazság az, hogy az első szárnypróbálgatások már meg is kezdődtek. Mint megírtuk a piaci szférában már több olyan munkahely van, ahol hetente csak négy napot kell dolgozni. Egy magyar rövidáru-nagykereskedő cég például tavaly júniusban vezetett be négynapos munkahetet, miközben ugyanazt a bért fizette ki a dolgozók számára. Egy informatikai cégnél, a Balasys IT Zrt.-nél pedig már évek óta rugalmas munkaidővel alkalmazzák a dolgozókat. A napokban pedig a Magyar Telekom jelentette be, hogy felkészülnek az átállásra, ezt követően pedig a szombathelyi önkormányzat is ugyanerről adott számot. Ami közös mindkét szervezetben, hogy sok embert foglalkoztató, nagyobb infrastruktúrával rendelkező munkahelyekről beszélünk, azonban kisvállalkozások köréből még nem igazán hallhattunk hazai példáról. Eddig! 

Pécsen is startol 

Most ugyanis a pécsi székhelyű Cubicfox nevű kisvállalkozás jelentette be, hogy július 1-től átáll és bevezetik a négynapos munkahetet. Pentz Thomas, a Cubicfox ügyvezetője arra számít, hogy a lépés hatására növekedni fog a munkavállalók hatékonysága, hiszen a hosszabbra nyújtott hétvége még több lehetőséget nyújt számukra, ami a szellemi munkához kiemelt fontosságú. “Mindenkinek szüksége van megfelelően eltöltött szabadidőre, kikapcsolódásra, feltöltődésre ahhoz, hogy jól tudjon teljesíteni a munkában. Habár a fejlesztések óraalapú elszámolása miatt számszerűsíthető kiesést jelent számunkra a munkaidő csökkenése, hiszünk benne, hogy a kipihentebb, motiváltabb munkavállalók teljesítménye ellensúlyozni fogja ezt. Ha a versenyben élenjáró kreatív megoldásokat várunk el a kollégáktól, akkor ez nem áldozat, hanem megtérülő befektetés.”

Őrült verseny 

Az IT szektorban egyébként őrült verseny zajlik a jó munkaerő elcsábításáért. Ma már nem elég, ha versenyképes fizetést, szakmai fejlődést és izgalmas projekteket kínálnak a cégek. A munkaerőpiac fejlődésével az “élhetőség”, mint döntési tényező a fizetések fölé értékelődik a munkavállalók szemében. “A kollégák visszajelzései alapján eddig is fontos döntési faktor volt, hogy mennyire tudunk élhető munkakörnyezetet teremteni. Már régóta kerestük a következő lépést és nagy reményeket fűzünk a változáshoz. Nemzetközi piacra termelő digitális ügynökségként a folyamatos fejlődés az egyik alapvető értékünk, így nem volt kérdés, hogy a frontvonalban szeretnénk lenni egy ilyen innováció terén is.”

Hosszú távú tervek

A bevezetést a munkavállalókkal való konzultáció előzte meg, a változás értékelése érdekében pedig felmérést készítenek a munkahelyi stressz szintjéről, hogy pár hónap múlva értékelhető legyen a változás eredménye. A Cubicfoxnál tehát elindult a próbaidőszak, amelynek letelte után beszámolnak majd a tapasztalatokról és a hosszú távú tervekről. Remélik, hogy példát mutatva egyre több fejlesztő cég vezeti be a négynapos munkahetet, amivel előbb-utóbb új iparági standardot honosítanak meg hazánkban.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S